G4Media.ro

STUDIU În urmă cu 3.800 de ani, un mega-seism cu o magnitudine…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Frodosleveland

STUDIU În urmă cu 3.800 de ani, un mega-seism cu o magnitudine de 9,5 pe scara Richter şi un tsunami cu înălțimi cuprinse între 15 și 20 de metri s-au produs în deşertul Atacama din Chile

În urmă cu aproximativ 3.800 de ani, un seism cu magnitudinea 9,5 şi un tsunami care a provocat valuri cu înălţimi de până la 20 de metri s-au produs în regiunea de coastă a deşertului chilian Atacama, cel mai arid din lume, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Chile, informează Reuters, citată de Agerpres.

Autorii studiului, publicat miercuri, afirmă că o coliziune între placa tectonică Nazca şi placa tectonică sud-americană a provocat acel seism deosebit de puternic, urmat de un tsunami cu valuri ce au avut înălţimi cuprinse între 15 şi 20 de metri.

„În mai multe puncte de-a lungul coastei din regiunile Antofagasta şi din nordul statului Chile, în general, există paleo-plaje şi plaje străvechi situate la 4-7 metri deasupra nivelului actual al mării, a căror formare nu poate fi explicată prin schimbările globale ale nivelului mării, ci printr-o ridicare tectonică apărută ca rezultat al unor seisme majore”, a declarat geologul Gabriel Easton, unul dintre autorii studiului.

Gabriel Easton a subliniat faptul că posibilitatea de producere a unui seism urmat de un tsunami cu o astfel de magnitudine ar trebui să fie luată în calcul de procedurile de evaluare a pericolelor şi a riscurilor din nordul statului Chile.

„Ipoteza noastră este că acel eveniment ar fi putut genera o mortalitate foarte înaltă în rândul oamenilor sau ar fi putut, de asemenea, să determine migraţia unui număr important de oameni spre alte teritorii”, a adăugat arheologul Diego Salazar.

Studiul chilian, publicat în revista Science Advances, a avut nevoie de şapte ani pentru a fi finalizat şi doreşte să determine frecvenţa cu care astfel de dezastre s-au produs în această regiune în perioade străvechi.

Chile, care se află în aşa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, o zonă activă seismic din Oceanul Pacific în care se întâlnesc mai multe plăci ale scoarţei terestre, are un lung istoric de seisme mortale. În 2010, un cutremur cu magnitudinea 8,8 a provocat un tsunami devastator, care a ucis sute de oameni în oraşele situate pe coasta sudică chiliană.

Sursa foto: Wikimedia Commons / Frodosleveland

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. S-a produs un tsunami in desert?
    M-am obisnuit sa ignor ortografia cand citesc articole pe aici, sa ma pregatesc sa ignor si logica de acum incolo?

    • mai bine te obisnuiai sa citesti ce trebuie! ai fi aflat ca in sahara pe vremuri nu era desert. ai fi aflat ca si aici arata cu totul alfel!
      acei „3800” de ani mentionati nu iti spun chiar nimic???? te crezi etern sau ce?

    • Buey sile ești de tot kăkatu’! De unde mama drecu, din ce văgăuni, tot ies asemenea maimuțoi? :)))))

    • Scoabă acest pr0stul maimuțoilor, are și el ceva de orăcăit! :))))))

    • @ sile – Mai omule, ai probleme in intelegerea unui text. Care parte nu ai inteles-o -„regiunea de coastă a deşertului chilian Atacama”?

    • @kafkaPoate trebuia sa fi precizat ca ma refer la cum e formulat titlul articolului.

  2. E pe coastă, inteligentule, normal că a putut fi lovit de tsunami. Ce este ilogic aici?

    • @ Cioby – Nu stiam ca citesti altceva decat articole cu rusi si ucraineni… plus ca te tot repeti cu tsunami format in Pacific, da man, s-a format in Pacific, cei care stiu stiu si gata. Apropo, Radu de mai sus spune ceva cat se poate de corect si tu il jignesti absolut fara nicio noima, bine, nu ca m-ar mira atitudinea unui postac.