G4Media.ro

Studiu: În țările unde se predă educația sexuală în școli, tinerii sunt…

Sursa foto: Pixabay

Studiu: În țările unde se predă educația sexuală în școli, tinerii sunt mai prudenți și încep mai târziu viața sexuală”

Un studiu publicat marți, 12 iulie despre percepția asupra educației sexuale, în România, arată că marea majoritatea a respondenților sunt de acord ca educația sanitară și sexuală să fie predată în școli, adecvat fiecărei vârste și ca materie de sine stătătoare.

Care sunt constatările din alte țări? Reprezentanții Societății pentru Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), la comanda căreia a fost realizat studiul, au detaliat:

„Cercetările internaționale arată că în statele în care a fost introdusă educația despre relații și sexualitate într-un mod adaptat vârstei și pe bază de date științifice a crescut vârsta la care tinerii și-au început viața sexuală, a crescut rata de utilizare a mijloacelor de protecție, a scăzut numărul de contacte sexuale și de comportamente riscante, deci inclusiv riscul de transmitere de boli sexuale, a scăzut numărul sarcinilor nedorite și al avorturilor, a scăzut numărul cazurilor de abuz sexual și de bullying.”, a declarat Gabriel Brumariu, manager
de proiect la SECS.

Exemple, incluse în comunicatul de presă legat de studiu:

  • În Olanda, care are un program foarte bine pus la punct de educație sexuală comprehensivă, procentul adolescenților care își încep viața sexuală între 12 și 14 ani a scăzut la 15% după începerea predării acestei materii. În alte țări procentul este mai mare – 30% în Bulgaria. În România, 22.5% dintre adolescenți au primul contact sexual înainte de 15 ani, iar 11.8% prima naștere înainte de această vârstă.
  • Danemarca a fost pionieră în domeniul educației sexuale din 1930 și a asigurat acces la educație sexuală încă de la începutul secolului XX. În anii ‘70, educația sexuală a devenit materie obligatorie în școli. Istoric, educația sexuală a urmărit să-i încurajeze pe copii să se poarte sau să nu se poarte în anumite feluri, având în vedere prevenirea transmiterii bolilor. In Danemarca, rata nașterilor vii la femei cu vârste cuprinse între 15-17 ani a fost în 2014 1,1/ 1000, cea mai mică rată din Europa.
  • În Olanda, 90% dintre adolescenți folosesc prezervativul la primul contact sexual

Exemple din România:

  • Sarcina la minore este un fenomen social constant, din cazul lipsei unor politici publice care să prevină această problemă. România ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte rata naşterilor în rândul adolescentelor de până în 15 ani și locul doi pentru adolescentele de până la 19 ani.
  • Documentul „Cadrul de Politici pentru prevenirea sarcinilor și a consecințelor acestora la adolescenți” , dat publicității de UNICEF România în ianuarie 2022 arată că:
    „Analiza datelor Eurostat privind sarcina la adolescente arată o tendință consistentă și îngrijorătoare: în 2015-2019, România a avut a doua cea mai mare rată a sarcinii la adolescente din Uniunea Europeană (UE), în timp ce Bulgaria a avut cea mai mare rată (Eurostat, 2019). În medie, rata natalității (exprimată ca procent din totalul nașterilor) la fetele românce de 10-14 ani este de 8,5 ori mai mare decât media UE, în timp ce rata la 15-19 ani este de 3,4 ori mai mare decât media UE. (…)
    În timp ce rata natalității pentru fetele de 10-14 ani prezintă unele fluctuații, cu o ușoară creștere generală în perioada 2015-2019, rata natalității pentru grupul de vârstă 15-19 ani prezintă o oarecare scădere, în conformitate cu tendințele generale ale UE. 1 din 10 copii din România este născut de o mamă adolescentă și 1 din 6 adolescente care a avut un copil înainte de 15 ani, va avea al doilea copil înainte de 18 ani. (…)
    În timp ce scăderea generală a ratelor de sarcină pentru fetele cu vârsta între 15-19 ani este o tendință încurajatoare, creșterea observată la grupa de vârstă 10-14 ani este excepțional de îngrijorătoare”.
  • Conform Anuarului Statistic 2021, în 2020 au fost 668 nasteri sub 15 ani și 15.801 intre 15 si 19 ani. Dintr-un total al născuților vii de 176.766, în 2020 9,31% au fost la tinere până în 19 ani.
  • Adolescenții din România își încep viața sexuală mai devreme decât cei din statele europene și mulți nu folosesc mijloace de protecție, ceea ce îi expune riscurilor de îmbolnăvire și de sarcină, la vârste la care impactul poate fi devastator pentru sănătate, echilibru psihic și emoțional, evoluția școlară, pregătirea pentru viața profesională.
    o La vârsta de 15 ani, 1 din 4 băieţi (24%) şi 1 din 7 fete (14%) declară că au avut contact sexual. Dintre aceştia, 1 din 4 nu folosesc metode de protecţie.
    o Rata utilizare metode de contracepție în rândul tinerilor 15-24 ani – 53% (2016)

Respondenții la studiul publicat miercuri, pe 12 iulie, sunt de acord în proporție de 77% cu predarea educației despre sexualitate în școală, mai arată comunicatul de presă.

Studiul a fost realizat de Cult Market Research, la comanda Societății pentru Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), în cadrul unui proiect susținut de International Planned Parenthood Federation (IPPF), dat publicității pe 12 iulie, în cadrul panelului „Vorbește-mi despre ce nu se vorbește”, organizat de SECS la Institutul Francez.

Majoritatea respondenților consideră că materia trebuie să fie concepută pe baze științifice și să acopere noțiuni precum inteligența emoțională și relațională, riscurile începerii vieții sexuale, protecția în fața bolilor, reproducerea, avortul. Mai mult de jumătate doresc ca predarea să fie făcută de persoane specializate în domeniu, de preferință cu background din domeniul psihologiei și al medicinei. Peste 60% dintre respondenți consideră că oferirea de informații despre identitatea de gen și orientare sexuală ar avea un impact pozitiv.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Am indoieli despre studiu si relevanta sa …. depinde cine a platit, ce a masurat, ce intrebari s au adresat si ce concluzie s a dorit.

    • Da buey lampagiule te pricepi tu la s3x gen baba și mitraliera! :)))))

    • Normal, frate, ca ai dubii. Daca discuti cu adolescentii clar si pe fata despre boli cu transmitere sexuala, despre sarcini nedorite, despre mijloace de protectie, despre avort si alte asemenea e de rau. Inocentii adolescenti vor afla in felul asta de sex si vor trece la treaba.

      Daca nu le spui nimic, nu vor afla nimic si, logic, nu, nici nu isi vor incepe viata sexuala.

      Tu iti dai seama cat de aberant gandesti? Nene, in adolescentii aia tropaie hormonii, fie ca vorbesti tu cu ei, fie ca nu vorbesti. Nu intelegi ca daca acel adolescent intelege mai bine riscurile la care se expune (sarcini nedorite, avort, boli cu trasmitere sexuala) devine in fapt ceva mai precaut?

      Uite si datele din 2021, ca sa te linistesti. Datele Eurostat (date care aduna pur si simplu datele primite de la registrele nationale, da?) arată că în UE numărul total de mame minore este de 1.794, din care 749 sunt din România, aproape 40%. Sunt țări care nu au nicio mamă minoră, precum Olanda, Danemarca și Finlanda”

    • @corect: am indoieli ca stii cum functioneaza educatia sexuala, educatia in general dar mai ales sondajele. Cand dai frau liber conspiratiilor SI in cazul educatiei sexuale arata cam cat de rupt de realitate esti.

    • Bineinteles pe G4media o gloata de inteligenti care sunt pregatiti de a pune la punct pe oricine nu vede lucrurile doar in alb si negru….dragilor, mai sunt si alte nuante, iar datele studiului nu sunt transparente (ma refer la toate datele studiului, nu doar trimiteri sporadice ai convenabile la Eurostat)

    • Silicon, la noi nu e vb de educatie sexuala, ci de educatie in ansamblu. Vezi problema vaccinarii, daca nu ai cui sa explici, degeaba explici. Tu vrei sa ai copii/elevi care sunt analfabeti functional dupa 12 clase, dar vrei sa le predai educatie sexuala, pai ei nu stiu sa scrie, suntem vai de noi. In plus, cei care nasc pe la noi la 11, 12 ani nu prea o rup cu scoala, ma refer la propriu, adica nu merg la scoala, degeaba ii cauti cu educatia sexuala la scoala.
      Scoala romaneasca este praf, ca sa mai fie in stare sa organizeze eficient, coerent o altfel de educatie, nu reuseste sa o asigure nici pe cea de baza multumitor

    • @silicon_v înțeleg că în adolescenți probabil tropăie hormonii.. dar și în copiii de 4 ani tropăie? Sau in cei de 7? Că așa sunt recomandările UE

    • @corect: pai ai venit cu setu de intrebari a la cristoiu care nu ajuta pe nimeni cu nimic, cand puteai sa folosesti timpul asta si sa verifici sondajul cap coada. Dar e grele cu fact checking. Mai bine stai sa te contrazici cu baietii prin comentarii.

  2. Ar fi intereseant decprecizat cine a plătit acest “studiu”

    • Sigur cineva mai transparent decat cine te-a platit p tine trolac

    • scuze bro ca am alta opinie, da, trec acusi pe la casierie sa ridic rublele

  3. Idk daca acest comentariu va fi relevant, dar asta e opinia cuiva nascut la sfarsitul anilor ’90. Tin minte ca prin 2006 (cam asa) televiziunea in Romania era, dupa o anumita ora, un pornhub. In fine, probabil ca toti stiu programele care difuzau ce difuzau fara ca CNA sa aiba vreo problema cu asta. Lesne de inteles, efectiv toata lumea avea contact cu imaginile pornografice foarte repede. Si spun asta pentru ca ma refer si la fostii mei colegi. In fine, stiu ca prin a 5.a sau a 6.a eram uimiti cum actritele din filemele pentru adulti nu fac multi copii. Nici vorba sa stim despre conceptul de contraceptie. Am aflat mult mai tarziu si etapizat. Chiar si acum aflu despre noi metode pe langa clasicele anticonceptionale sau derivate sau prezervative.
    Mai mult, tinutul ascuns fata de copii a modului de reporducere este dubios. Adica toata lumea are un soc cand afla „cum se fac copii”. Or e mai usor sa aiba o idee generala despre asta(nu detalii neaparat), iar nu sa avem explicatii de tipul barza/a dat Dumnezeu.
    Stiu ca am facut niste aspecte privind viata sexuala in liceu. Totusi, cred ca e prea tarziu atunci. La 14-15 ani e varsta cand luam totul la misto si ne amuzam cand vedem un penis in cartile de biologie. Astfel, cred ca scopul este eludat de comportamentul elevilor – care e normal la varsta aia.

  4. Dacă studiul nu a fost „plătit” de medici „creștini” ori de pseudo-clinici unde femeile sunt atrase pentru a nu face avort (entități conduse sau finanțate de misionari creștini), atunci el nu are nicio valoare. Tot ce nu este finanțat de organizații creștine trebuie catalogat din start ca fiind o tentativă de a se opune voinței zeului suprem.

  5. Ca sa ia bani de la guvern si educatorii ,,sexuali” si ucigasii de copii. Doi iepuri dintr-o lovitura.

  6. Eu cred ca voi doi doriti sa va intalnitibai baeti.
    A stai!
    Nu cumva unu e capu si alalat e mâna?
    🙀

  7. Am decis sa nu mai fac sex vreodata. : D

  8. Lasand gluma la o parte : Le e frica popilor c-o sa stie copiii ce-i paste si n-o sa le mai mearga. BORCato&Spalat-o trebuie sa dispara ! E otrava pt. specie. Analogia lui Marx(care, parca nici a lui Marx nu era, dar asa a ramas) e Perfecta ! Religia chiar e opium iar opiumul creaza dependenta psihosomatica, cu consecintele de rigoare.

    „Daca ti-e rau inseamna ca ti-a fost si bine…” #maraciuca

  9. Fara nici o educatie in scoli, nici macar sexuala, sunt tara cu cele mai multe mame minore? Nu se intreaba nimeni de ce? Nu se intreaba nimeni de ce am ajuns aici? Biserica comenteaza ca nu este crestin. Am inteles. Dar ce a facut Biserica in acest sens in afara de a boteza – cu siguranta pe bani – copii acestor mame minore? Pai oameni buni, daca NIMIC din ce ati facut pana acum nu a functionat, atunci de ce sa nu incercam si cu educatia, respectiv educatia sexuala in scoli. Ce avem de pierdut? Locul I la numarul de mama minore din Europa?

    • da i ba la scoala , educa i mai intai si apoi mai vorbesti de sminteli sexuale. unii copii nu stiu saciteasca la 12 ani iar voi vreti educatie sexuala predata de fundatia accept

  10. *Creeaza

  11. Mai interesant e cum dintr-o celula ajungi bartai animalul. De aici ar trebui inceput si, probabil, e cea mai corecta cale de-ai invata.

  12. Singura mea problema cu educatia sexuala in scoli este cine va preda si durata cursurilor. O ora, doua pe semestru, vor preda medici…
    Daca bagam inn ecuatie niste ong-uri dubioase ma tem sa nu iasa altceva.

    • or sa se infiltreze si cativa oameni de bine din ong urile de bula ngii, macat ca invitati speciali

    • Or să se infiltreze ONG-uri d-astea dubioase cu „avortul este crima”, „anticoncepționalele sunt avortive” și alte mizerii creștinopate.

  13. Toate bune si frumoase pana la ultima fraza, ca trebuia strecurata si aia cu identitatea de gen… Nu-i asa?
    De la 7 ani, sau de la 4?