G4Media.ro

STUDIU Fertilizarea in vitro: poluarea reduce șansele de naștere cu 40% /…

Sursa foto: Pixabay

STUDIU Fertilizarea in vitro: poluarea reduce șansele de naștere cu 40% / Microparticulele pot intra în sânge și ajung la placentă și ovare

La cel de-al 40-lea Congres Eshre de Medicină Reproductivă, un studiu australian dezvăluie rolul particulelor asupra ovocitelor, anunță La Repubblica.

Există o parte a lumii, cea occidentală și cu venituri mari, condamnată la ceea ce s-a numit „iarna demografică”, un eufemism pentru a spune că se nasc din ce în ce mai puțini copii – în Italia anul 2023 a marcat o nouă scădere cu doar 379.000 de noi nașteri, minus 14.000 față de anul precedent – că societățile noastre devin din ce în ce mai bătrâne și că, dacă nu reușim să inversăm tendința, sistemul va face implozie.

Unul dintre motivele – cu siguranță nu cel principal – pentru care se nasc tot mai puțini copii este creșterea numărului de cupluri infertile pentru care recurgerea la procrearea asistată medical devine o etapă obligatorie în încercarea de a avea un copil, deși de multe ori este luată prea târziu. Prin urmare, nu este o coincidență faptul că la cel de-al 40-lea congres al Eshre, Societatea Europeană de Embriologie și Reproducere Umană, care are loc în prezent la Amsterdam, continuă investigațiile atât asupra cauzelor care provoacă infertilitatea, cât și asupra dezvoltării unor tehnici de laborator mai bune, inclusiv utilizarea inteligenței artificiale, pentru a încerca să îmbunătățească șansele de succes ale cuplurilor.

Expunerea la poluarea aerului și la particule înainte de prelevarea de ovule pentru fertilizarea in vitro reduce ratele de naștere cu 40%, arată un studiu care a analizat particulele Pm10 în cele două săptămâni dinaintea prelevării de ovule.

Prin studiua s-a constatat o scădere cu 38% a șanselor de naștere. Cercetarea a fost efectuată în Perth, Australia, timp de 8 ani, pe 3.659 de embrioni congelați, vârsta medie a femeilor fiind de 34,5 ani în momentul prelevării și de 36,1 ani în momentul transferului de embrioni. În același timp, impactul negativ al concentrației de poluanți a fost studiat la 4 perioade înainte de prelevarea ovocitelor: 1 zi, 2 și 4 săptămâni și 3 luni.

Sebastian Leathersich, primul autor al studiului, explică faptul că „acesta este primul studiu care a utilizat cicluri cu embrioni congelați pentru a analiza separat efectul expunerii la poluanți în timpul dezvoltării ovocitelor, asupra transferului de embrioni și asupra sarcinilor. Am putea evalua dacă poluarea aerului are un efect asupra ovocitelor în sine sau asupra primelor etape ale sarcinii”.

Cu toate acestea, rezultatele „relevă o corelație negativă între expunerea la particule în timpul celor două săptămâni și trei luni anterioare prelevării de ovocite și nașterile vii din aceste ovocite. Această asociere este independentă de calitatea aerului la momentul transferului de embrioni congelați. Prin urmare, cercetarea sugerează că poluarea afectează în mod nagativ calitatea ovocitelor, și nu stadiile timpurii ale sarcinii, o distincție care nu a mai fost raportată până acum.”

Efectele poluării asupra procreării nu sunt noi. Dar, în timp ce până acum acestea au fost întotdeauna legate de riscurile de avort spontan și de nașteri premature, riscuri care sunt sporite de poluare, deoarece microparticulele provenite din poluare pot intra în sânge și ajunge la placentă și ovare, există acum dovezi că impactul poluării începe înainte de concepție, împiedicând dezvoltarea ovulelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...