
STUDIU Ftalații – substanțele chimice sintetice utilizate în produsele de zi cu zi pentru ambalarea alimentelor, îngrijire personală, jucării și altele – au fost asociate cu dezvoltarea neurologică anormală la sugari
Cercetătorii au descoperit că expunerea în uter la ftalați este legată de alterarea metabolismului neurotransmițătorilor și aminoacizilor implicați în maturarea creierului, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature Communications, transmite CNN.
Raportul este primul care utilizează metabolomica nețintă – studiul tuturor moleculelor mici sau metaboliților dintr-un sistem biologic – pentru a conecta expunerea la ftalați a unei mame la metaboliții unui nou-născut, iar acești metaboliți la dezvoltarea neurologică, a declarat autorul principal al studiului, dr. Donghai Liang, prin e-mail.
„Acest lucru reprezintă un important pas înainte în înțelegerea modului în care expunerile chimice prenatale modelează dezvoltarea nou-născutului la nivel molecular”, a adăugat Liang, profesor asociat de sănătate a mediului la Rollins School of Public Health de la Universitatea Emory din Atlanta.
Introduși pentru prima dată în anii 1920, ftalații sunt utilizați pentru a face materialele plastice mai moi și mai flexibile, în special în produsele din policlorură de vinil (PVC), cum ar fi podelele din vinil, dispozitivele medicale, jucăriile pentru copii, ambalajele alimentare sau perdelele de duș.
De asemenea, substanțele chimice ajută la lubrifierea substanțelor și transmit parfumuri în diverse produse de îngrijire personală, inclusiv deodorante, lacuri de unghii, parfumuri, geluri de păr, spray-uri sau șampoane, săpunuri și loțiuni de corp.
Ftalații sunt, de asemenea, perturbatori endocrini care au fost legați de nașteri premature, anomalii genitale ale sugarilor, obezitate infantilă, astm, cancer, probleme cardiovasculare și scăderea numărului de spermatozoizi și a testosteronului la bărbați.
„Am efectuat acest studiu deoarece ftalații sunt peste tot în viața noastră de zi cu zi”, a declarat Liang, de unde și porecla lor de «substanțe chimice omniprezente».
Dăunează sănătății sugarilor
Constatările se bazează pe perechile mamă – nou-născut înscrise în Atlanta African American Maternal-Child Cohort între 2016 și 2018. În probele de urină colectate de la 216 mame între opt săptămâni și 14 săptămâni de gestație la prima vizită și 145 de participanți între 24 și 30 de săptămâni de gestație la a doua vizită, autorii au măsurat opt metaboliți de ftalați.
Participanții aveau, în medie, vârsta de aproximativ 24 de ani, iar nivelurile unor metaboliți de ftalați erau mai mari decât media determinată de National Health and Nutrition Examination Survey.
La o zi sau două de la naștere, autorii au recoltat sângele bebelușilor prin intermediul unui bastonaș.
Echipa a constatat că nivelurile prenatale de ftalați au fost asociate cu niveluri mai scăzute de tirozină, un aminoacid și precursor al hormonului tiroidian tiroxină.
Tiroxina a fost, de asemenea, anormal de scăzută la cei cu expunere în uter la ftalați, iar tiroxina scăzută a fost asociată anterior cu o vulnerabilitate mai mare la boli și probleme de neurodezvoltare la nou-născuți, au declarat autorii. Tirozina este, de asemenea, un precursor al neurotransmițătorilor dopamină, norepinefrină și epinefrină, care contribuie parțial la răspunsul organismului de luptă sau de zbor.
Nivelurile scăzute ale acestor neurotransmițători pot duce la diverse probleme, inclusiv anxietate, depresie și dificultăți de concentrare.
Expunerea prenatală la ftalați a fost, de asemenea, asociată cu niveluri mai scăzute ale aminoacidului esențial triptofan, care se transformă în 5-hidroxitriptofan (sau 5-HTP), care se transformă apoi în serotonină.
Atât 5-HTP, cât și serotonina erau, de asemenea, scăzute. Serotonina are mai multe roluri critice în organism, inclusiv reglarea dispoziției, somnul, învățarea, memoria, digestia și răspunsul organismului la stres. Cercetările anterioare au asociat serotonina scăzută cu tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea, probleme de somn și probleme digestive.
Conform studiului, aceste modificări biologice au fost, de asemenea, legate de scoruri mai mici la testele care măsoară atenția și excitabilitatea, sau capacitatea de a răspunde la stimuli, la nou-născuții participanților.
Plasticul cu clorură de polivinil, o utilizare principală pentru ftalați, „continuă să crească în utilizare la nivel global”, a spus dr. Leonardo Trasande, director al Centrului de Investigare a Riscurilor pentru Mediu al Universității din New York, care nu a fost implicat în studiu.
„Știm deja – nu doar dezvoltarea creierului la bebeluși, ci și o serie de consecințe care merg de la leagăn la mormânt și de la pântec la mormânt – că ftalații, sub forma poverii bolii datorată plasticului, costă 250 de miliarde de dolari anual”, a mai adăugat cercetătorul.
„Acest studiu doar se adaugă la o bază voluminoasă de dovezi că substanțele chimice utilizate în materialele plastice dăunează sănătății umane”, a adăugat Trasande. „Nu este cu adevărat ceva despre care ar trebui să dezbatem mai activ. Abordarea mai atentă ar fi să discutăm cu adevărat ce trebuie să facem cu privire la utilizarea plasticului”.
Consiliul American de Chimie, care reprezintă companiile chimice, a declarat prin e-mail că Panelul său de High Phthalates este „dedicat promovării beneficiilor ftalaților mari, cum ar fi DIDP și DINP”. Ftalații cu o greutate moleculară mare au șapte sau mai mulți atomi de carbon. Studiul nu a măsurat DIDP (diizodecil) și DINP (diisononil ftalat), dar unii dintre ftalați identificați în studiu au fost ftalați mari.
Este nevoie de mai multe cercetări
Studiul are câteva limitări importante, inclusiv lipsa de informații despre dietele participanților sau dacă nașterile lor au fost vaginale sau prin cezariană, toate acestea putând afecta în mod semnificativ atât expunerea la ftalați, cât și metaboliții nou-născuților, au spus autorii.
În plus, aproximativ 10% dintre participanții au raportat că au consumat alcool în timpul sarcinii, în timp ce 15% au raportat că au consumat tutun și 40% au raportat că au consumat marijuana. Nu au fost colectate detalii privind frecvența, cantitatea sau durata utilizării acestor substanțe.
Rezultatele negative ale sarcinii legate de contaminanții de mediu pot fi, de asemenea, influențate de factorii de stres psihologici sau sociali, pe care studiul nu i-a putut explica.
„Dimensiunea eșantionului este mică, desigur, (dar) este un studiu complicat și costisitor de realizat în primul rând”, a spus Trasande. „Pot exista mai multe mecanisme prin care ftalații perturbă dezvoltarea creierului”, a continuat cercetătorul.
Nevoia de schimbare
Pentru ca oamenii să poată evita expunerea la ftalați și alte substanțe chimice, experții le cer producătorilor și factorilor de decizie să se schimbe.
„Face parte din Coaliția Oamenilor de Știință pentru un Tratat Eficace al Plasticelor (și noi) sugerăm de fapt interzicerea ftalaților ca grup din cauza toxicității lor demonstrate și că pot provoca efecte la doze foarte mici”, a spus dr. Susanne Brander, ecotoxicolog, profesor asociat la departamentul de pescuit, faunei sălbatice și științe de conservare de la Universitatea de Stat din Oregon. Brander nu a fost implicat în studiu.
Unii producători creează noi aditivi din plastic despre care speră că sunt mai siguri, dar este posibil ca aceștia să fie la fel de problematici ca ceea ce folosim acum, a spus Trasande. „Povara producătorilor trebuie să demonstreze că materialele… s-au dovedit sigure înainte de a fi utilizate”.
Între timp, oamenii își pot reduce expunerea la ftalați folosind sticlă, oțel inoxidabil sau fontă și nu folosesc vase antiaderențe sau materiale plastice pentru gătit cu microunde sau vase, a spus Trasande. „Se poate folosi la microunde” înseamnă că recipientul va fi în regulă, nu mâncarea dumneavoastră, deoarece poate absorbi particule microscopice, a adăugat el.
Când cumpărați produse de îngrijire personală, căutați-le pe cele etichetate „fără ftalați” și verificați listele de ingrediente, a spus Liang. Ftalații pot fi enumerați ca DEP (ftalat de dietil), DBP (ftalat de dibutil) sau BBzP (ftalat de butil benzii).
Puteți utiliza baza de date SkinDeep a Environmental Working Group pentru a verifica ce substanțe chimice poate conține un produs.
„Deoarece ftalații pot fi găsiți în praful de uz casnic, îmbunătățirea circulației aerului și curățarea regulată cu o cârpă umedă poate ajuta”, a adăugat ea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.