G4Media.ro

STUDIU În 2245, jumătate din greutatea Pământului ar putea fi reprezentată de datele…

Sursa foto: Pixabay

STUDIU În 2245, jumătate din greutatea Pământului ar putea fi reprezentată de datele digitale

Un nou studiu avertizează cu privire la pericolul unei catastrofe informaţionale ce ar putea să se producă în jurul anului 2245, când nu mai puţin de jumătate din masa planetei ar putea proveni din datele digitale pe cale le generăm, conform unui studiu publicat în jurnalul AIP Advances, transmite joi Space.com, preluat de Agerpres.

Informaţia poate părea imaterială, dar peste două secole, numărul total de biţi digitali produşi anual de omenire ar putea depăşi numărul de atomi ai planetei noastre şi, mai mult decât atât, ar putea ajunge să reprezinte jumătate din masa Pământului.

Acestea sunt concluziile unui nou studiu care urmăreşte acumularea în timp a datelor digitale şi potenţialele consecinţe catastrofale ale acestora.

Trăim într-o perioadă foarte bogată din punct de vedere al informaţiei. Telefoanele mobile şi folosirea extrem de frecventă a reţelelor de socializare au făcut ca aproape fiecare om de pe planetă să ajungă se genereze cantităţi mari de conţinut digital în fiecare zi.

IBM şi alte companii de cercetări tehnologice au estimat că 90% din datele digitale existente în prezent la nivel mondial au fost produse doar în ultimul deceniu, ceea ce l-a făcut pe fizicianul Melvin Vopson de la Universitatea din Portsmouth, Anglia, să îşi pună întrebări despre viitorul omenirii.

Analiza sa începe cu faptul că Pământul conţine aproximativ 10 la puterea 21, sau 100 de miliarde de miliarde, de biţi de informaţii digitale. „Este vorba despre tot ceea ce facem împreună. Orice conţinut digital produs şi depozitat oriunde pe planetă, de către oricine”, a declarat Vopson pentru Live Science.

Vopson a calculat apoi cât de multe date digitale ar putea exista în viitor. Nu este vorba despre o extrapolare simplă, liniară, pentru că volumul de noi informaţii creşte, de asemenea, în timp.

Presupunând o creştere anuală modică de 20% a conţinutului digital, Vopson a arătat că peste 350 de ani numărul biţilor existenţi pe Pământ va fi mai mare decât al tuturor atomilor care alcătuiesc Pământul – număr estimat la 10 la puterea 50 sau 100 de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de atomi. Astfel, într-un viitor chiar mai apropiat decât peste trei secole şi jumătate, omenirea va ajunge să folosească echivalentul consumului său actual de energie doar pentru a susţine toate aceste şiruri interminabile de 0 şi 1.

„Întrebarea care se pune este: unde vom stoca această informaţie? Cum o vom alimenta cu energie? Eu numesc acest lucru criza invizibilă, pentru că în ziua de azi este cu adevărat o problemă invizibilă”, a susţinut Vopson.

Dacă astfel de orizonturi temporare par suficient de îndepărtate pentru a fi complet ignorate, Vopson mai avertizează şi asupra unui alt potenţial motiv de îngrijorare. În 1961, fizicianul germano-american Rolf Landauer a avansat ipoteza că există o legătură între informaţie şi energie, pornind de la faptul că ştergerea unui bit digital produce o cantitate mică de căldură.

Deşi această ipoteză a legăturii dintre informaţie şi energie, denumită principiul lui Landauer, nu este încă parte a consensului academic, ea a fost confirmată experimental în ultimii ani. Într-un studiu publicat în 2019 în jurnalul AIP Advances, Vopson susţinea că, implicit, ar putea exista o legătură şi între informaţie şi masă.

Această conjectură se bazează pe faimoasa ecuaţie E = mc^2, introdusă de Albert Einstein la începutul secolului al XX-lea. Einstein a arătat că energia şi masa sunt interşanjabile, şi, astfel, Vopson a reuşit să calculeze masa potenţială a unui singur bit de informaţie – care este de aproximativ 10 milioane de ori mai mică decât a unui electron.

Acest lucru înseamnă, desigur, că deocamdată masa informaţiei digitale produsă anual este neglijabilă – având greutatea unei singure bacterii E. coli, conform lui Vopson. Dar, dacă presupunem că se va păstra acea creştere anuală de 20% a cantităţi de informaţii digitale produse, în mai puţin de 500 de ani „greutatea” informaţiei digitale existente ar putea fi egală cu jumătate din masa Pământului.

Dacă acea creştere anuală ar fi de 50%, jumătate din greutatea planetei ar fi reprezentată de informaţii digitale nu mai târziu de anul 2245.

„Eu consider că este vorba de o problemă reală. La fel cum au fost şi arderea combustibililor fosili, poluarea cu plastic şi defrişările, informaţia digitală este trecută cu vederea de toată lumea. Am început să schimbăm literalmente planeta bit cu bit”, a declarat omul de ştiinţă.

În plus, rata de creştere a cantităţii de informaţii digitale folosită de Vopson în studiul său este una foarte conservatoare. Estimările International Data Corporation arată că în prezent cantitatea de date digitale creşte cu 61% pe an (faţă de 20% cât a folosit Vopson în calculele sale), condiţii în care catastrofa informatică despre care vorbeşte omul de ştiinţă s-ar putea produce mult mai repede.

O modalitate de a rezolva provocările legate de stocarea unor cantităţi extrem de mari de informaţii digitale ar fi dezvoltarea unei tehnologii care să menţină informaţiile într-un mediu non-material, aşa cum sunt hologramele, susţine Vopson.

Argumentele aduse în acest studiu sunt deopotrivă surprinzătoare şi provocatoare pentru minte, susţine specialistul în fizica particulelor Luis Herrera de la Universitatea din Salamanca (Spania), care nu a participat la studiu. Însă ideea că informaţia are masă rămâne deocamdată teoretică şi va necesita mai multe experimente pentru a o demonstra, a adăugat el.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

30 comentarii

  1. in curand o sa apara taxa pe bit ca sa salvam Pamantul. Dca exista ceva care poate fi taxat, atunci el o sa fie taxat.

  2. Nimic mai aberant. Pana in 2245 informatia va fi stocata in moleculele de apa, care permit date de ordinul zetabytes-ilor. Nu cred ca vom produce atata „Data” pana atunci, pt. ca data are pattern-uri si se recicleaza, poti crea ecuatii care sa explice anumite evenimente, compactizand inimaginabil ‘informatia’.

  3. ‘ai nu mai spune!
    Pamantul se va scufunda sub greutatea bitilor.
    Cine-o fi platit studiul asta si cu cati biti?

  4. Pai tu crezi ca tot pe hard disk vom tine informatia? 🙂

  5. Să rezumăm: un nene crede că producând informație noi producem masă din nimic, deci îngreunăm Terra. Credința lui pleacă de la părerea neconfirmată a unui alt nene de acum jde ani cum că bitul în sine are energie și folosind pe Einstein ca să fim culți în cap.
    Osăm!

    • si e posibil sa cada de pe broaste sau daca e un disc sa se roteasca si sa cadem noi !

    • Informatia este cea mai mica ‘particula’ din Univers dar restul e aberatie totala(am explicat deja de ce).

    • Nu e vb de credinta.
      Un bit de informatie are nevoie de cel putin un atom (momentan mai mult de atat) pe un suport fizic (hard disk, card-uri de memorie din telefon, …).
      Articolul spune ca ei au estimat ca in 2245 vor fi mai multi biti de informatie ca si atomi pe Pamant.

      Deci e logic ca asta ar fi o problema.

    • @caitiff : oricare ar fi suportul informatiei, fie un atom sau mai multi, este o „masa” deja existenta pe Pamant, deci nu aici e problema. Problema ar fi daca, intr-adevar, informatia in sine ar adauga masă inexistenta inainte.

    • Da, per total e total aberant acest articol. Oricum ar fi stocata informatia, n-are cum sa depaseasca jumatate’ din masa actuala a pamantului. Pana in 2245 exista sanse sa putem folosi soarele pe post de memorie volatila …

      Chiar astfel de ‘studii’ sunt total aberante, in 100 de ani de la electrificarea oraselor am ajuns sa comunicam cu viteza luminii video, digital, rezolutie FullHD(MB/s).

      Evident, nimeni nu-si inchipuia acest lucru atunci, cu atat mai putin sa-si imagineze cum sa-l puna-n aplicare.

      Sa faci astfel de speculatii se incadreaza la cel mult naivitate. + ca ‘data’ este foarte dublicata din motive de redundanta, interesati-va cum functioneaza un DataLake, basic.

      Desigur, exista https://ipfs.io care promite o eficientizare a internetului fara precedent, din pacate, este inca in stadiul de ‘unknown technology’, un fel de p2p in anul 2000(acum toti fraierii dowloadeaza cu obraznicie de pe Filelist fara sa aiba cel mai mic habar ce tehnologie e in spate si de unde a pornit — tracker care fiind cat se poate de ilegal sper sa fie si inchis).

      Deci, sa vorbim de 2245(tinand cont de cresterea exponentiala a stiintei si tehnologiei) e ca si cum i-am zice lui Arhimede de motorul cu reactie … L-ar pasiona, evident, poate chiar ar putea sa-i inteleaga principiile(totusi, Arhimede a fost unul dintre cei mai destepti oameni care a trait pe Terra) dar i-ar lipsi cam 2300 de ani de matematici … Nu ca nu le-ar putea invata, doar ca singur i-ar fi imposibil sa-si imagineze creatia lui Coanda …

      Pe scurt, speculatiile de genul sunt bullshit total. Stiinta inca nu-i 100% sigura de ecuatiile lui Einsten, din ce stiu eu, E>mc^2 ( se iau in calcul si fortele inertiale ale nucleelor ) :

      https://www.amazon.com/search-theory-matter-History-science/dp/0070543836

      Deci, cat timp stiinta e incompleta, 2245 e motorul cu reactie pt. Arhimede.

      (Grecii nu s-au complicat niciodata prea tare sa faca pasul urmator in filosofiile lor … Denota si ignoranta de astazi … Multi ar vrea sa cunoasca dar n-o fac o viata intreaga … Stiu ca informatia e mereu acolo dar uita de ea, o amana, e grea … — si afirmatia asta e explicata de Fermat, care explica de ce lumina ia intotdeauna cea mai scurta cale — principiul naturii ce sta la baza Leni .

  6. Idiocracy, asa se cheama stirea asta.

  7. Pana atunci ne omoara PSD si PNL.

  8. Paine si circ: vb despre date digitale in termeni de „greutate” unei tari cu scoli fara apa curenta si toalete in fundul curtii :)))))

    Bit si byte se plimbau intr-o barca ……asa e ca nu v-a placut la ora de informatica?

    Ps: cererile online se depun la ghiseul 2

    Multi da’ prosti

  9. Informația de presă: „în jurul anului 2245, când nu mai puţin de jumătate din masa planetei ar putea proveni din datele digitale pe cale le generăm”.
    Se va extrage siliciu, germaniu, beriliu și alte minerale aflate de când lumea pe pământ, dar pentru că vor fi folosite pentru stocarea datelor se va mări masa pământului de „nșpe” trilioane de ori ceea ce va avea ca efect scoaterea acestuia de pe orbită !!!

  10. nu e domne, la cat fura astia de la PSD nu creaza nimeni atata informatie sa se scufunde pamantu’ cum gresit au calculat aia…

  11. Cine a scris „studiul” asta a scris si stirile alea cu chipurile izotropice 5G?

  12. Este un rezultat suprinzator. Stiam ca procurorasii strang dosar dupa dosar, ca sa iti arate pisica la motiune, sau cand vrei sa candidezi la primarie, dar credeam ca pana in 2245, Ponta si Orban vor fi morti.

    Ce-i drept, mai e si varianta Alunei M, cum ca gena nemuririi va fi introdusa tuturor prin crispăr. V-ati gandit cate tone de ADN vor produce cercetatorii pana in 2245? Am putea sa ne scufundam si de la ala.

  13. …creierul de asemenea consuma o cantitate de energie considerabilă, stochează si procesează informație, deci inevitabil emite și CO2
    In concluzie , după calculele mele, coroborate bineînțeles cu formula celebră e=mc² și cu studiile Universității din Dăbuleni, peste 5847 de ani si 3 ore, pe la orele 15:00-15:22 mai exact,va fi nașpa dacă nu inventam un sistem start stop ptr creier si să l folosim cât mai la rallanti atunci când e pe on
    PS nu strică nici un ” filtru de particule ” cât mai performant

  14. Ca sa dormiti bine, va recomand vizionarea integrala : https://www.youtube.com/watch?v=DfY-DRsE86s

  15. Problema pare interesanta.
    Pana la urma glumele alea cu „adu-mi o galeata de curent” par a deveni realitate.
    Nu m-as fi gandit ca la greutatea unui cablu mai trebuie adaugata si greutatea curentului sau semnalelor care trec prin el.
    E bine de stiut.
    Precis o sa ma ajute mult in viata.

    Fiecare generatie cu problemele ei.
    Sper ca, in 2245, generatia stra-stra-stra-stra nepotilor mei sa rezolve problema.
    Daca nu, sa fie sanatosi ca pe mine precis nu ma mai afecteaza.

    In alta ordine de idei, ar insemna ca fizica actuala sa devina caduca.
    Nimic nu se castiga, nimic nu se pierde totul se transforma.
    Parca asta e una din legile de capatai ale fizicii.
    Daca informatia, adica bitii genereaza masa, fara sa consume nimic, inseamna ca aia din viitor vor avea probleme serioase.
    Parca-i vad ce nervosi vor fi, peste 300 de ani, cand li se va da acces la TV, computer, telefon cu portia, cate 10 minute pe zi si numai in duminicile „cu sot”
    Si vor zice…ce viata de huzur traiau stramosii nostri prin anii 2000.

    • N-ai citit nimic din ce-am scris dar nu-i nimic. Mi-ai amintit ca pana-n 2245 creierele tuturor s-ar putea sa fie interconectate, orice ar insemna, iar ceea ce nu puteti intelege e ca pana atunci Energia nu va mai fi absolut deloc o problema. Legat de viata … Traim era imortalitatii, acum, depinde de tine cum te menti. Eu mi-am propus sa nu mor, prea multi au facut-o inaintea mea. 😀 Sa vedem daca nu ma asasineaza cineva la cum imi arog dreptul la libera exprimare de ceva vreme … Porcii vor sa traiasca, d’asta-s agresivi. Toata lacomia lumii se bazeaza pe frica de moarte si dorinta de supravietuire. Trage tu liniile.

    • Legat de ‘trecut/viitor’, mai e si treaba asta https://kgs.logic.at/goedels-legacy/ care bubuie capul oricarui muritor …

    • Legat de ‘trecut/viitor’, mai e si treaba asta https://kgs.logic.at/goedels-legacy/ care bubuie capul oricarui muritor …

    • In caz ca aveti nelamuriri, moartea este Intotdeauna o problema tehnica. 🙂

      De dragul anului 2245 …

      Omul va putea trai doar cu apa si lumina, maximizandu-si eficienta, si (de ce nu ?) doar cu hidrogen, care-i peste 99% din Univers.

      + ca avem un Univers intreg la dispozitie doar pt. noi …

      Cine crede ca exista alte forme inteligente in Univers nu stie ce implica Inteligenta.

      Matematic, este mult mai probabil sa fim singuri decat invers, dar chiar n-o sa ma strofoc sa va explic …

      Cine are dorinta arzatoare in suflet de-a cunoaste, Fratele cel Mare (Google) ii sta la dispozitie cat il tine pipotica …

  16. Naiv. Se vede ca ii lipseste inteligenta generala.
    Nu ne vom incadra in scenariul prezentat de Vopson, pentru ca in paralel vom dezvolta tehnicile si sistemele pentru a codifica informatia sub forma de qubits (o versiune cuantica a bitului care poate lua valoarea de 0 si 1, sau ambele valori simultan), qutrits (unitati de infomatie tri-dimensionala care pot lua trei valori 0, 1 si 2), ququads, s.a.m.d. , utilizand sisteme cuantice multi-dimensionale si multi-fotonice cu fotonii ca transportatori de informatie in sisteme optice lineare de calcul cuantic sau Linear Optics Quantum Computation (LOQC), printre altele… Un foton nu are masa, deci energia lui este egala cu viteza luminii (folosind formula E=Mc^2 ) si nu va prezenta niciun risc de crestere a masei planetei. Am scris si o carte, in english, in care am inclus informatiile astea, titlul este secret …

    Apoi mai exista si alte variante viabile de stocare pana vom perfectiona sistemele cuantice. Pana si ADN-ul (nu neaparat uman) poate stoca o cantitate impresionanta de date (1 gram de ADN poate stoca 215 petabytes (PB) de date, unde 1PB =1,024 TB; 1 TB = 1,024 GB = 1,048,576 MB, asa ca idee).
    Doar cu astfel de sisteme cuantice de stocare si procesare a datelor vom putea manageria datele neuronale generate de interfetele personale creier-computer, datele personale genomice si datele campurilor umane energetice – trei tipuri de date care vor defini omul viitorului.

  17. Greutatea unei bacterii E. Coli: 0.000 000 000 001 g
    Masa Pamantului: 5,973,600,000,000,000,000,000,000 kg

    Da cu rest. 🤓

    „Deocamdată masa informaţiei digitale produsă anual este neglijabilă – având greutatea unei singure bacterii E. coli, conform lui Vopson. Dar, dacă presupunem că se va păstra acea creştere anuală de 20% a cantităţi de informaţii digitale produse, în mai puţin de 500 de ani „greutatea” informaţiei digitale existente ar putea fi egală cu jumătate din masa Pământului.”

  18. Două chestii:
    1. Soarele oferă în fiecare zi mai multă energie decît putem consuma. ”Cum vom putea alimenta toată aparatura pentru a păstra o asemenea cantitate (imensă) de informație?” are un răspuns de-a dreptul banal.
    2. într-un articol în care masa și greutatea sînt interschimbabile e clar nivelul de cunoaștere a fizicii. Recomandarea mea e să-l ștergeți înainte să vă faceți prea mult de rîs.