G4Media.ro

Studiu: Mamele își alăptau copii până la 2 ani în Roma Antică…

Sursa foto: Unsplash / Wren Meinberg

Studiu: Mamele își alăptau copii până la 2 ani în Roma Antică / În mediul rural alăptarea se făcea până la 5 ani / Practica era benefică pentru dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor

Cercetătorii au colectat date privind izotopii de carbon și azot de la primii molari permanenți ai craniilor colectate din diferite locații urbane și non-urbane din Imperiul Roman și au studiat anii până la care s-a făcut alăptarea, notează Corriere della Sera.

Studiu publicat în revista Pnas Rexus de către un grup de cercetători americani, canadieni, germani, polonezi, cehi și italieni din Verona, Roma și Pompei, condus de Carlo Cocuzza de la Universitatea Vanvitelli, au adus noi date privind alăptarea.

Pentru a afla noi date, cercetătorii au colectat date izotopice de carbon și azot de la primii molari permanenți ai craniilor colectate din diferite locații urbane și non-urbane din Imperiul Roman. Folosind acești izotopi, ei au putut măsura dentina incrementală formată în tranziția de la alăptare la înțărcare. Astfel, au putut constata că nu numai cei care locuiau în Roma, ci și în centre urbane complexe, precum Pompei sau Salonic, încetau alăptarea la vârsta de 2 ani, așa cum recomandau medicii vremii, în timp ce cei care proveneau din situri rurale precum Ostia sau din situri îndepărtate de inima imperiului, precum Bainesse în Marea Britanie, o făceau mai târziu, uneori la vârsta de 5 ani.

O practică care, după cum știm acum, a fost benefică pentru dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor, făcând din ei războinicii puternici și rezistenți ai legiunilor invincibile ale Imperiului Cezarului, adunate în principal din tinerii de la țară, scriu jurnaliștii italieni.

În siturile mai puțin complexe, unde organizarea urban-centrică a scăzut, extinderea alăptării dincolo de vârsta de 2 ani confirmă relația dintre complexitatea urbană și practicile de hrănire a sugarilor, un fenomen vizibil și astăzi prin influența exercitată asupra acestora de răspândirea metropolitană a infrastructurilor medicale și a accesului la informații, inclusiv prin intermediul internetului, care este la rândul său legată de diferențele socio-economice dintre gospodării.

Inclusiv aderența migranților la propriile practici tradiționale de înțărcare indică faptul că acești factori rămân interconectați și asociați cu complexitatea așezărilor, așa cum era cazul în vechiul Imperiu Roman.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.