G4Media.ro

Studiu INSP: Principalii factori de risc de deces la pacienții cu COVID-19…

Oameni pe strada, migratie, statistica / Foto: Pixabay.com

Studiu INSP: Principalii factori de risc de deces la pacienții cu COVID-19 în România sunt bolile cardiovasculare, cele renale cronice și cancerul. Sexul masculin rămâne factor de risc, iar la femei imunitatea compromisă este principala problemă

Principalii factori de risc de deces la pacienții cu COVID-19 în România sunt bolile cardiovasculare, cele renale cronice și cancerul, concluzionează un studiu al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) pe datele din fișele a 21.766 de pacienți. Sexul masculin rămâne factor de risc, iar la femei imunitatea compromisă este principala problemă, potrivit analizei.

Numărul de decese cu COVID-19 la care se referă analiza a fost de 1323. Analiza factorilor de risc pentru deces a fost realizată prin regresie logistică multivariată, estimându-se puterea asocierii între posibilii factori de risc și deces la cele 1323 cazuri, comparativ cu grupul de pacienți care au rămas în viață.

Din cele 21.766 cazuri, cele pentru care au fost menționate boli cardiovasculare au avut o probabilitate de 3,48 ori mai mare de evoluție către deces, comparativ cu cele la care aceste afecțiuni au lipsit.

INSP notează că, față de prima analiză, realizată în iunie:

  • Sexul masculin continuă să reprezinte factor de risc pentru deces.
  • Bolile cardiovasculare continuă să ocupe locul 1.
  • Bolile renale cronice au rămas pe locul 2.
  • Cancerul a urcat o poziție și ocupă locul 3.
  • A crescut puterea asocierii dintre factorii de risc și deces.
sursa: INSP

Din cele 11.799 persoane de sex feminin confirmate cu COVID-19 incluse în analiză, cele pentru care a fost menționată imunitatea compromisă au avut o probabilitate de 5,41 ori mai mare de evoluție către deces, comparativ cu cele la care
aceasta a lipsit.

sursa: INSP

Pentru cele 9967 persoane de sex masculin confirmate cu COVID-19 si incluse în studiu, bolile cradiovasculare au devenit principalul factor de risc.

sursa: INSP

„Marea majoritate a condițiilor medicale pre-existente pentru care OMS recomandă vaccinarea anti-gripală sunt factori de risc dovediți pentru deces prin COVID-19. Rezultatele analizei reprezintă evidențe utile pentru prioritizarea vaccinării
anti-COVID-19”, mai notează INSP.

Foto sus: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. „evidente” conform DEX = CERTITUDINI. Mai ceva ca LANCET, NEJM Journal Watch cu Board alcatuit din cadre univ. Harvard, Yale, un fleac.>>Iar ne-au ciuruit profii de la cnsbtt cnpstettcnepssttt…

  2. Sexul masculin este factor de risc. Misto titlu. Ne facem schimbare de sex.
    Concluzia: viruselul face curatenie, ca sa reziste sistemul de pensii si cel de sanatate pana la urma. Mai putini bolnavi cronici dupa ce trece pandemia.