STUDIU: Fumatul este chiar mai rău decât se credea: fiecare țigară îți ia 20 de minute din viață / „În general, oamenii știu că fumatul este dăunător, dar tind să subestimeze în ce măsură”
Există un motiv în plus pentru a ne propune să renunțăm la fumat în următorul an 2025: faptul că acest obicei este chiar mai nociv decât se credea până acum, notează Corriere della Sera.
Dacă, de fapt, până acum, pe baza rezultatelor unui studiu publicat în 2000 în British Medical Journal, se credea că media minutelor de viață răpite de fiecare țigară era de 11, acum o analiză comandată de Ministerul Sănătății din Marea Britanie la University College London aproape a dublat estimarea la 20 (17 pentru bărbați, 22 pentru femei).
Cercetătorii au ajuns la această concluzie prin încrucișarea datelor din British Doctors Study, lansat în 1951 pentru a detecta efectele pe scară largă ale fumatului în Marea Britanie, cu datele din Million Women Study, care monitorizează din 1996 sănătatea a 1,3 milioane de femei britanice;
„Prețul unei țigări: 20 de minute de viață?”: acesta este titlul elocvent al raportului care urmează să fie publicat în revista de specialitate Addiction, dar disponibil online de duminică.
Epuizarea unui singur pachet de 20 fură astfel aproape șapte ore, în medie. Dimpotrivă, reducerea consumului zilnic cu 10 țigări de la începutul anului ar (re)câștiga o zi până la 8 ianuarie, o săptămână până la 5 februarie și o lună până la 5 august. Pentru că nu este niciodată prea târziu să renunți la obicei.
„În general, oamenii știu că fumatul este dăunător, dar tind să subestimeze în ce măsură”, a declarat pentru Guardian Sarah Jackson, primul autor al studiului. „În medie, fumătorii care nu renunță pierd aproximativ un deceniu. Asta înseamnă zece ani de timp prețios, momente de viață și etape importante de împărtășit cu cei dragi”, completează ea.
De la pastile, plasturi și inhalatoare la medicamente prescrise de medic, de la sprijin psihologic și grupuri de auto-ajutor la cărți scrise de experți: există multe metode testate pentru a scăpa de dependență. Cu toate acestea, mulți aleg să nu încerce.
„Unii oameni ar putea crede că nu este mare lucru să piardă câțiva ani de viață, deoarece bătrânețea este adesea marcată de boli cronice sau handicap”, a comentat Jackson pe această temă.
„Totuși, fumatul nu scurtează perioada de sănătate precară de la sfârșitul vieții, ci afectează în principal anii relativ sănătoși de vârstă mijlocie, anticipând apariția bolii. Aceasta înseamnă că un fumător de 60 de ani va avea, de obicei, profilul de sănătate al unui nefumător de 70 de ani”, spune cercetătorul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank