G4Media.ro

STUDIU Noul coronavirus, prezent în ape uzate din Milano şi Torino din…

sursa foto: Pixabay.com

STUDIU Noul coronavirus, prezent în ape uzate din Milano şi Torino din decembrie 2019

Noul coronavirus era prezent în apele reziduale de la Milano şi Torino, în nordul Italiei, din decembrie 2019, cu două luni înainte de primul bolnav înregistrat oficial în această ţară, relevă un studiu al Institutului Superior de Sănătate (ISS) italian, relatează Agerpres.

„Studiul a examinat 40 de eşantioane de ape uzate colectate între octombrie 2019 şi februarie 2020. Rezultatele, confirmate de două laboratoare diferite cu două metode diferite, au confirmat prezenţa ARN (acid ribonucleic, element esenţial al virusului – n.r.) de la SARS-CoV-2 în eşantioane prelevate la Milano şi Torino la 18 decembrie 2019”, explică un comunicat transmis vineri către AFP de ISS, institut public de referinţă.

Urme identice au fost găsite de asemenea în apele uzate din Bologna (centru-nord) la 29 ianuarie 2020, în timp ce primul caz oficial de coronavirus contractat în Italia a fost semnalat la 20 februarie, în micul oraş Codogno, nu departe de Milano.

ISS precizează de asemenea că eşantioanele din octombrie şi noiembrie 2019 nu au revelat nicio urmă de coronavirus în apele reziduale.

„Această cercetare poate ajuta la a înţelege începutul circulaţiei virusului în Italia şi furnizează informaţii coerente în raport” cu analize desfăşurate în Franţa pe eşantioane de pacienţi spitalizaţi care au identificat prezenţa SARS-CoV-2 (…) datând din decembrie 2019″, precizează comunicatul ISS.

Institutul citează de asemenea un studiu din Spania care a identificat ARN de la acest virus în apele uzate din Barcelona colectate spre mijlocul lunii ianuarie, „cu circa 40 de zile înainte de notificarea primului caz intern” din această ţară.

Sursa foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. ce sa intelegem? ca a calatorit apa uzata pana in pietele din china si i-a infectat?

    • Sa intelegem ca Franta avea pacienti spitalizati in decembrie 2019, tot cu simptome de SARS-CoV-2, dar nu au fost raportati la WHO.

      Daca e adevarat, teoria ca virusul a pornit din piata de animale din Wuhan incepe sa scartaie. Asta nu inseamna ca originea sa nu e tot in China, dar poate sa fi inceput cu o luna mai devreme si nimeni nu a observat.

    • Înțelegem că în China virusul circula înainte de noiembrie, și că partidul comunist a ascuns situația mult mai din vreme decât se credea până acum.

    • De fapt prin Wuhan cautau aia din august 2019 despre simptome de covid pe net si tot atunci era o aglomeratie mai mare la spitatele din zona. Poate nu piata e sursa, dar cu siguranta e China. Daca nu sursa nu era la ei de ce ar mai fi fost atat de impotriva sa se cerceteze de unde a aparut?

    • @pehash – E cam fracturata logica ta… Simptomele Covid sunt prea comune cu o serie de alte afectiuni ca sa fie raportate… Sa ne aducem aminte ca in decembrie se stia foarte putin despre virus.
      O serie de oameni mai sensibili (cu comorbiditati) au inceput sa faca viroze respiratorii si pneumonii din decembrie-ianuarie. Asta e destul de logic avand in vedere supozitia ca virusul era deja activ pe teritoriul Chinei iar cetatenii chinezi si turistii nu aveau interdictii. Pentru ca nu aveau informatii (China a ascuns prea mult timp infectia cu coronavirus), medicii nu avea de ce sa ceara teste PCR pentru depistarea vreunui virus, ca atare nu aveau ce sa raporteze. Ce s-a intamplat pe urma e firesc, virusul s-a modificat, de aceea se si vorbeste despre o tulpina europeana. Ar trebui sa ne amintim ca, la inceput, chinezii spuneau ca virusul nu se transmite de la om la om (adevarul probabil ca e pe la mijloc, se transmitea dar nu atat de rapid), abia ulterior, dupa ce virusul s-a adaptat, s-a ajuns la infectari rapide. Deci, parerea mea, virusul a fost adus din China chiar inainte de a suferi mutatii acolo. Deci in Europa au circulat (si circula), o data virusii initiali, apoi tulpinile modificate pe teritoriul Chinei si a mai existat si tulpina modificata chiar pe teritoriul Europei.
      Ce zici, pare mai firesc asa.

    • Inseamna ca cel mai probabil erau deja cateva cazuri asimpomatice sau neconfirmate in China din noiembrie, poate chiar octombrie.

      Cu r0 in jur de 3 o persoana infecteza alte 3 persoane in doua saptamani, si pe 30 decembrie erau confirmate in China 27 de cazuri de pneumonie ciudata.

      Deci probabil cu tot cu asimptomatici in jur de 135 cazuri reale, care infectasera deja cam 400 de persoane (presimptomatici), deci vreo 540 infectati in total. Asa ca nu e de mirare ca deja si in Europa sa fie cateva cazuri neconfirmate in Decembrie.

      Cu r0=3 numarul de cazuri se dubleaza cam la 5 zile, deci primele infectii ar fi fost cam cu 45 de zile mai devreme in China, pe la jumatatea lui noiembrie adica.

      Daca refac calculul cu r0=2 ar fi fost 400 de infectati total si dublare la 7 zile, si primele infectii la sfarsit de octombrie.

  2. Virusul a pornit de la ferma de porci a lui Dragnea.

    Votati usr !

  3. Repede, îndemnați progresiștii sa facă baie acolo

  4. bine spus Alina

  5. Ehe cum e cu China ?
    Italia sa plateasca tot.

  6. cheia studiului este noutatea ca virusul ramane activ in apa, ce ar deschide usa unor actiuni de terorism biologic prin infectarea voita a rezervelor de apa potabila a inamicului.

    • @casually
      Nici vorba de asa ceva. Prezenta „urmelor” de virus (fragmente de ARN etc) nu inseamna ca sint virusi activi. Si chiar daca ar fi virusi activi, concentratia lor ar fi atit de mica incit nu ar prezenta nici un pericol.

  7. La un moment dat am citit acea ştire în care se spunea că virusul ar fi circulat în China încă din septembrie 2019. Ar fi plauzibil, având în vedere că cei din Italia scriu acum că la ei circula cu o lună şi ceva înainte de a declara oficial primul caz de covid-19.