G4Media.ro

STUDIU Îndulcitorul artificial găsit în băuturile dietetice este asociat cu modificări ale…

Sursa foto: Pixabay/designfoto

STUDIU Îndulcitorul artificial găsit în băuturile dietetice este asociat cu modificări ale creierului care cresc apetitul

O cantitate tot mai mare de dovezi asociază din ce în ce mai mult băuturile dietetice și alte alimente fără calorii sau cu conținut scăzut de calorii de creșterea în greutate – atât de mult încât Organizația Mondială a Sănătății a emis, în mai 2023, un avertisment prin care recomandă să nu se utilizeze îndulcitori artificiali pentru slăbit, potrivit CNN.

„Înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori non-zaharoși nu ajută oamenii să-și controleze greutatea pe termen lung”, a declarat la acea vreme Dr. Francesco Branca, directorul departamentului de nutriție și siguranță alimentară al OMS.

Acum, un nou studiu ar putea explica de ce consumul excesiv de îndulcitor artificial sucraloză poate fi contraproductiv. În loc să trimită un semnal creierului pentru a mânca mai puțin, sucraloza declanșează o creștere a apetitului atunci când este consumată într-o băutură.

„Sucraloza activează zona din creier care reglează foamea, iar această activare, la rândul ei, este asociată cu o senzație mai mare de foame”, a declarat Dr. Katie Page, autoarea principală a studiului, profesor asociat de medicină și pediatrie și director al Institutului de Cercetare pentru Diabet și Obezitate din cadrul Școlii de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud, Los Angeles.

De fapt, persoanele care au băut apă cu sucraloză au raportat o creștere a apetitului cu aproape 20% comparativ cu cei care au băut apă cu zahăr de masă, a spus Page.

În Europa, sucraloza este cunoscută sub denumirea de E955 și se găsește în îndulcitori comercializați sub mărcile Candys, Canderel Yellow, Cukren, Nevella, Splenda, SucraPlus, Sukrana și Zerocal. În Statele Unite, sucraloza este un ingredient-cheie în unele variante de Splenda.

Studiul a investigat doar impactul sucralozei și nu a analizat alți îndulcitori artificiali populari, precum aspartamul, acesulfamul-K și zaharina sodică.

„Acesta este un studiu de o calitate foarte înaltă, utilizând metode de ultimă generație și o analiză atentă”, a declarat prin e-mail Dr. David Katz, specialist în medicină preventivă și stil de viață. Katz, fondator al organizației nonprofit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicați medicinei bazate pe dovezi, nu a fost implicat în studiu.

Autorii și-au interpretat rezultatele cu prudență, dar susțin cu tărie că „îndulcitorii fără calorii, și sucraloza în mod special, interferează cu reglarea normală a apetitului în moduri care ar putea avea efecte negative asupra controlului greutății și sănătății”, a spus Katz.

Un purtător de cuvânt al Heartland Food Products Group, compania care produce Splenda, a declarat că îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii sau fără calorii sunt susținuți de cercetări și recomandări ale experților.

„Îndulcitorii cu conținut scăzut sau zero calorii, precum sucraloza, sunt recomandați de profesioniștii din domeniul sănătății, experți în siguranța alimentară și organizații de sănătate credibile pentru gestionarea diabetului și a greutății, pe baza cercetărilor științifice de încredere, care arată că impactul acestor îndulcitori asupra greutății corporale este similar cu cel al apei și că produsele cu gust dulce au redus dorința pentru dulciuri suplimentare, ajutând totodată oamenii să-și gestioneze greutatea, să reducă aportul de calorii din zaharurile adăugate și să își controleze nivelul glicemiei”, a scris purtătorul de cuvânt prin e-mail.

Descoperirile studiului susțin cercetări anterioare

Ideea că îndulcitorii artificiali ar putea crește semnalele de foame din creierul mamiferelor nu este nouă – un studiu anterior, la care Page a fost coautoare, a descoperit că femeile și persoanele cu obezitate sunt deosebit de sensibile la acest efect.

„Studiile pe animale au sugerat unele dintre aceste efecte”, a spus Katz. Cu toate acestea, „acesta este, din câte știu, cel mai concludent studiu realizat până în prezent la oameni asupra efectelor directe asupra centrului apetitului”.

Toate celulele din corp au nevoie de glucoză pentru energie. Creierul este cel mai mare consumator, folosind până la jumătate din zaharurile care circulă în sânge. Natura, însă, a conceput creierul să răspundă la zaharuri naturale, precum glucoza din fructele întregi și unele legume.

Îndulcitorii artificiali, prin urmare, par să deruteze creierul, a spus Page, trimițând semnale de dulceață fără a furniza caloriile necesare. Oamenii de știință au emis ipoteza că, atunci când aceste calorii promise nu ajung, creierul ar putea trimite un semnal pentru a mânca mai mult.

Aceleași persoane, trei tipuri de băuturi

Noul studiu, publicat miercuri în jurnalul Nature Metabolism, a cerut unui grup de 75 de persoane să consume, în trei ocazii separate, una dintre următoarele băuturi: apă simplă, apă îndulcită cu zahăr (sucroză) și apă îndulcită cu sucraloză.

În timpul fiecărei vizite, echipa de cercetare a testat nivelul glicemiei a jeun al participanților, apoi le-a efectuat o scanare cerebrală numită imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), care urmărește fluxul sanguin pentru a detecta activitatea în diferite regiuni ale creierului.

„Au ieșit din scanner și au consumat una dintre cele trei băuturi, apoi s-au întors în scanner”, a explicat Page.

Un pahar conținea 300 ml de apă și 75 de grame (aproximativ 2,5 uncii) de zahăr (sucroză), echivalentul unei doze de 500 ml de suc îndulcit cu zahăr.

O altă băutură conținea suficientă sucraloză pentru a egala dulceața celei cu zahăr. Sucraloza este de aproximativ 600 de ori mai dulce decât zahărul, conform Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA). A treia băutură era apă simplă, utilizată ca martor.

În timpul scanărilor cerebrale, Page și echipa sa au efectuat o nouă serie de teste de sânge la 10, 35 și 120 de minute după consumul băuturii și le-au cerut participanților să-și evalueze nivelul de foame.

„(Studiul) este deosebit de solid deoarece a utilizat măsurători repetate pe aceiași participanți și a inclus metode diferite, precum imagistica cerebrală, recoltarea de sânge și evaluări subiective pentru a testa ipoteza lor”, a declarat Kyle Burger, om de știință la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, care investighează simțurile umane ale gustului și mirosului. Burger nu a fost implicat în studiu.

Trei posibile explicații

Pe lângă faptul că a descoperit că băuturile cu sucraloză au crescut senzația de foame cu aproximativ 17%, echipa lui Page a constatat o creștere a conexiunilor către alte părți ale creierului responsabile de controlul motivației.

„Sucraloza pare să afecteze capacitatea de luare a deciziilor”, a spus Page. „De exemplu, am descoperit o creștere a conectivității cerebrale între hipotalamus și cortexul cingulat anterior, care controlează riscurile și recompensele unei decizii.”

În plus, testele de sânge au arătat că sucraloza nu are efect asupra hormonilor care semnalează creierului că suntem sătui.

„Nu există niciun semnal, absolut niciun semnal”, a spus Page. „Există un semnal de dulceață, dar niciun semnal hormonal care să-ți spună că ești sătul.”

Ce e de făcut?

Recomandările privind gestionarea reacțiilor organismului la îndulcitorii artificiali sunt în prezent complexe, a spus Page. De exemplu, Asociația Americană de Diabet recomandă persoanelor cu rezistență la insulină și diabet să consume alimente și băuturi fără calorii, dar cu moderație.

„Sunt endocrinolog, așa că văd pacienți cu diabet și obezitate”, a spus Page. „Nu aș recomanda niciodată să bea sau să mănânce mai mult zahăr.”

„În schimb, le spun pacienților mei să nu se bazeze pe îndulcitorii fără calorii ca substitut al zahărului și să încerce să reducă, în general, consumul de îndulcitori din dietă”, a adăugat ea.

Katz a fost de acord, preferând să sugereze o formă de „reabilitare a papilelor gustative”, care poate reduce consumul general de zahăr, indiferent de forma acestuia.

„O dietă cu adevărat sănătoasă conține puțin zahăr adăugat de la bun început, astfel încât nu există zahăr care să fie „înlocuit” cu sucraloză sau compuși similari”, a spus Katz.

Așa cum mulți oameni și-au redus consumul de sare, este posibil să reduci și utilizarea îndulcitorilor, obișnuindu-ți papilele gustative să își dorească mai puține alimente dulci, a explicat el. Cercetările au arătat că papilele gustative se vor adapta, percepând alimentele bogate în zahăr, odată considerate delicioase, ca fiind exagerat de dulci sau, în cazul sodiului, mult prea sărate.

Katz a sugerat, într-un interviu anterior pentru CNN, să începi prin a identifica sursele ascunse de zahăr din alimentele la care nu te-ai aștepta să fie îndulcite.

„Dacă v-aș cere să renunțați la toate deserturile din viața voastră, probabil că ați refuza sau ați eșua”, a spus Katz. „Dar există o cantitate masivă de zahăr și îndulcitori adăugați care se ascund în alimente ce nu sunt dulci – în dressingurile pentru salată, sosurile pentru paste, pâine, biscuiți, chiar și în chipsurile sărate.”

Alegând produse fără îndulcitori, a explicat el, este posibil să reduci aportul zilnic de zahăr sau îndulcitori „cu o treime, poate chiar la jumătate, înainte de a renunța la orice aliment la care te-ai aștepta să fie dulce.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Fiecare fată de pe MEDISIE21 e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.