Studiu: Fumatul de canabis în adolescență pune în pericol viitorul la școală și la locul de muncă / ”Poate duce la deficiențe cognitive pe termen scurt, cum ar fi deficiențe de memorie sau dificultăți de atenție”
Este mai bine să nu fumezi canabis când ești foarte tânăr, dacă vrei să ai note bune și poate să obții o diplomă și să ai astfel mai multe șanse de a obține un loc de muncă. Acest lucru a fost dovedit de o cercetare publicată recent în JAMA Pediatrics care are forța cifrelor, după ce a analizat zeci de studii anterioare efectuate pe aproape 450 de mii de persoane, informează Corriere della Sera.
Cercetătorii au analizat asocierea dintre consumul de canabis la o vârstă foarte fragedă și performanțele școlare, academice și profesionale în anii următori, luând în considerare rezultatele a 63 de studii anterioare.
Aceștia au observat o corelație moderată până la puternică între consumul de canabis în adolescență și note mai mici, absențe mai frecvente, abandon școlar, neobținerea unei diplome de liceu și neînscrierea la facultate, riscul de „eșec” variind de la 7 la 14 procente. Dovezi ceva mai puțin solide sugerează, de asemenea, că acest consum de canabis în copilărie crește, de asemenea, probabilitatea de a nu găsi un loc de muncă la vârsta adultă (riscul crescut de a rămâne șomer este de 9 la sută). Datele arată, de asemenea, că, cu cât începeți mai devreme și cu cât fumați mai mult, cu atât lucrurile merg mai prost la școală și la universitate.
După cum explică autorii, consumul de canabis în rândul celor foarte tineri este larg răspândit, dar și de asemenea, din ce în ce mai puțin perceput ca un risc pentru sănătate, datorită și legalizării în creștere a produselor din canabis în mai multe state europene.
Tendința de consum pe scară largă este prezentă și în țara noastră: potrivit celor mai recente date publicate în Raportul anual către Parlament privind dependența de droguri, pentru 2023, 550.000 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani au încercat canabisul cel puțin o dată, 70.000 îl consumă aproape zilnic, adică de peste 20 de ori pe lună.
„Adolescența și vârsta adultă tânără sunt perioade critice pentru dezvoltarea creierului”, scrie Li Wang de la Universitatea McMaster din Canada, autor al cercetării.
” Consumul de canabis poate duce la deficiențe cognitive pe termen scurt, cum ar fi deficiențe de memorie sau dificultăți de atenție; pe termen lung, poate duce la alterări ale arhitecturii creierului, favorizând dificultăți în prelucrarea informațiilor și tulburări cognitive, de memorie și de atenție. În ciuda limitațiilor studiului nostru (multe dintre cercetările analizate au fost studii observaționale, adică nu au fost concepute pentru a dovedi o relație cauză-efect), datele arată o corelație între consumul de canabis și rezultatele școlare, academice și profesionale:gândirea unor intervenții pentru a preveni expunerea la canabis la o vârstă foarte fragedă este, prin urmare, o prioritate”, precizează specialistul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii