G4Media.ro

STUDIU Liliecii nu prezintă un risc mai mare de răspândire a virusurilor…

Sursa foto: Pexels

STUDIU Liliecii nu prezintă un risc mai mare de răspândire a virusurilor la oameni în comparaţie cu alte specii

Ipoteza conform căreia anumite vieţuitoare, precum liliecii, prezintă un risc mai mare de răspândire a virusurilor la oameni nu ar fi exactă, conform unui nou studiu, citat marţi de Press Association.

O echipă de oameni de ştiinţă a descoperit că riscul de răspândire la oameni a virusurilor zoonotice este în general aceeaşi în cadrul grupurilor diverse de animale.

Concluziile pun la îndoială ipoteza conform căreia liliecii, despre care se crede că s-ar afla la originea coronavirusului SARS-CoV-2 care a condus la pandemia actuală, produc virusuri cu o „tendinţă accentuată” de infectare a oamenilor.

Studiul, condus de cercetători de la Universitatea din Glasgow, a constatat că proporţia virusurilor care sunt zoonotice nu diferă semnificativ în cadrul a unsprezece ordine principale de păsări şi mamifere.

Oamenii de ştiinţă cred în prezent că trăsăturile caracteristice ale virusurilor, mai degrabă decât cele ale gazdelor lor animale, vor fi predictori mai utili ai transmisiei zoonotice.

„Recunoaşterea faptului că mai multe virusuri cu importanţă semnificativă au provenit din lilieci a stârnit un interes extraordinar în ceea ce priveşte ecologia lor sau sistemele imunitare, care ar face ca virusurile lor să prezinte în mod disproporţionat o probabilitate mai mare de a infecta oamenii. Constatarea noastră, potrivit căreia numărul de zoonoze care au apărut de la lilieci este aproximativ acelaşi cu cel care ar fi de aşteptat de la orice grup de mamifere de dimensiunea lor, pune la îndoială ideea că însuşirile liliecilor produc virusuri cu o tendinţă accentuată de infectare a oamenilor”, a explicat  Daniel Streicker, cercetător la Institutul pentru Biodiversitate, Sănătate Animală şi Medicină Comparativă din cadrul Universităţii din Glasgow.

„Pentru a şti dacă există ceva special la lilieci, trebuie acum să înţelegem dacă virusurile liliecilor care se transmit la oameni provoacă boli mai severe sau dacă se răspândesc în mod mai eficient la oameni în comparaţie cu virusurile altor animale, ceea ce rămâne în prezent o incertitudine”, a adăugat Streicker.

Concluziile studiului au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Doctor Nardus Mollentze, cercetător la Centrul de Virusologie din cadrul aceleiaşi universităţi, a declarat: „Deşi liliecii vor rămâne şi vor trebui să rămână în centrul atenţiei studiilor rezervoarelor virale, deoarece cel mai probabil sunt la originea unor agenţi patogeni zoonotici importanţi, precum SARS-CoV- 2 şi ebolavirusuri, cercetarea noastră demonstrează că proporţia şi numărul virusurilor zoonotice de la lilieci nu sunt neobişnuite în comparaţie cu alte grupuri de mamifere. Acest lucru înseamnă că eforturile actuale pentru identificarea potenţialelor ameninţări viitoare la adresa sănătăţii umane prin depistarea de virusuri nedescoperite la animale vor trebui să se concentreze pe o gamă mult mai largă de specii decât este cazul în prezent”.

„Studiul nostru evidenţiază, de asemenea, necesitatea de a identifica noi însuşiri ale virusurilor care ne pot ajuta să anticipăm potenţialul lor zoonotic, din moment ce cunoaşterea rezervorului actual nu a fost de ajutor la prezicerea faptului că un virus va infecta oamenii”, a adăugat Mollentze.

Foto: pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Deci, chinezii îi pot consuma în continuare liniștiți.

    • Nu asta afirma studiul. E foarte clar stabilit ca noul corinavirus provine de la lilieci (direct sau prin intermediul unei alte specii de animale, posibil pangolinul).

      Ce spun ei e ca e la fel de probabil ca oamenii sa ia virusuri de la orice alte specii de animale care sunt purtatori ai lor. Diferenta ar fi legata doar de tipurile de virusuri gasite la fiecare specie in parte. Cele care provin de la lilieci s-ar putea sa provoace boli mai grave, iar asta e destul de evident de pe acum si probabil va fi confirmat de studii viitoare.

      Din punctul de vedere al unui om obisnuit nu se schimba ceea ce era stiut pana acum. E mult mai riscant (nu mai spun ca e scarbos) sa consumi carne de liliac/pangolin/sobolan/reptile/caine/pisica (sau sa manipulezi respectivul animal viu, ori carcasa animalului mort) decat in cazul animalelor erbivore, cum sunt vaca, oaia, capra, gaina, rata, curcanul, etc.

    • Nu, chinezii nu îi pot consuma în continuare liniștiți. Toate animalele sunt purtătoare de viruși, bacterii sau fungi, inclusiv omul trăiește în simbioză cu multe bacterii (cel mai ușor de înțeles exemplu, în sistemul digestiv).

      Cretinii de chinezi mănâncă toate ciudățeniile din cauza superstiției că ar fi benefic pentru sănătate, de-aia multe specii sunt pe cale de dispariție, ecosistemul nu mai este echilibrat și alte specii se înmulțesc excesiv. Din alea care se înmulțesc excesiv, unele mănâncă recoltele, cel mai recent exemplu lăcustele din Africa anul acesta. De-aia e bine să lăsăm în pace speciile sălbatice și să ne concentrăm pe domesticele la care știm deja ce boli pot să apară și cum se pot trata. Pentru că nu-i duce mintea, chinezii nu se gândesc că liliecii, pangolinii, rinocerii, țestoasele, aricii, etc, etc, le pot transmite boli.

      Concluzia: NU există un catalog al tuturor virușilor, bacteriilor, fungilor, deci nu avem de unde ști câți sunt transmiși și cum. În traducere: mâncați pui, porc, miel, nu păsări sau mamifere sălbatice.

  2. Dar cine a invinuit liliecii, pacate mele? Ca doar se stie cum ca pandemia a pornit de la o d-soara biolog, care n-a rezistat tentatiei si si-a scos manusile de protectie ca sa-si refaca oja de pe unghii si cum eprubetele pline-ochi cu Coviduț-19 se aflau la mica distanta…

  3. Liliecii consumă cantități impresionante de țânțari și alte insecte în fiecare noapte, deci ne sunt de ajutor împotriva insectelor care infectează cu Zika, West Nile, febra dengue, febra galbenă, etc.

    Am citit că în Indonezia niște cetățeni au cerut eradicarea liliecilor, fără să se gândească ce înseamnă asta. Mai proști de atât au fost chinezii care au încercat să eradicheze vrăbiile, de s-au umplut de insecte care le-au mâncat recolta, de au ajuns la foamete.

  4. Stimati cercetatori, cand faceti studii, spuneti-ne si contextul, zau asa. Altfel nu faceti niciun pustiu de bine, tocmai pt ca majoritatea oamenilor chiar e prosti (!), parol. De exemplu, chiar sunt curios cati cunosc faptul ca liliecii, fiind singurele mamifere care zboara, au un sistem imunitar diferit de al majoritatii mamiferelor, pt ca zborul presupune un efort mai intens si mai de durata decat mersul in patru labe dupa hrana. Iar asta ii face purtatori de exceptie ai virusilor, prin simplul fapt ca rezista mai bine decat alte mamifere si-i pot transmite. In al doilea rand, iarasi un lucru putin cunoscut – liliecii reprezinta aproape un sfert (da, un sfert) din toate speciile de mamifere. Asta inseamna sute si sute de specii diferite, fiecare cu adaptari si re-adaptari proprii ba la mediu, ba la vreun nou virus, ba la mai stiu eu ce. „Studiile” au devenit, mai nou, ultima metoda de-a inchide gura unora sau altora. Nicio mirare, chinezii si-au pus la sefia OMS un clovn imbracat in pijamale, credeti de n-au bani sa finanteze „studii” in maritul si respectatul Occident?

    • Perfect adevarat!

    • Bravo, un comentariu complet! Hai G4Media, actualizati putin articolul cu observatia ca de la lilieci te poti imbolnavi ca de la orice alt animal, dar liliecii au boli mult mai naspa decat alte animale.

  5. Sexul si un alcool mai tare – vin – sunt recomandate celor cu accident vascular cerebral major.

  6. Liliecii sunt la fel de periculoși ca orice alt animal sălbatic, de-aia locul lor e în natură, nu în oală. Studiul este despre lilieci, nu despre China.