STUDIU Fetele încep menstruația la vârste mai mici în comparație cu generațiile trecute
Un studiu recent a constatat că fetele încep menstruația mai devreme și se confruntă cu cicluri mai neregulate, ceea ce ar putea fi influențat de factori precum obezitatea și substanțele chimice din mediul înconjurător, relatează Euronews.com.
Studiul a fost publicat în revista științifică JAMA Network Open și se bazează pe datele din cadrul Apple Women’s Health Study, la care au participat 71.341 de femei.
Cercetătorii din SUA au descoperit că vârsta medie la care fetele încep să aibă menstruația a scăzut de la 12,5 ani pentru cele născute între 1950 și 1969 la 11,9 ani pentru cele născute între 2000 și 2005.
De asemenea, s-a înregistrat o creștere a timpului necesar pentru ca ciclurile menstruale să devină regulate după menarhe (primul ciclu menstrual), mai puține fete ajungând la regularitate în doi ani și mai multe dintre ele având nevoie de trei-patru ani sau nu ajung niciodată la regularitate.
Studiul a constatat, de asemenea, că fetele asiatice, de culoare, hispanice și multirasiale au raportat vârste medii mai timpurii ale primei menstruații în comparație cu fetele de culoare albă.
„Menarhia timpurie este asociată cu un risc mai mare de rezultate adverse pentru sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare și cancerul”, a declarat Zifan Wang, cercetător postdoctoral la Harvard’s T.H. Chan School of Public Health și autor corespondent al studiului.
„Pentru a aborda aceste probleme de sănătate – pe care constatările noastre sugerează că ar putea începe să aibă un impact asupra mai multor persoane, cu un impact disproporționat asupra populațiilor deja dezavantajate – avem nevoie de mult mai multe investiții în cercetarea privind sănătatea menstruală”.
Factorii care duc la menstruații mai timpurii la fetele tinere
Obezitatea infantilă este un factor de risc pentru pubertatea precoce, care ar putea juca un rol în faptul că fetele au primele menstruații mai devreme.
Cu toate acestea, scăderea vârstei primei menstruații a avut loc înainte de epidemia de obezitate, ceea ce indică faptul că și alți factori ar putea influența această tendință.
Un studiu realizat în 1997 pe aproximativ 17.000 de fete din SUA a constatat că femeile începeau pubertatea la vârste mai mici, iar studiile din alte țări au arătat, de asemenea, un debut mai timpuriu al pubertății la fete.
Cercetătorii de la Harvard spun că și alți factori în afară de greutatea corporală pot contribui la debutul precoce al pubertății la fetele tinere.
Un factor cheie luat în considerare este impactul „substanțelor chimice veșnice”, care sunt substanțe chimice persistente utilizate în produsele de consum.
Aceste substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin, împreună cu expunerea la metale grele și la poluanți atmosferici, pot contribui la faptul că fetele tinere au menstruația mai devreme decât generațiile trecute.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii