G4Media.ro

STUDIU Lumea se află în pragul unor puncte de inflexiune climatică „dezastruoase”

Sursa foto: Unsplash/ Willian Justen de Vasconcellos

STUDIU Lumea se află în pragul unor puncte de inflexiune climatică „dezastruoase”

Criza climatică a dus lumea în pragul mai multor puncte de cotitură „dezastruoase”, potrivit unui studiu important, citat de The Guardian.

Acesta arată că cinci puncte de cotitură periculoase ar fi fost deja depășite din cauza încălzirii globale de 1,1 C cauzate de omenire până în prezent.

Printre acestea se numără prăbușirea calotei glaciare a Groenlandei, care ar putea duce la o creștere uriașă a nivelului mării, perturbarea unui curent cheie din Atlanticul de Nord, care ar perturba ploile de care depind miliarde de oameni pentru hrană, și topirea bruscă a permafrostului bogat în carbon.

Conform analizei, la o încălzire de 1,5C, creșterea minimă prevăzută în prezent, patru dintre cele cinci puncte de basculare devin probabile, în loc să fie posibile. De asemenea, la 1,5 C, alte cinci puncte de declin devin posibile, inclusiv modificări ale vastelor păduri nordice și pierderea aproape tuturor ghețarilor montani.

În total, cercetătorii au găsit dovezi pentru 16 puncte de declanșare, ultimele șase necesitând o încălzire globală de cel puțin 2 grade Celsius pentru a fi declanșate, conform estimărilor oamenilor de știință. Punctele de declanșare ar avea efect la intervale de timp care variază de la câțiva ani la secole.

„Este posibil ca Pământul să fi părăsit o stare climatică „sigură” dincolo de încălzirea globală de 1 C”, au concluzionat cercetătorii, întreaga civilizație umană dezvoltându-se la temperaturi sub acest nivel. Depășirea unui punct de basculare este adesea susceptibilă să contribuie la declanșarea altora, producând cascade. Dar acest lucru este încă în curs de studiu și nu a fost inclus, ceea ce înseamnă că analiza poate prezenta pericolul minim.

Profesorul Johan Rockström, directorul Institutului Potsdam pentru cercetarea impactului climatic, care a făcut parte din echipa de studiu, a declarat: „Lumea se îndreaptă spre o încălzire globală de 2-3 grade Celsius.

„Acest lucru pune Pământul pe cale să treacă prin mai multe puncte de cotitură periculoase care vor fi dezastruoase pentru oamenii din întreaga lume. Pentru a menține condițiile de viață pe Pământ și pentru a permite existența unor societăți stabile, trebuie să facem tot posibilul pentru a preveni depășirea punctelor de basculare.”

Dr. David Armstrong McKay de la Universitatea din Exeter, unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat „Este foarte îngrijorător. Există motive de mâhnire, dar există încă motive de speranță”.

„Studiul subliniază cu adevărat de ce obiectivul acordului de la Paris de 1,5C este atât de important și trebuie să se lupte pentru el.

„Nu spunem că, pentru că probabil vom atinge anumite puncte de inflexiune, totul este pierdut și că totul s-a terminat. Fiecare fracțiune de grad pe care o oprim dincolo de 1,5C reduce probabilitatea de a atinge mai multe puncte de inflexiune.”

Cercetări recente au arătat semne de destabilizare în pădurea amazoniană, a cărei pierdere ar avea implicații „profunde” asupra climei globale și a biodiversității, precum și asupra calotei de gheață din Groenlanda și a curenților Gulf Stream, pe care oamenii de știință îi numesc circulația de răsturnare meridională a Atlanticului (Amoc).

Un raport recent al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice a declarat că riscul de declanșare a unor puncte de basculare a climei devine ridicat la o încălzire globală de 2C.

Analiza, publicată în revista Science, a evaluat peste 200 de studii anterioare privind punctele de basculare din trecut, observații climatice și studii de modelare. Un punct de inflexiune este momentul în care se depășește un prag de temperatură, ceea ce duce la o schimbare de neoprit într-un sistem climatic, chiar dacă încălzirea globală încetează.

Cele nouă puncte de cotitură identificate la nivel global sunt: prăbușirea calotei glaciare din Groenlanda, Antarctica de Vest și două părți ale calotei glaciare din Antarctica de Est, perturbarea parțială și totală a Amoc, dispariția Amazonului, prăbușirea permafrostului și pierderea gheții marine de iarnă în Arctica.

Evaluarea punctului de basculare al Amazonului nu a inclus efectele defrișărilor. „Combinația dintre încălzire și despădurire ar putea aduce acest lucru mult mai devreme”, a declarat Armstrong McKay.

Alte șapte puncte de inflexiune ar avea efecte regionale grave, inclusiv dispariția recifelor de corali tropicali și modificări ale musonului din vestul Africii. Alte potențiale puncte de cotitură care sunt încă în curs de studiu includ pierderea oxigenului din ocean și schimbări majore în musonul de vară indian.

Cercetătorii definesc trecerea unui punct de basculare ca fiind „posibilă” atunci când este depășit pragul minim de temperatură și „probabilă” dincolo de pragul central estimat.

Profesorul Niklas Boers, de la Universitatea Tehnică din München, a declarat: „Revizuirea este o actualizare oportună a elementelor de basculare potențiale ale Pământului, iar amenințarea evenimentelor de basculare în cazul unei încălziri suplimentare este reală.”

El a adăugat că este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a restrânge pragurile critice de temperatură, estimările actuale rămânând foarte incerte.

Profesorul Thomas Stocker, de la Universitatea din Berna, a declarat: „Cercetarea științifică privind punctele de basculare este departe de a fi finalizată – abia a început – și sunt necesare modele mult mai bune pentru a răspunde la întrebarea [despre] ce nivel de încălzire este critic pentru care punct de basculare.”

În luna mai, guvernul elvețian a propus un raport special al IPCC privind punctele de basculare a climei.

Profesorul Tim Lenton de la Universitatea din Exeter, co-autor al analizei, a declarat: „De când am evaluat pentru prima dată punctele de inflexiune în 2008, lista s-a mărit, iar evaluarea noastră a riscului pe care acestea îl reprezintă a crescut dramatic.

„Noua noastră lucrare oferă dovezi convingătoare că lumea trebuie să accelereze în mod radical decarbonizarea economiei. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să declanșăm puncte de basculare sociale pozitive”, mai afirmă cercetătorul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Asa ca este momentul pentru o……resetare