G4Media.ro

STUDIU Insulele Falkland erau „acoperite de o pădure tropicală luxuriantă” în urmă…

Sursa foto: Wikimedia Commons – Flickr / amanderson2

STUDIU Insulele Falkland erau „acoperite de o pădure tropicală luxuriantă” în urmă cu 30 de milioane de ani

Insulele Falkland erau acoperite de „o pădure tropicală luxuriantă şi diversă” până în urmă cu 30 de milioane de ani, au descoperit autorii unui studiu recent, informează DPA, transmite Agerpres.

O cercetătoare de la Universitatea Southampton din Regatul Unit a găsit dovezi conform cărora peisajul actual din Insulele Falkland, lipsit de copaci şi alcătuit din păşuni, găzduia în trecut o pădure tropicală luxuriantă şi diversă.

Zoe Thomas, de la universitatea menţionată, a descoperit că acest arhipelag din Atlanticul de Sud a fost cândva acoperit de păduri răcoroase şi umede, similare pădurilor tropicale actuale din Ţara de Foc, în extremitatea Americii de Sud.

Lucrând împreună cu o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, Dr. Zoe Thomas a efectuat studiul după ce aceşti cercetători au aflat despre existenţa unor indicii cu privire la locul în care se aflau rămăşiţele îngropate ale unei păduri străvechi, prin intermediul unor relatări care circulau pe cale orală în comunitatea din Port Stanley, capitala Insulelor Falkland.

Ea a povestit că anumite conversaţii auzite din întâmplare i-au ajutat pe cercetători să descopere resturi de arbori preistorici perfect conservate şi particule de polen pe un şantier la începutul anului 2020.

Dr. Thomas a explicat: „Ne aflam în Falkland, efectuând cercetări pentru un alt proiect, când un coleg cercetător, stabilit pe insulă, a menţionat că auzise de la un prieten că ceva interesant fusese dezgropat de un constructor pe care el îl cunoştea”.

„Excavatoriştii de la şantierul unui nou azil de bătrâni din Stanley au săpat într-un strat adânc de turbă care era plin de trunchiuri şi ramuri mari de copaci. Acestea erau atât de bine conservate, încât păreau că au fost îngropate doar cu o zi înainte, dar erau, de fapt, extrem de vechi. Interesul nostru a fost stârnit imediat, pentru că a găsi rămăşiţe de copaci aici era ceva uluitor”, a adăugat ea.

„Timp de cel puţin mii de ani, probabil milioane de ani, Insulele Falkland nu au putut susţine un habitat cu copaci. Este prea mult vânt şi solul este prea acid. Acest lucru a ridicat o întrebare interesantă: cât de vechi era lemnul din această pădure?”, a dezvăluit coordonatoarea studiului.

Cu ajutorul experţilor de la Institutul de Cercetare a Mediului din Atlanticul de Sud din Port Stanley au fost prelevate eşantioane din straturile şi depozitele de turbă din situl Tussac House, situat în proximitatea Portului Stanley.

Acestea au fost transportate în Australia pentru teste de laborator la Universitatea din New South Wales, unde sedimentele au fost eşantionate, iar lemnul a fost analizat cu microscoape electronice de scanare specializată.

Rămăşiţele arborilor erau prea vechi pentru a se obţine rezultate concludente prin datarea cu radiocarbon, astfel că s-au folosit spori de polen, care au arătat că aveau o vechime cuprinsă între 15 milioane şi 30 de milioane de ani, conform studiului publicat în revista Antarctic Science.

Dr. Thomas a explicat că, în urmă cu zeci de milioane de ani, clima din Atlanticul de Sud era mult mai caldă şi mai umedă decât în prezent şi putea susţine un habitat de pădure tropicală, care ar fi fost însă mai rece decât cel al pădurilor tropicale actuale.

Ea a adăugat că multe dintre speciile de copaci care creşteau pe Insulele Falkland în trecut în situl Tussac House au dispărut în prezent, dar s-ar fi răspândit pe aceste insule după ce seminţele lor au fost purtate de vânturile predominante din vest, provenind din pădurile tropicale care acopereau o mare parte din emisfera sudică, inclusiv ceea ce este în prezent partea continentală a Americii de Sud.

Dr. Thomas a declarat că este posibil ca o schimbare a climei în favoarea unor condiţii mai reci şi mai uscate să fi dus la dispariţia pădurilor din Insulele Falkland.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.