G4Media.ro

STUDIU IPSOS Oamenii s-au îngrășat în medie cu 6 kg în perioada pandemiei…

Sursa: Unsplash

STUDIU IPSOS Oamenii s-au îngrășat în medie cu 6 kg în perioada pandemiei la nivel global / Ce trebuie făcut pentru a nu lua în greutate?

Un nou studiu Ipsos care a acoperit 30 de țări a scos în evidență faptul că deși majoritatea populației este conștientă de posibila corelație dintre obezitate și simptomele severe ale coronavirusului, la nivel global oamenii s-au îngrășat în perioada crizei, se arată într-un comunicat al companiei transmis G4Media.ro

Pandemia și greutatea – diferențe notabile la nivel de țară

La nivelul celor 30 de țări monitorizate, o treime (31%) dintre respondenți au câștigat în greutate de la debutul pandemiei. Cu toate acestea, proporția celor care s-au îngrășat în această perioadă variază considerabil în funcție de țară: peste 50% în Chile sau Brazilia, respectiv 30-40% în Peru, Arabia Saudită, Australia, Italia, India, SUA, Spania, Argentina, Africa de Sud sau Turcia. În țări asiatice precum China sau Hong Kong, mai puțin de 10% dintre respondenți spun că au luat în greutate în această perioadă.

Media greutății excedentare în această perioadă: 6.1kg

Cele mai mari medii au fost înregistrate în Arabia Saudită (8kg, în rândul celor 35% din populație care s-au îngrășat în această perioadă) și respectiv Mexic (8.5kg, în rândul a 34% din populație).

45% dintre cetățenii planetei spun că încearcă să slăbească. În Chile, această cifră ajunge la 60%, iar în Spania, Peru, Arabia Saudită, Singapore și SUA depășește 50% din populația intervievată.

Schimbările în comportamentele legate de sănătate sau stilul de viață au fost mai subtile și polarizate.
De la începutul pandemiei, deși mai bine de un sfert dintre respondenții la nivel global (27%) au făcut mai multă mișcare, o pondere asemănătoare (23%) au declarat contrariul. Mai bine de jumătate dintre chinezi (57%) au făcut mai multă mișcare de la debutul pandemiei, spre deosebire de peste o treime dintre cetățenii din Chile, Belgia sau Italia, care au făcut mai puțină mișcare.

Un respondent din zece a consumat mai mult alcool de la începutul pandemiei, în timp ce o proporție similară (9%) au afirmat contrariul. Cu toate acestea, în Australia și Statele Unite o cincime din populație (20%) a consumat mai mult alcool. La polul opus, posibil ca urmare a restricțiilor impuse, un sfert (24%) dintre sud-africani au consumat mai puțin alcool.

În privința fumatului, nivelul de polarizare este mai redus (4% au renunțat iar 3% s-au apucat de fumat). India a înregistrat cea mai mare pondere a respondenților care au renunțat la fumat (12%). La polul opus se situează Chile, cu cea mai mare proporție a celor care s-au apucat de fumat în timpul pandemiei (9%).

Aproape jumătate (45%) din populația globului crede că există o legătură între obezitate și simptomele severe ale COVID-19 în rândul celor infectați.

Ponderea este mai mare în Peru (82%) și respectiv Marea Britanie (64%). La nivel mondial, o treime (31%) dintre respondenți nu cred că există o legătură între obezitate și severitatea simptomelor – în special în China (53%), dar și în Malaezia, Coreea de Sud, Ungaria, Italia și Polonia (cel puțin 40%).

Ce facem că să slăbim?

În rândul celor care încearcă să slăbească, peste jumătate (52% la nivel global) ar prefera să facă mai multă mișcare sau să mănânce mai sănătos, mai degrabă decât să țină regim pentru a obține rezultate. Cu toate aceastea, 4 din 10 (44%) au afirmat că vor lua măsuri cu privire la cantitatea de mâncare consumată și la un eventual regim alimentar.

În Argentina, Chile, Mexic sau Olanda, aproximativ două treimi dintre cei care vor să slăbească preferă să mănânce mai sănătos decât să țină regim. În China, trei din patru (77%) respondenți care încearcă să slăbească preferă să facă mișcare.

La nivel mondial, dincolo de mișcare, mâncare sănătoasă și regim, 38% dintre persoanele care vor să slăbească sunt dispuse să consume mai puține băuturi care conțin zahăr (în special în Ungaria, Malaezia și Africa de Sud – peste 50%).

Doar 15% dintre respondenții la nivel global afirmă că vor consuma mai puțin alcool. În rândul celor care încearcă să slăbească, ponderea respondenților dispuși să reducă volumul de băuturi alcoolice ajunge la un sfert din populație în cazul Rusiei (26%), Marii Britanii (25%), Coreei de Sud (25%), Africii de Sud (24%), Belgiei (23%) și respectiv Australiei (23%).

Oamenii consideră că exercițiile fizice sunt mult mai eficiente în reducerea riscului de a dezvolta simptome severe de coronavirus, prin comparație cu renunțarea la fumat, consumul de vitamina D, reducerea greutății sau renunțarea la alcool.

4 din 10 respondenți (38%) consideră că exercițiile fizice frecvente pot reduce riscul dezvoltării unor simptome severe de coronavirus, în rândul celor infectați. Lista continuă cu renunțarea la fumat (28%) și consumul de vitamina D (26%). 17% au menționat reducerea greutății iar 1 din 10 (9%) au indicat renunțarea la alcool.

Beneficiul potențial al exercițiilor fizice înregistrează cote maxime în China, unde 8 din 10 (78%) respondenți consideră că astfel pot reduce riscurile unor simptome severe. Hong Kong și India (59% și respectiv 58%) se situează pe următoarele poziții.

În privința vitaminei D, se înregistrează opinii diferite de la țară la țară. Doar 1 din 10 respondenți din Japonia, Germania, Australia sau Suedia consideră că aceasta ar putea fi de ajutor. La popul opus se situează Ungaria sau Africa de Sud, cu o pondere de circa 40% a celor care consideră că vitamina D poate reduce riscul unor simptome severe.

Doar 17% din populația globului crede că scăderea în greutate poate contribui la reducerea riscului de simptome severe. Cifra este semnificativ mai mare în Marea Britanie (45%), Peru sau Olanda (34%, fiecare).

Deși la nivel global mulți oameni încearcă să slăbească, doar o parte dintre ei fac asta pentru a reduce riscurile de simptome severe asociate COVID-19.

În rândul celor care încearcă în mod activ să slăbească, o treime (31%) afirmă că vor să elimine greutatea acumulată în timpul pandemiei, în timp ce aproape două treimi (62%) spun că decizia de a slabi nu are legătură cu pandemia actuală.

Doar 15% dintre respondenți vor să slăbească pentru a reduce riscul de a dezvolta simptome severe, în cazul în care contractează virusul COVID-19 – părere împărtășită de peste 30% dintre respondenții proveniți din Peru, Malaezia sau Ungaria.

Dintre cei care afirmă că vor să slăbească pentru a reduce riscurile asociate coronavirusului, o cincime (19%) spun că aceasta este principala motivație de a slabi, în timp ce două treimi (64%) afirmă că acest lucru e important, dar nu reprezintă principala motivație de a slabi.

La nivel mondial, zahărul reprezintă principala componentă din alimentație pe care oamenii ar caută să o reducă sau să o elimine pentru a reuși să slăbească. Pe locul al doilea se situează caloriile, iar alcoolul e la coadă listei.

În rândul celor care încearcă în mod activ să slăbească, două treimi (62%) spun că încearcă să reducă sau să elimine zahărul din alimentație pentru a putea slăbi. Ponderea acestora depășește 70% în Ungaria, Malaezia, Polonia, Rusia, Turcia sau Africa de Sud.

Pe lângă zahăr, caloriile (41%) reprezintă un alt factor pe care oamenii care vor să slăbească caută să-l reducă în alimentație – în special în China, India, Malaezia, Arabia Saudită și Statele Unite (peste 50%).

La un nivel comparabil se situează și carbohidrații, pe care 39% dintre cei care încearcă să slăbească i-ar reduce sau elimina din alimentație. Pe locurile următoare se plasează alimentele procesate (31%) și respectiv grăsimile săturate (28%).

Doar 16% dintre respondenții la nivel global menționează alcoolul pe lista factorilor de redus sau eliminat din alimentație. În Rusia, Polonia sau Coreea de Sud, această cifră depășește un sfert din populație.

La nivel mondial, dintr-o listă cu 12 potențiale inițiative pe care companiile și guvernele le-ar putea întreprinde pentru a ajuta oamenii să slăbească, 4 din 10 respondenți care încearcă în mod activ să slăbească au ales prețurile mai mici pentru mâncarea sănătoasă – cu mult înaintea celorlalte propuneri.

În Ungaria, Israel și Africa de Sud, ponderea acestora ajunge la două treimi din populație.

1 din 5 respondenți (22%) e de părere că existența mai multor spații verzi pentru a face mișcare i-ar ajuta să slăbească – în special în rândul cetățenilor din China sau Arabia Saudită (peste 40%).

18% consideră că existența mai multor spații publice amenajate pentru a face mișcare i-ar ajută să reducă din greutate. În această privință, cele mai mari ponderi se înregistrează în China (36%) și Coreea de Sud (31%).

Un procent apropiat (17%) consideră că accesul mai facil la mâncare sănătoasă i-ar ajuta să slăbească – mai ales în Argentina (36%) și Chile (30%).

Evidențierea mai clară a conținutului nutrițional pe ambalajele produselor alimentare reprezintă o inițiativă despre care 13% din populația globului consideră că i-ar ajută să slăbească. La acest capitol, cei mai exigenți sunt respondenții din Germania (23%).

Inovațiile legate de produse alimentare sănătoase, ingredientele sănătoase în alimentele procesate sau serviciile de control al greutății sunt susținute de doar 1 din 10 respondenți la nivel global.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. De cind nu mai pot sa ma plimb (din cauza mastii neispravitilor) am luat 5 kile. Au dreptate ipsosistii astia.

    • Dar ce faci acasa, in timpul in care inainte te plimbai?… 😉
      Nu te opreste nimeni sa faci abdomene, flotari si genuflexiuni pana dai jos alea 5kg. Poti chiar sa faci in timp ce te uiti cu gura cascata la tembelizor.

    • Si bati campii cu gratie.

  2. Care au trecut prin boala au pierdut 10 kg.

  3. Mersul pe jos si portii mai mici, fara prajeli, paine multa, etc. Extrem de simplu: efort fizic mai mic, nutritie redusa.
    Gradul de educatie nutritionala este primordial, se vede asta din lipsa in articol, a tarilor cu gastronomie reala si populatie educate nutritional (Europa de Vest) Oamenii nu s’au inrasat in Vestul Europei.

  4. o alimentatie rationale cum promova Ceasca au nevoie astia de sau ingrasat.