Studiu: Mitingurile electorale ale lui Trump ar fi dus la peste 30.000 de infecții cu coronavirus. Cum se apără Casa Albă
Mitingurile electorale ale președintelui Donald Trump au dus la peste 30.000 de cazuri de coronavirus începând de la sfârșitul lunii iunie până la mijlocul lui septembrie, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Stanford University. Documentul susține, de asemenea, că manifestațiile organizate de republican au condus după toate probabilitățile la peste 700 de decese, deși acestea nu s-au produs în mod neapărat în rândul participanților la mitinguri. Echipa de campanie a liderului de la Casa Albă a respins în mod constant acuzațiile că mitingurile lui Trump sunt focare de răspândire a infecțiilor cu coronavirus și, în același timp, a ridiculizat mitingurile rivalului democrat, Joe Biden, unde participanții sunt obligați să poarte măști de protecție și să respecte foarte strict regulile de distanțare socială. Președintele Trump a fost testat pozitiv pentru COVID-19 la începutul lunii octombrie și a petrecut câteva zile în spitalul militar Walter Reed din Bethesda, în apropiere de Washington.
Cercetătorii de la Stanford au analizat 18 mitinguri care l-au avut ca vorbitor principal pe președintele Trump, organizate în perioada 20 iunie – 22 septembrie și au analizat datele COVID-19 în săptămânile următoare fiecărui eveniment. Ei au comparat districtele în care au avut loc evenimentele cu alte regiuni care au avut o traiectorie similară a cazurilor confirmate de COVID-19 înainte de data mitingurilor. Din cele 18 mitinguri analizate, doar trei au fost ținute în interior, acestea fiind cele din Tulsa (20 iunie), Phoenix (23 iunie) și Henderson (13 septembrie).
Specialiștii au descoperit că mitingurile ar fi dus la peste 30.000 de cazuri confirmate de COVID-19. De asemenea, ei au concluzionat că mitingurile au condus cel mai probabil la peste 700 de decese, deși nu neapărat în rândul participanților.
Cercetătorii de la Stanford University au afirmat că descoperirile studiului confirmă avertismentele și recomandările oficialilor din domeniul sănătății publice cu privire la riscul transmiterii COVID-19 în rândul adunărilor cu grupuri mari de persoane, „mai ales când gradul de respectare al reglementărilor privind utilizarea măștilor și distanțarea socială este scăzut.”
„Comunitățile în care s-au desfășurat mitingurile lui Trump au plătit un preț ridicat în termeni de boală și decese,” a declarat B. Douglas Bernheim, președintele Departamentului de economie de la Stanford și autor principal al lucrării. Studiul, care nu a fost încă supus unei evaluări inter pares, a fost publicat pe platforma de tipărire cu acces deschis SSRN.
Experții de la Stanford au spus că au trebuit să depășească „provocări semnificative,” recunoscând că dinamica COVID-19 este „complexă” și „chiar și cea mai superficială examinare a datelor relevă faptul că procesul care reglementează răspândirea COVID-19 diferă între districte.”
Echipa de campanie a lui Joe Biden s-a grăbit să profite de publicarea studiului pentru a critica mitingurile lui Trump la care iau parte mii de participanți, mulți dintre ei fără măști și fără să respecte regulile de distanțare socială. Un purtător de cuvânt al campaniei democratului a afirmat într-un comunicat că Trump „este responsabil de pierderea a sute de vieți și de provocarea a mii de cazuri cu mitinguri care sunt super-focare de infecții și care îi servesc doar propriului său ego.”
„Cel mai rău aspect este că acest lucru (studiul) nici măcar nu surprinde numeroasele evenimente ale lui Trump organizate la Casa Albă sau ultimele cinci săptămâni de evenimente în toată țara. Câte vieți au fost schimbate complet în acea perioadă? Câte scaune goale au apărut la mesele de bucătărie din toată America din cauza ego-ului lui Donald Trump?” a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei democratului, Andrew Bates.
Noul studiu a venit în contextul în care coronavirusul continuă să se răspândească rapid în Statele Unite. Vineri, țara nord-americană a înregistrat un record de infecții – cu 100.233 de cazuri. În acest fel, media cazurilor noi zilnice în ultimele șapte zile a ajuns la 78.738, potrivit datelor compilate de Johns Hopkins University. Numărul infecțiilor zilnice raportate în ultimele două zile indică faptul că America înregistrează acum mai mult de un caz nou în fiecare secundă.
Peste 1.000 de persoane au murit de virus joi, marcând a treia oară în luna octombrie când s-a depășit acest număr important într-o singură zi. În total, până sâmbătă seara, SUA au înregistrat 9.110.000 de infecții, din care 3.612.000 persoane s-au vindecat, iar peste 230.000 au murit.
Trump, criticat
Trump a fost criticat de democrați și de media americană, în general nefavorabilă actualei administrații, pentru organizarea de mitinguri în persoană, uneori cu zeci de mii de oameni, în condițiile existenței unei pandemii. Un raport publicat recent de USA Today a menționat de altfel: „Pe măsură ce președintele Donald Trump a zburat prin țară ținând mitinguri de campanie în ultimele două luni, el nu a sfidat doar ordinele statelor și reglementările federale în domeniul sănătății. El a lăsat în urma sa o dâră de focare de coronavirus.” ) În acest context, experții s-au referit la evenimentul de prezentare a judecătoarei conservatoare, Amy Coney Barrett, nominalizată de Trump la Curtea Supremă, ca unul dintre momentele care au contribuit la un număr mare de infecții printre participanți. Președintele republican, precum și mai mult de o duzină dintre consilierii și apropiații lui, s-ar fi infectat cu coronavirus în timpul evenimentului organizat la 26 septembrie la reședința oficială a liderului american de la Washington.
Liderul de la Casa Albă a căutat însă constant să minimizeze riscurile reprezentate de virus, legând adesea creșterea cazurilor de numărul mare de teste realizate de statele americane. (146.000.000 de teste până sâmbătă, conform datelor The Covid Tracking Project). Însă oficialii din domeniul sănătății publice și experții în boli infecțioase au contestat această afirmație, spunând că rata testelor care sunt pozitive și spitalizările sunt, de asemenea, în creștere.
De exemplu, doctorul Anthony Fauci, principalul expert american în boli infecțioase, a declarat vineri că SUA raportează un număr zilnic de cazuri „extrem de ridicat și complet inacceptabil” înainte de sezonul de iarnă, când oamenii vor petrece mai mult timp în interior.
„Suntem într-o poziție precară în următoarele câteva săptămâni și luni,” a afirmat Fauci, solicitând oamenilor să poarte în continuare măști de protecție, să respecte distanțarea socială și să petreacă mai mult timp în aer liber decât în interior.
Cum se apără președintele
Ca răspuns la studiul publicat de cercetătorii de la Stanford University, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, Courtney Parella, a declarat: „Americanii au dreptul să participe la adunări potrivit Primului Amendament pentru a-l asculta vorbind pe președintele Statelor Unite.”
„Luăm măsuri de precauție solide pentru evenimentele campaniei noastre, impunând ca fiecărui participant să i se verifice temperatura, oferind măști pe care aceștia sunt instruiți să le poarte și asigurând accesul la o mulțime de produse pentru dezinfectarea mâinilor. Avem, de asemenea, semne la evenimentele noastre care îi instruiesc pe participanți să își poarte măștile,” a adăugat ea.
Analiștii afirmă că această declarație este în ton cu atitudinea generală a Casei Albe legată de pandemie și de modul în care este gestionată această criză. De exemplu, atunci când președintele Trump a fost testat pozitiv cu COVID-19, consilierii și aliații săi au spus că el s-a expus infectării cu noul coronavirus deoarece nu a vrut să rămână închis în Casa Albă, ci a dorit să conducă națiunea americană și să confrunte în mod direct această provocare fără precedent în istoria recentă a Statelor Unite. Argumentul susținătorilor săi este că Trump, în calitate de lider al lumii libere, nu a vrut să proiecteze imaginea unui președinte „ținut ostatic de frică și ignoranță.”
În mesajele pe care le-a transmis atunci susținătorilor liderului republican, echipa de campanie a președintelui a insistat că atitudinea lui Trump a fost cea corectă: „În calitate de lider al lumii libere, președintele Trump nu a avut de ales. Nu a vrut să rămână în Casa Albă și să se izoleze, departe de Poporul American. Oricine îl cunoaște pe președintele nostru știe că el nu ar putea face asta – nu reprezintă cine este el.”
Team Trump a afirmat că liderul de la Casa Albă a ales să rămână la conducerea Americii în contextul răspândirii virusului: „Aceasta este cea mai mare și mai puternică țară din lume și el nu se putea retrage în timp ce asta (pandemia) se întâmpla. El trebuia să meargă înainte și să conducă Națiunea noastră și să înfrunte direct această provocare fără precedent. Chiar și acum, el se asigură că TU ești îngrijit”.
Acest mesaj, care prezintă imaginea unui lider puternic și încrezător, a fost promovat inclusiv de președintele Trump, aflat la spitalul militar Walter Reed, care i-ar fi transmis avocatului său personal, Rudy Giuliani, să declare următoarele în numele său:
- „Simt că aș putea ieși de aici chiar acum, dar ei îmi spun că poate exista întotdeauna un pas înapoi cu această boală. Simt că aș putea ieși și să țin un miting. Sunt președintele Statelor Unite. Nu mă pot închide într-o cameră. A trebuit să mă confrunt cu virusul, astfel încât poporul american să nu se mai teamă de el, astfel încât să îi putem face față în mod responsabil… Dacă aș fi abordat-o în alt mod, aș fi creat mai multă panică, mai multă teamă în poporul american. Marii generali nu conduc din spate. Ies în față și motivează trupele”.
Acuzații la adresa medicilor
Un alt argument prin care Trump a încercat să minimalizeze efectele coronaviruslui a fost atacându-i pe doctori. De exemplu, comentatorii americani au notat declarațiile controversate făcute zilele trecute de președintele Trump, care a sugerat că doctorii „umflă” în mod intenționat numărul de cazuri de coronavirus, pentru a câștiga mai mulți bani.
În timpul unui miting desfășurat vineri la Waterford Township, în Michigan, Trump a afirmat că medicii exagerează numărul deceselor provocate de coronavirus pentru câștiguri monetare. „Medicii noștri primesc mai mulți bani dacă cineva moare din cauza COVID. Știați asta, nu? Adică medicii noștri sunt oameni foarte deștepți. Deci, ceea ce fac este să spună: Îmi pare rău, dar toată lumea moare de COVID,” a declarat el. Trump a susținut că alte țări pun mai puțin accentul pe COVID-19 ca cauză de deces decât o fac Statele Unite, adăugând: „La noi, când aveți dubii, alegeți COVID. Este adevărat.”
Trump a susținut o afirmație similară și în timpul unui miting desfășurat în Wisconsin în weekendul trecut, spunând că „medicii primesc mai mulți bani și spitalele primesc mai mulți bani” dacă COVID-19 este listat ca fiind cauza morții. „În Germania și în alte locuri, dacă aveți un infarct sau dacă aveți cancer, sunteți bolnav terminal, vă infectați cu COVID, ei spun că muriți de cancer, ați murit de infarct. La noi, când aveți dubii, alegeți COVID. Este adevărat. Nu, este adevărat. Acum vor spune: Oh, e groaznic ce a spus el, dar este adevărat. Sunt 2.000 de dolari în plus, astfel încât primiți mai mulți bani,” a spus Trump, citat de The Hill.
Reacționând la aceste acuzații, The American Medical Association a numit afirmația președintelui „rău intenționată, revoltătoare și complet greșită,” precizând că doctorii, asistentele și angajații medicali din prima linie și-au făcut treaba „pentru că datoria i-a chemat și pentru jurământul sacru pe care l-au depus”.
- „În loc să ne atace și să profereze acuzații nefondate la adresa medicilor, liderii noștri ar trebui să urmeze știința și să solicite respectarea pașilor de sănătate publică despre care știm că funcționează – purtarea de mască, spălatul pe mâini și practicarea distanțării fizice,” a afirmat AMA.
Pe de altă parte, echipa de campanie a lui Trump a ridiculizat în ultimele săptămâni atitudinea lui Biden, care s-a ținut departe de evenimente publice cu mulți participanți și a preferat mitinguri cu doar câteva sute de persoane, care au fost obligate să poarte măști și să stea departe unele de altele. Din cauza temerilor privind infecțiile, echipa de campanie a democratului a preferat evenimente reduse ca participare, multe dintre ele fiind mitinguri de tip drive-in, în care suporterii săi l-au urmărit vorbind din mașini.
În sfârșit, conservatorii s-au referit și la ceea ce au numit „ipocrizia” și „dublul standard” dovedite de democrați și presa americană, care au spus că mitingurile electorale ale lui Trump sunt focare de infecții, dar nu au afirmat același lucru despre protestele Black Lives Matter din această vară sau despre recentele demonstrații ale femeilor organizate la Washington și în alte orașe americane. „De ce nu s-a revoltat mass-media cu privire la numărul mare de oameni?” s-a întrebat congresmanul republican Jim Jordan (Ohio), referindu-se la evenimentul Women’s March care a atras mii de manifestanți în capitala federală la mijlocul lunii octombrie. „Sau regulile #COVID-19 se aplică numai atunci când mergi la biserică, la jocurile de fotbal din colegiu și la mitingurile lui Trump?”.
Surse: CNBC, Reuters, CNN, The Hill, The Wrap, New York Post, Newsweek, AMA, Health Line, Twitter
sursa foto: Facebook/ Donald Trump
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii