G4Media.ro

STUDIU Femeile chiar vorbesc mult? Da, dar numai între 25 și 64…

Imagine generată de inteligența artificială, Grok

STUDIU Femeile chiar vorbesc mult? Da, dar numai între 25 și 64 de ani, și există un motiv pentru asta / Oamenii devin mai puțin vorbăreți din cauza tehnologiei

Rolul social al femeilor le determină să fie mai vorbărețe. Din cauza noilor tehnologii, devenim cu toții mai puțin vorbăreți, precizează Corriere della Sera, care citează un studiu american.

Ideea că femeile vorbesc mai mult decât bărbații este larg răspândită, însă realitatea poate fi mai nuanțată. În 2007, Matthias Mehl, profesor de psihologie la Universitatea din Arizona și coautor al unui studiu, arătase că bărbații și femeile pronunță în medie aproximativ 16.000 de cuvinte pe zi, fără diferențe semnificative între sexe.

Cu toate acestea, au fost exprimate îngrijorări cu privire la faptul că eșantionul era prea mic pentru a obține estimări valide pe scară largă și prea omogen în ceea ce privește vârsta și contextul, ceea ce face dificilă extinderea rezultatelor dincolo de populația de studenți universitari.

18 ani mai târziu, Mehl și colaboratorii săi au extins cercetarea, analizând 630.000 de înregistrări audio ale 2.197 de participanți (de peste patru ori mai mult decât eșantionul studiului inițial) cu vârste cuprinse între 10 și 94 de ani, colectate din 22 de studii realizate în patru țări. Studiul, care tocmai a fost publicat în Journal of Personality and Social Psychology, a arătat că diferențele de gen în utilizarea zilnică a cuvintelor apar doar între 25 și 64 de ani. În această perioadă a vieții, femeile vorbesc în medie cu aproximativ 3.000 de cuvinte mai multe pe zi decât bărbații. Mai exact, ele pronunță în medie 21.845 de cuvinte pe zi, față de aproximativ 18.570.

Potrivit lui Mehl, autorul principal al studiului, o posibilă explicație ar putea consta în rolul femeilor în gestionarea familiei și îngrijirea copiilor: asumându-și mai des rolul de îngrijitoare, acestea ar putea avea mai multe oportunități de a vorbi. Dacă diferența s-ar datora unor factori biologici, cum ar fi hormonii, aceasta ar fi trebuit să fie observată și în rândul adulților tineri, însă nu a fost cazul. Nu s-a observat nici o creștere treptată cu vârsta, așa cum ne-am aștepta dacă fenomenul ar fi legat de o schimbare de generație. În grupurile cele mai tinere (10-24 de ani) și cele mai vârstnice (peste 65 de ani), de fapt, diferențele dintre bărbați și femei au fost neglijabile.

Un fapt curios se referă la variabilitatea individuală. Persoana cea mai puțin vorbăreață din cadrul studiului – un bărbat – a rostit aproximativ 100 de cuvinte pe zi, în timp ce participantul cel mai vorbăreț – tot un bărbat – a rostit mai mult de 120 000 de cuvinte. Cu toate acestea, în general, oamenii devin mai puțin vorbăreți. Analizând datele colectate între 2005 și 2018, cercetătorii au observat că numărul mediu de cuvinte rostite pe zi a scăzut de la aproximativ 16 000 la 13 000, probabil din cauza prevalenței tot mai mari a tehnologiilor digitale, cum ar fi mesageria instantanee și social media, care înlocuiesc interacțiunile verbale directe.

În cele din urmă, este bine cunoscut în literatura științifică faptul că socializarea este un antidot împotriva singurătății și că are un impact asupra sănătății cel puțin la fel de mare ca somnul și activitatea fizică. Acesta este motivul pentru care Mehl dezvoltă un nou dispozitiv numit SocialBit, un fel de „contor” al conversațiilor, capabil să măsoare timpul petrecut în conversații, fără a înregistra conținutul acestora, pentru a înțelege mai bine legătura dintre interacțiunea socială și bunăstare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.