Studiu: În 2030, un sfert dintre români vor lucra în transporturi și distribuție / ”Efectiv un sfert din populația va fi antrenată în activități care nu au niciun output în termeni fizici”
Se preconizează că sectorul de transporturi și distribuție va deveni până în anul 2030 principalul angajator din economia României. Iar o astfel de situație este destul de gravă, deoarece acest sector este unul în care valoarea adăugată este extrem de redusă, cu forță de muncă slab calificată, ceea ce conduce, inevitabil, la o productivitate minimă, scrie Ziarul de Iași.
Asta înseamnă că asistăm la o continuă degradare a structurii economice naționale, după cum reiese dintr-un studiu realizat sub semnătura expertului în piața muncii Cătălin Ghinăraru, secretar științific la Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale (INCSMPS).
În studiul consultat de „Ziarul de Iași” se menționează faptul că, anul viitor, se așteaptă să lucreze peste 2 milioane de oameni în acest sector, adică un sfert din populația ocupată la nivel național, în condițiile în care din 2020 încoace concentrează peste 1,5 milioane de persoane.
„La orizontul anului 2030, și trebuie spus clar că o astfel de evoluție pentru România este îngrijorătoare, aceste două sectoare de joasă productivitate, practic negeneratoare de valoare adăugată, al căror output cel puțin în termeni fizici este imposibil de definit, vor reprezenta împreună în cifre absolute 2.365.000 de salariați sau 24,9% din totalul populației ocupate. În 2025, distribuția și transporturile, împreună, vor totaliza 2,06 milioane persoane ocupate, respectiv 23% din total populație ocupată la nivel național! Efectiv un sfert din populația ocupată (expresia cea mai adecvată a cererii de muncă) va fi antrenată în activități care nu au niciun output în termeni fizici, din care nu rezultă în mod efectiv nimic tangibil, ci doar se efectuează o deservire de nivel rudimentar (de tip depozitare, încărcare, descărcare și transport cu livrare la destinație) a altor activități, fie ele desfășurate în economia națională a României, fie cel mai adesea în alte economii”, se precizează în studiul INCSMPS.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii