STUDIU Expunerea la „chimicalele eterne” este asociată cu probleme de sănătate intestinală și leziuni renale la adulții tineri / Acestea sunt prezente în produse precum ambalajele alimentare sau vasele antiaderente, dar și în apa de la robinet
Un nou studiu a descoperit că așa-numitele „chimicale eterne” pot cauza leziuni renale la adulții tineri prin dereglări ale microbiomului intestinal, relatează Euronews.
Studiul arată că expunerea la substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS), cunoscute sub denumirea de „chimicale eterne,” ar putea fi asociată cu dezechilibre ale microbiomului intestinal, ceea ce ar putea duce la afectarea rinichilor în rândul adulților tineri.
PFAS reprezintă un grup mare de substanțe chimice sintetice folosite în produsele de zi cu zi, precum mobilierul, ambalajele alimentare și vasele antiaderente. Acestea au fost detectate chiar și în apa de la robinet.
Sunt denumite „chimicale eterne” deoarece persistă în mediu și în organismul uman, având nevoie de o perioadă extrem de lungă pentru a se descompune.
„Aproape toată lumea are PFAS în sânge, iar aceste chimicale sunt asociate cu numeroase efecte negative asupra sănătății. Totuși, nu avem intervenții cunoscute pentru a reduce PFAS din corp, deci nu putem oferi recomandări concrete,” a declarat Dr. Hailey Hampson, autorul principal al studiului și cercetător postdoctoral la Keck School of Medicine.
Expunerea la PFAS a fost asociată cu diverse probleme de sănătate, inclusiv leziuni hepatice, afecțiuni ale tiroidei, obezitate, probleme de fertilitate, diverse tipuri de cancer și afecțiuni renale, dar cercetările continuă pentru a înțelege cum provoacă aceste afecțiuni.
O echipă de cercetători a asociat schimbările din microbiomul intestinal și metaboliții legați de expunerea la PFAS cu până la 50% din scăderea funcției renale la adulții tineri.
Folosind studii anterioare care asociază afectarea rinichilor atât cu expunerea la PFAS, cât și cu problemele de sănătate intestinală, acest studiu recent a analizat pentru prima dată toți cei trei factori pentru a explora potențialele legături.
Cum duce expunerea la PFAS la leziuni renale?
Cercetătorii au analizat date de la un grup mic de 78 de tineri adulți, cu vârste între 17 și 22 de ani, în principal hispanici, deoarece acest grup prezintă un risc mai mare de boală cronică de rinichi.
Inițial, au colectat probe de sânge și de scaun pentru a măsura nivelurile de PFAS și pentru a analiza compoziția microbiomului intestinal și metaboliții circulanți. După patru ani, au evaluat funcția renală a participanților.
Au descoperit că cei cu expunere mai mare la PFAS au avut o funcție renală semnificativ mai slabă în timp.
Cercetătorii au asociat aceste efecte de reducerea metaboliților antiinflamatori și a bacteriilor care îi produc, precum și de creșterea celor inflamatori la persoanele cu expunere mai mare la PFAS.
Rezultatele au fost publicate în revista Science of the Total Environment.
Deși există limitări, cum ar fi dimensiunea redusă a eșantionului, cercetătorii au menționat că aceste descoperiri ar putea oferi perspective timpurii pentru protejarea împotriva leziunilor renale cauzate de PFAS.
„Descoperirile noastre reprezintă o piesă importantă în puzzle-ul riscurilor diverse pe care le prezintă PFAS, oferind factorilor de decizie informații pentru dezvoltarea unor politici de protecție împotriva expunerii la aceste chimicale,” a declarat Dr. Jesse Goodrich, autorul senior al studiului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank