G4Media.ro

STUDIU Nouă din zece pacienţi vindecaţi de COVID-19 se confruntă cu efecte…

sursa foto: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova

STUDIU Nouă din zece pacienţi vindecaţi de COVID-19 se confruntă cu efecte secundare. Oboseala a fost cel mai frecvent efect secundar, urmat de dificultate de concentrare și de pierderea gustului și mirosului

Nouă din zece pacienţi vindecaţi de COVID-19 au declarat că s-au confruntat cu efecte secundare precum oboseala, simptome psihologice, dar şi pierderea mirosului şi a gustului, potrivit unui studiu preliminar realizat în Coreea de Sud, transmite Reuters, preluată de Agerpres..

Cercetarea vine în contextul în care bilanţul deceselor la nivel global din cauza COVID-19 a trecut marţi de 1 milion, un prag sumbru într-o pandemie care a devastat economia globală, a supraîncărcat sistemele de sănătate şi a schimbat stilul de viaţă al oamenilor.

În cadrul unui sondaj online la care au participat 965 de pacienţi vindecaţi de COVID-19, 879 de persoane, echivalentul a 91,1%, au răspuns că au suferit cel puţin un efect advers în urma bolii, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Kwon Jun-wook, un oficial în cadrul Agenţiei Coreene pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (KDCA).

Oboseala a fost cel mai frecvent efect secundar, întâlnit la 26,2% dintre participanţi, urmat de dificultate în concentrare, manifestată la 24,6%, a spus Kwon.

Alte simptome au inclus efecte secundare psihologice sau mintale, precum şi pierderea gustului şi a mirosului.

Kim Shin-woo, profesor de medicină internă la Facultatea de Medicină a Universităţii Naţionale Kyungpook din Daegu, a discutat cu 5.762 de pacienţi vindecaţi din Coreea de Sud şi 16,7% dintre aceştia au participat la sondaj, a spus Kwon.

Deşi cercetarea a fost realizată online într-o primă etapă, Kim Shin-woo, cercetătorul principal, a precizat că va publica în curând studiul însoţit de o analiză detaliată.

Coreea de Sud va conduce totodată anul viitor un studiu separat la care participă 16 organizaţii din domeniul medical despre complicaţii potenţiale ale bolii şi care va conţine o analiză detaliată cuprinzând tomografii ale pacienţilor recuperaţi, a spus Kwon în cadrul conferinţei de presă.

În Coreea de Sud au fost înregistrate 38 de noi cazuri de infectare luni până la miezul nopţii, în cea de-a cincea zi cu bilanţ de ordinul zecilor, totalul pe plan naţional ajungând la 23.699 de cazuri şi 407 decese.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ca trebuia un studiu ca sa se afle ca dupa boala, orice boala, esti vlaguit.

    • sunt probleme neuronale, nu simpla oboseala. La infectiile grave pare sa fie afectat si sisetmeul nervos.

    • @LiviuG: stiu ce spui. sunt niste zombie si ar trebui sa li se suspende drepturile, in special cel de vot. ar trebui dusi in tabere ca leprosii sa se inmulteasca intre ei acolo, sa nu se amestece cu sangele nostru pur

  2. Nu vreau sa fiu Gica Contra, dar nu imi spune nimic acest articol. Lipseste cel mai important aspect: cand anume dupa vindecare s-au confruntat cu aceste efecte secundare, cat timp au persistat ele dupa vindecare?
    Nu imi aduc aminte de nicio raceala la care sa ma simt perfect in forma fix a doua zi dupa ce nu mi-a mai curs nasul sau s-a oprit tusea/stranutul/febra.
    In Romania avem deja 100.636 pacienti vindecati oficial (azi) – ar trebui ca 90.000 sa aiba inca efecte secundare si sa apara deja studii pe cazuri concrete si in tara. Deocamdata nu am auzit de atatea cazuri de vindecati cu efecte secundare.
    Daca mi se permite o sugestie catre redactie: poate ar fi bine verificata informatia din mai multe surse, poate oficialul respectiv a gresit in cadrul conferintei de presa.