
STUDIU Insomnia crește de cinci ori riscul de hipertensiune arterială la adolescenți / ”Obiceiurile sănătoase de somn în adolescență pot reduce riscul cardiovascular pe termen lung”
Un studiu american realizat pe 400 de copii arată că dormitul mai puțin de 7,7 ore are un efect nefavorabil asupra sistemului cardiovascular. Se estimează că, în medie, elevii de liceu se odihnesc doar 6,5 ore pe noapte în timpul săptămânii, scrie Corriere della Sera.
Potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului, adolescenții au nevoie de 8-10 ore de somn pe noapte, dar se estimează că, în medie, elevii de liceu dorm doar 6,5 ore pe noapte în timpul săptămânii.
Adolescenții care nu dorm suficient, totuși, pot prezenta un risc mai mare de hipertensiune. Acest lucru este conform cercetărilor preliminare prezentate la American Heart Association’s Epidemiology, Prevention, Lifestyle & Cardiometabolic Health Scientific Sessions 2025. Somnul insuficient este un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare, care este principala cauză de deces în Statele Unite, depășind cancerul și bolile respiratorii cronice.
Cercetătorii au analizat un grup de peste 400 de adolescenți (cu vârsta medie de 16,5 ani) din Penn State Child Cohort, o cohortă de studii privind sănătatea copiilor. Adolescenții au completat un chestionar pentru a raporta dificultăți în a adormi și/sau a rămâne adormiți.
După aceasta, ei au fost supuși unui studiu de laborator al somnului folosind un test numit polisomnografie, în timpul căruia senzori atașați la cap și la corp au înregistrat durata și calitatea somnului. Somnul scurt a fost definit ca o durată mai mică de 7,7 ore.
Studiul a inclus de asemenea, măsurarea tensiunii arteriale, realizată prin trei citiri consecutive efectuate cu 2-3 ore înainte de stingerea luminii pentru somn. Tensiunea arterială a fost clasificată în conformitate cu orientările Asociației Americane a Inimii din 2017, făcând distincție între tensiune arterială ridicată (≥120 mmHg sistolică și/sau ≥80 mmHg diastolică) și tensiune arterială mai severă (≥140 mmHg sistolică și/sau ≥90 mmHg diastolică).
„Știm că somnul perturbat și insuficient este asociat cu hipertensiunea arterială la adulți, în special la cei care raportează insomnie și dorm obiectiv mai puțin de șase ore, dar nu știm încă dacă aceste asocieri există la adolescenți” a declarat autorul principal al studiului Julio Fernandez-Mendoza, profesor de psihiatrie, neuroștiințe și științe ale sănătății publice și director al Behavioural Sleep Medicine la Pennsylvania State University College of Medicine din Hershey.
Adolescenții cu insomnie raportată de ei înșiși și care dorm mai puțin de 7,7 ore în laborator au prezentat un risc de cinci ori mai mare de hipertensiune arterială clinică în comparație cu „cei care dorm bine”, adică cei care nu au raportat insomnie și au dormit cel puțin 7,7 ore. Chiar și cei care au dormit mai puțin de 7,7 ore dar nu au raportat insomnie au prezentat un risc de trei ori mai mare de hipertensiune arterială comparativ cu „cei care dorm bine”.
În schimb, adolescenții care au raportat insomnie, dar au fost capabili să doarmă suficient în laborator nu au prezentat un risc crescut de hipertensiune arterială.
„Somnul insuficient, din punct de vedere al duratei și/sau calității, are un efect nefavorabil asupra sistemului cardiovascular, în special modificând echilibrul sistemului neurovegetativ în favoarea unei activități mai mari a sistemului simpatic, ceea ce duce la creșterea frecvenței cardiace și a valorilor tensiunii arteriale, înrăutățind în timp funcția vaselor de sânge și coagularea sângelui”, comentează Roberto Pedretti, profesor asociat de Boli Cardiovasculare la Universitatea Bicocca din Milano, director al Departamentului Cardiovascular de la IRCSS MultiMedica din Sesto San Giovanni (Milano).
Aceste rezultate atrag atenția și asupra necesității de a asculta adolescenții care se plâng de tulburări de somn.
„Este important să se intervină devreme pentru a îmbunătăți calitatea și durata somnului, prevenind viitoarele probleme cardiovasculare”, conchide cardiologul. „Obiceiurile sănătoase de somn în adolescență pot reduce riscul cardiovascular pe termen lung. Ca și în cazul adulților, adolescenții ar trebui, de asemenea, să practice o bună igienă a somnului, cum ar fi alegerea unor rutine relaxante înainte de culcare, limitarea utilizării dispozitivelor electronice, evitarea meselor grele și a cafeinei înainte de culcare și practicarea unei activități fizice regulate, de preferință nu seara”, precizează specialiștii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.