G4Media.ro

STUDIU Încrederea în vaccinuri rămâne la un nivel scăzut în Europa, dar…

Sursă foto: Pixabay

STUDIU Încrederea în vaccinuri rămâne la un nivel scăzut în Europa, dar începe să crească uşor

Încrederea în vaccinare rămâne la un nivel scăzut în Europa, dar înregistrează totuşi o tendinţă de creştere uşoară, estimează oamenii de ştiinţă britanici, care au subliniat importanţa realizării acestui tip de sondaje din perspectiva unui viitor vaccin împotriva COVID-19, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Odată cu bolile emergente precum COVID-19, este vital să supraveghem cu regularitate starea opiniei publice pentru a identifica rapid ţările şi grupurile în care încrederea se erodează”, a declarat autoarea principală a acestui studiu de o amploare inedită, Heidi Larson, profesoară la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Acest lucru va permite identificarea „locurilor în care trebuie acţionat pentru restabilirea încrederii, pentru ca un maximum de oameni să poată să beneficieze de noi vaccinuri care vor salva vieţi”, a continuat ea, citată într-un comunicat apărut în revista medicală The Lancet, care a publicat vineri acest studiu.

Cercetătorii au analizat aproape 300 de anchete naţionale realizate peste tot în lume între 2015 şi 2019, completându-le cu noi elemente şi cu modelare computerizată.

În total, studiile au grupat răspunsurile oferite de aproape 300.000 de adulţi despre „importanţa, siguranţa şi eficienţa vaccinurilor”.

În Europa, „încrederea în siguranţa vaccinurilor a crescut în mai multe ţări, precum Finlanda, Franţa, Italia, Irlanda şi Regatul Unit al Marii Britanii”, au precizat autorii cercetării.

În Franţa, unde sentimentul de neîncredere în vaccinuri a fost deosebit de puternic în ultimii ani, 30% dintre persoanele interogate într-un sondaj din decembrie 2019 considerau că vaccinurile sunt sigure, comparativ cu 22% într-un sondaj din noiembrie 2018.

În Marea Britanie, încrederea în siguranţa vaccinurilor a crescut de la 47% la 52% între mai 2018 şi noiembrie 2019.

Mecanismul invers a fost observat în Polonia, unde rata de încredere a scăzut de la 64% în noiembrie 2018 la 53% în decembrie 2019, fapt care ilustrează „impactul crescător al unei mişcări locale antivaccinare foarte bine organizate”.

Studiul a ţintit totodată şase ţări în care neîncrederea în vaccinuri a crescut considerabil după 2015: Afganistan, Azerbaidjan, Indonezia, Nigeria, Pakistan şi Serbia. Cercetătorii văd în acest fenomen „o tendinţă îngrijorătoare”, care s-a înrădăcinat în „instabilitatea politică” şi în „extremismul religios”.

Heidi Larson a evidenţiat şi aspectul dezinformării: „O scădere importantă a acoperirii vaccinale coincide adeseori cu temeri nefondate legate de siguranţa vaccinurilor, ceea ce seamănă dubii şi neîncredere”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. „Studiile clinice finale pentru un vaccin coronavirus, dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, au fost suspendate după ce un participant a avut o reacţie adversă în Marea Britanie.”

    ce idioți, cum să nu ai încredere?!?!

  2. Pai tocmai faptul ca au oprit testarea arata faptul ca se cauta un vaccin sigur. Am totusi o intrebare: care sunt sursele alea de informare? Luminati-ma, pentru ca, personal nu am nicio problema cu vaccinurile. Mi.am vaccinat copilul cu tot ce se putea si vredeti-ma ca e sanatos tun!

  3. Pai testarea s-a oprit tocmai pt ca intr-un singur caz s-a identificat o problema. Asta mie imi spune ca cercetarea este indreptata catre obtinerea unui vaccin sigur (evident nu 100% dar cat mai aprope). Pe de alta parte, care ar fi sursele din care ne indemnati sa ne informam? Nu cele oficiale? Eu mi-am vaccinat copilul chiar suplimentar (extra schema obligatorie) si ce sa vezi, e sanatos tun.