Studiu: Maghiarii din România au o încredere mult mai mică decât românii în UE, Justiție și forțele armate
Un studiu realizat de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale arată că maghiarii din Transilvania au o încredere semnificativ mai mică în forţele armate în comparație cu românii (42% față 80%), în sistemul de învăţământ (52%, respectiv 70%), în UE (39%, respectiv 49%) şi în justiţie (38%, respectiv 47%).
Rezultatele, prezentate de agenția maghiară de presă MTI, arată că cetățenii de etnie maghiară din Transilvania au mult mai multă încredere în biserici decât cei din Ungaria şi depăşesc semnificativ media din România.
Sondajul intitulat „Maghiarii din Transilvania pe harta sistemelor de valori europene” a fost prezentat marţi după-amiază de specialiştii Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, în cadrul unei conferinţe de presă online.
Directorul Institutului, István Horváth, a explicat că în cadrul sondajului “European Values Study” (EVS) au fost studiate pentru prima oară opţiunile valorice ale maghiarilor din Transilvania. Dintre rezultatele sondajului efectuat în 42 de ţări europene, cu un set de întrebări identice, au fost prezentate cu această ocazie cele referitoare la încredere, la valorile politice şi cele referitoare la protecţia mediului.
Potrivit sociologului Tamás Kiss, maghiarii din Transilvania se aseamănă cu cei din Ungaria în ceea ce priveşte încrederea generală în oameni. 28,5% dintre cei din Ungaria şi 27,6% dintre maghiarii din Transilvania consideră că pot avea încredere în oameni. Nivelul de încredere se remarcă semnificativ faţă de cel din România, unde doar 13,2% dintre oameni au încredere în ceilalţi, potrivit MTI.
În chestionar, li s-a cerut respondenţilor să se poziţioneze pe o scară de la 1 la 10 în funcţie de apartenenţa lor la spectrul politic: de stânga sau de dreapta. Această autoclasificare a fost urmată apoi de câteva întrebări politice specifice care au încercat să plaseze poziţia respondenţilor, în primul rând, între individualism şi etatism. Datele au arătat că maghiarii din Transilvania sunt mai de dreapta decât media din România şi decât media din Ungaria. Iar în ceea ce priveşte conţinutul politicilor, au fost identificate, în cea mai mare măsură, poziţiile de dreapta.
Foto: Forțele armate române (Inquam Photos / Adriana Neagoe)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii