STUDIU Lipsa somnului ar putea spori riscul de diabet zaharat/ Ce rol joacă stilul de viață și dieta în prevenirea diabetului
Un nou studiu publicat la începutul lunii martie a descoperit că un somn de doar câteva ore pe zi poate face mai mult rău decât o zi de somnolență la birou – poate crește riscul de apariție a diabetului de tip 2, scrie CNN.
În comparație cu persoanele care beneficiază de șapte până la opt ore de somn pe zi, cei care au dormit mai puțin de șase ore zilnic au avut un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață, potrivit studiului publicat în revista JAMA Network Open.
„Cercetările anterioare au arătat că (odihna insuficientă zilnic) crește riscul de diabet de tip 2, în timp ce obiceiurile alimentare sănătoase, cum ar fi consumul regulat de fructe și legume, pot reduce acest risc”, a declarat într-un comunicat de presă Dr. Diana Nôga, primul autor al studiului și cercetător în domeniul somnului în cadrul departamentului de bioștiințe farmaceutice de la Universitatea Uppsala din Suedia.
„Cu toate acestea, a rămas neclar dacă persoanele care dorm prea puțin își pot reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 prin alimentație sănătoasă”, a adăugat Nôga. Autorii cred că sunt primii cercetători care încearcă să răspundă la această întrebare.
Constatările studiului se bazează pe un grup mare de participanți – aproape 247.900 de persoane care au luat parte la studiul UK Biobank, care a urmărit, timp de cel puțin 10 ani, evoluția stării de sănătate a peste o jumătate de milion de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani din Regatul Unit. La început, participanții au răspuns la chestionare despre obiceiurile lor alimentare și despre câte ore au dormit la fiecare 24 de ore, nu doar pe timp de noapte.
Criteriile pentru o dietă sănătoasă au inclus faptul că au consumat două sau mai multe fructe zilnic, două sau mai multe porții de pește săptămânal sau 4 sau mai multe porții de legume pe zi.
Criteriile au inclus, de asemenea, consumul a cel mult două porții de carne roșie neprocesată sau procesată pe săptămână – cu alte cuvinte, cineva care a mâncat atât o porție de carne roșie neprocesată, cât și o porție de carne roșie procesată în decurs de o săptămână ar putea fi considerat că are o dietă sănătoasă. Fiecare comportament alimentar sănătos a valorat un punct, rezultând un scor de la zero (cel mai nesănătos) la cinci (cel mai sănătos).
Dormitul de șapte până la opt ore pe zi a fost definit ca durată normală a somnului, în timp ce șase ore a fost clasificat ca fiind scurt, moderat ca cinci ore și „extrem de scurt” ca trei până la patru ore.
Până la sfârșitul perioadei de urmărire, care a fost de 12,5 ani în medie, 7.905 participanți au fost diagnosticați cu diabet de tip 2. Cei care au dormit mai puțin de șase ore pe zi au fost de aproape două ori mai predispuși să dezvolte boala decât cei care au dormit o cantitate normală, au constatat autorii. În ceea ce privește riscul de diabet de tip 2, nu a existat o diferență semnificativă între cei cu un somn normal și cei care dormeau șase ore. Și chiar și în cazul celor care au mâncat cel mai sănătos, dieta lor nu a compensat efectele somnului insuficient asupra riscului de diabet.
„Acesta este un alt studiu care arată că, în timp ce genetica joacă un rol în dezvoltarea bolilor cronice, cum ar fi diabetul, factorii legați de stilul de viață contează și ei foarte mult”, a declarat prin e-mail Dr. Leana Wen, colaborator CNN pentru wellness, medic de urgență și profesor de politică și management în domeniul sănătății la George Washington University Milken Institute School of Public Health. Wen nu a fost implicată în studiu.
Somnul și riscul de diabet
Designul studiului înseamnă că rezultatele confirmă o legătură între somnul slab și diabetul zaharat, nu o relație cauză-efect, a declarat Dr. Naveed Sattar, profesor de medicină cardiometabolică la școala de sănătate cardiovasculară și metabolică de la Universitatea din Glasgow, Scoția.
Constatările se bazează, de asemenea, pe amintirile participanților cu privire la obiceiurile lor alimentare și de somn, potrivit studiului. Confirmarea unei relații de cauzalitate „ar necesita studii randomizate care să intervină asupra obiceiurilor de somn pentru a crește timpul de somn și pentru a vedea dacă acest lucru reduce riscul de diabet la cei cu risc, de exemplu cei cu prediabet”, a adăugat Sattar.
Cu toate acestea, „există acum numeroase dovezi că somnul de scurtă durată influențează reglarea apetitului și duce la un consum excesiv de calorii, poate mai dense”, a adăugat Sattar.
Somnul a fost, de asemenea, legat de funcția metabolismului glucozei, a spus Wen.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank