G4Media.ro

Studiu: Leziuni pulmonare similare cu cele provocate de expunerea la gaze toxice,…

Studiu: Leziuni pulmonare similare cu cele provocate de expunerea la gaze toxice, din cauza bolilor asociate țigărilor electronice

Biopsiile plămânilor a 17 persoane afectate de boli pulmonare asociate utilizării ţigărilor electronice în Statele Unite, dintre care două decedate, au dezvăluit leziuni similare cu cele provocate de expunerea la gaze toxice, conform unui studiu medical publicat miercuri, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Seamănă cu leziunile directe, similare cu cele observate în cazul unei expuneri la emanaţii chimice toxice, gaze sau agenţi toxici”, a explicat medicul Brandon Larsen de la spitalul Mayo Clinic Arizona, autorul studiului publicat în jurnalul medical New England Journal of Medicine.

Pacienţii studiaţi nu reprezintă decât un eşantion mic din cele peste 800 de persoane afectate, identificate până în prezent în Statele Unite.

Însă, niciunul dintre aceste cazuri nu confirmă unul dintre diagnosticele înaintate iniţial, pneumonia lipoidă, care apare atunci când uleiurile penetrează plămânii. Uleiul de vitamina E a fost citat de autorităţile statului New York ca o posibilă cauză a îmbolnăvirilor.

„Din ceea ce am observat în studiul nostru, estimăm că majoritatea cazurilor implică contaminanţi chimici, derivaţi toxici sau alţi agenţi nocivi conţinuţi în lichidele pentru ţigările electronice”, a continuat Brandon Larsen.

Începând cu data de 27 septembrie, autorităţile federale au confirmat 12 decese.

Autorităţile din domeniul sanitar investighează aceste cazuri începând din luna iulie pentru a stabili cauza exactă a îmbolnăvirilor. Cele mai frecvent, persoanele afectate sunt tineri, utilizatori ai ţigărilor electronice. Trei sferturi dintre aceştia au utilizat în ţigările electronice e-lichide cu THC, agentul psihoactiv al canabisului, achiziţionate adesea de pe piaţa neagră.

Experţii bănuiesc faptul că unul sau mai mulţi aditivi stau la baza cazurilor de îmbolnăviri, pacienţii manifestând dificultăţi de respiraţie.

Foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. am citit cateva comentarii la un articol anterior pe acest subiect, si mi-am dat seama ca celor mai multi le scapa un lucru esential: cei care folosesc tigarile electronice sunt adolescenti si pre-adolescenti. Desi inventata sa te ajute sa scapi de fumat, tinerii au perceput tigara electronica drept o varianta „sigura” si mai cool la fumatul standard. Ei sunt cei afectati si orice incercare de a convinge copiii/nepotii/elevii mei sa renunte sa „vapeze”, macar pana se va sti sigur ce e cu imbolnavirile astea, se lovesc de un zid. Intre timp, ii vad cat de usor se imbolnavesc, cat de des si urat tusesc, cat de des ii doare-n gat, fara a fi vorba de vreo raceala.

    • Laura, eu vapez de 6 ani și nu cunosc și nici nu am văzut un adolescent sau preadolescent cu țigară electronica, pod, avp sau altceva.

  2. Pamflet
    In Suceava nu trebuie sa fumezi nimic. E suficient fumul produs de marii poluatori din mijlocul orasului, aflati pe malurile raului Suceava. Produc mai multe noxe decat tigarile de orice fel si mult mai periculoase.
    Dar nici ongurile de mediu, nici Directia de sanatate publica, nici Agentia de protectia mediului nici Garda de mediy nici primaria nu fac nimic. Poluatorii otravesc populatia inclusuv copii de la ecoscolile si ecogradinitele care nici ele nu fac si nu zic nimic

    • Asa este. In Suceava coii si tinerii chiar daca nu fumeaza sunt otraviti ziua, dar mai ales noaptea de poluatorii industrialu cu fum, gaze noxe si pulberi care sunt mult mai periculoase decat tigarile electronice.
      Parerea mea …

  3. Toti cei care au avut probleme de la vapping au fumat ulei de cannabis in loc de glycerlol sau ce mai e in solutia de e-tigari. Asa ca nu comparati mere cu pere. Oamenii au fumat buruiana.

    • Ha, substanta e propinol glicol, si da ar putea fi cauza. Gandeste un pic, e substanta chimica destul de noua si insuficient studiata. La fel, acum cativa ani margarina era considerata mai sanatoasa decat untul… (sper ca observi paralela vapare vs. fumat tutun/marijuana).

      Oricum se pare ca unele substante din marijuana ar fi protectoare, la unele teste fumatorii de marijuana prezentandu-se chiar mai bine decat nefumatorii de orice fel : https://well.blogs.nytimes.com/2012/01/11/marijuana-smoking-does-not-harm-lungs-study-finds/

  4. Daca pui in tigara electronica droguri sa nu te miri ca are si efecte secunare printre care si moartea. Ulei de vitamina e? THC? Astea n-au ce cauta in lichidele de vapat.
    Teoretic, intr-o tigara electronica poti pune orice lichid. Or fi unii care fumeaza Coca-Cola sau Busuioaca de Bohotin. 🙂