G4Media.ro

STUDIU Grupa sanguină poate avea o influenţă asupra rezistenţei organismului faţă de…

STUDIU Grupa sanguină poate avea o influenţă asupra rezistenţei organismului faţă de coronavirus. Grupa A – riscul cel mai ridicat, grupa 0 – riscul cel mai mic

Grupa sanguină ar putea avea o influenţă asupra rezistenţei organismului nostru la coronavirus, potrivit unui studiu al cercetătorilor chinezi, publicat pe site-ul MedRxiv şi citat de Le Figaro, transmite News.ro.

Cercetătorii au studiat distribuirea grupelor sanguine la 2.173 de pacienţi infectaţi cu Covid-19, de la trei spitale din Wuhan şi Shenzhen, şi au făcut o comparaţie cu grupele sanguine ale persoanelor necontaminate. Ei au ajuns la concluzia că grupa sanguină A este asociată cu un risc mai ridicat de a contracta coronavirus comparativ cu celelalte grupe, în timp ce grupa 0 este asociată riscului cel mai mic.

“Nu este surprinzător. În 2005, un studiu al unei echipe din Hong Kong arăta că oamenii cu grupa sanguină 0 sunt mai puţin sensibili la Sars (alt coronavirus) decât alte grupe sanguine. În această privinţă cele două virusuri se aseamănă enorm”, a explicat Jacques Le Pendu, director de cercetare la Institutul de Sănătate şi Cercetare Medicală din Nantes. Le Pendu a coordonat în 2008 teza lui Patrice Guillon cu privire la rolul grupelor sanguine în transmiterea virusurilor cum este Sars.

Această rezistenţă variabilă ar fi determinată de anticorpi, aceste glicoproteine folosite de sistemul imunitar pentru detectarea şi neutralizarea agenţilor patogeni. O persoană cu grupa sanguină A are antigene A şi dezvoltă în primele luni de viaţă anticorpi anti-B; cele cu grupa sanguină B dezvoltă anticorpi anti-A, cele cu grupa 0 dezvoltă anticorpi anti-A şi anti-B, iar cele cu grupa AB niciun anticorp. În Franţa, 44 la sută din populaţie are grupoa sanguină A, 42 la sută grupa 0, 10 la sută grupa B şi 4 la sută AB.

Jacques Le Pendu a precizat că virusul posedă un sistem care poartă glicoproteinele care recunosc receptorul celulei ţintă şi se fixează de acesta. Aceste glicoproteine pentru virusul Sars din 2003 şi pentru Sars-Cov-2 sunt foarte apropiate şi recunosc acelaşi receptor, în acest caz enzima ACE2. Grupele sanguine intervin prin faptul că antigenele grupelor sanguine A şi B s-au manifestat asupra celulelor care sunt ţinta specifică a virusului. Acesta din urmă va fi multiplicat de celulă şi va purta astfel aceeaşi etichetă ca aceasta. Astfel, dacă o celulă infectată de virus va avea marca grupa sanguină A, virusul o va purta şi el.

“Dacă vine de la o persoană cu grupa sanguină A sau B către o persoană cu grupa 0, virusul va fi contracarat de anticorpi anti-A şi anti-B care îl vor neutraliza şi îl vor împiedica să se ataşeze de receptorul celulei ţintă. Cel puţin asta am arătat în cazul Sars, în 2003”, a adăugat Le Pendu.

Astfel, persoanele cu grupa sanguină 0 sunt cumva vaccinate natural prin prezenţa anticorpilor anti-A şi B, cu excepţia situaţiei în care sunt contaminate de o persoană cu grupa 0.

“Acestea nu sunt decât ipoteze care trebuie să fie demonstrate pentru Covid-19”, a mai spus cercetătorul, adăugând că aceste date pot fi extrem de utile. “Dezvoltăm anticorpi antigrupe A şi B în primele luni de viaţă. Ar fi interesant ca în viitor să facem astfel încât toată lumea să aibă nivelul de anticorpi ridicat, un mijloc natural de apărare pe care îl putem întări pentru a lupta cu un virus. Evident, acesta nu ar fi niciodată la fel de eficient ca un vaccin, dar astfel s-ar putea încetini o epidemie”, a conchis Le Pendu.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Grupă SANGVINĂ, nu sanguină. Sanguina este altceva. Mai deschideți dicționarele, din când în când.

  2. Si atunci de unde afirmatia ca A e cea mai napastuita si nu si B, sau si mai bine AB?
    Ca nu prea s-ar deduce asta din ipoteza cu anticorpii.

  3. Eu am înțeles că dacă ai o grupă de sânge compatibilă cu grupa persoanei infectate, atunci corpul tău, așa cum acceptă și nu luptă împotriva unei transfuzii de sânge, nu v-a lupta inițial nici împotriva virusului dacă îl iei de la aceea persoană (prin contact).

    Dacă studiul este corect, atunci ne-am putea organiza în echipe de lucru (ex. medicale) în care persoanele să fie, fiecare cu fiecare, incompatibile dpdv al grupei de sânge. Asta înseamnă maxim 3 persoane în grup: un 0, un A și un B. Dar tot e ceva.

    • Atenție:
      “Acestea nu sunt decât ipoteze care trebuie să fie demonstrate pentru Covid-19”, a mai spus cercetătorul.

  4. Ce faceti, traduceti articole aparute in presa straina acum 2 saptamani?

    • Jurnalism de clasa. Toti fac cam la fel, de obicei fara consimtamantul celor care au publicat originalul si incalcand flagrant legea proprietatii intelectuale.

  5. Bai, astia cu AB nu dezvolta nimic, adica sunt ca si morti la atingerea virusului????

  6. Daca cineva ar face o statisca privind grupa sangvina de-i contagiati atunci s-ar putea vedea cât este adevar si cât este minciuna privind aceasta teorie.