G4Media.ro

STUDIU: Numărul locurilor de muncă remote a scăzut pentru prima oară în…

Sursă foto: Unsplash

STUDIU: Numărul locurilor de muncă remote a scăzut pentru prima oară în ultimii trei ani

Aplicările pentru locuri de muncă remote au înregistrat cel mai ridicat nivel din anul 2020 şi până în prezent, deşi numărul de posturi oferit pentru acest tip de muncă a scăzut pentru prima oară în ultimii trei ani, reiese dintr-o analiză publicată, miercuri, de către reprezentanţii unei platforme de recrutare online, relatează Agerpres.

„Despre reîntoarcerea masivă a angajaţilor la birou se discută deja de mai bine de un an, însă până acum acest lucru s-a făcut în paşi mici, etapizat şi fără să se vadă un impact major asupra numărului de poziţii remote scoase în piaţă. Explicaţia stă în faptul că angajatorii ştiau că această opţiune a devenit, în timp, o condiţie importantă pentru cei care căutau să se angajeze, condiţie pe care nu o puteau ignora într-un climat caracterizat de un deficit de candidaţi”, a declarat Roxana Drăghici, head of sales în cadrul eJobs.

Conform datelor citate, dacă în perioada februarie – martie 2022, fuseseră postate aproape 3.000 de locuri de muncă remote pe ejobs.ro, în aceeaşi perioadă din 2023 numărul a scăzut la aproximativ 1.500. Pentru acestea au fost înregistrate peste 116.000 de aplicări în ultima lună din acest an, în timp ce, în perioada februarie – martie 2022, numărul de aplicări pentru joburile remote a fost de aproximativ 104.000.

Sectorul call – center/BPO continuă să scoată în piaţă cele mai multe astfel de joburi, însă la jumătate, din punct de vedere numeric, faţă de februarie – martie 2022.

De asemenea, un număr redus de posturi remote se consemnează în cazul angajatorilor din advertising/marketing/PR, IT/telecom, training şi servicii. Cele mai multe dintre poziţiile postate în ultima lună sunt pentru candidaţii „entry level”, cu maximum doi ani de experienţă.

„În timp ce numărul de joburi care permit munca de acasă a scăzut, volumul de aplicări pe care le generează este în creştere, candidaţii manifestând cel mai ridicat interes din ultimii patru ani pentru ideea de a lucra din afara biroului. Astfel, cele 116.000 de aplicări înregistrate în ultima lună pentru aceste joburi reprezintă 13,5% din totalul de aplicări, de peste 10 ori mai mult decât pentru joburile din străinătate, de exemplu”, se menţionează în cercetarea eJobs.

Cel mai interesaţi de aceste locuri de muncă sunt candidaţii din categoria de vârstă 25 – 35 de ani, urmaţi de cei aflaţi la primul job sau care au intrat recent pe piaţa muncii, respectiv tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani. Totodată, segmentul 36 – 45 de ani generează de trei ori mai puţine aplicări pentru această categorie de locuri de muncă, în timp ce pentru candidaţii care au peste 45 de ani reprezintă o opţiune pe care aproape nu o iau în calcul, fiind înregistrate mai puţin de 5.000 de aplicări în ultima lună.

În acest moment, pe platforma eJobs.ro sunt disponibile peste 28.000 de locuri de muncă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Era si de asteptat ca intr-o Romanie sfasiata de decenii de comunism, mentalitatea de jupan, de micromanagement, pentru care important e sa vii la birou si sa semnezi condica, sa nu se dea batuta asa usor. Perioada de restrictii a fost doar o presiune temporara asupra unor generatii de sefi, sefuleti, patronasi si directorasi obtuzi si lacomi, care uneori nu s-au dat batuti nici macar o clipa in privinta flexibilizarii modului de lucru, iar acum cu atat mai mult pot taia aripile oricarei tentative de a digitaliza si de a se alinia la secolul 21. Oameni pentru care principalul mod de contact e telefonul personal al angajatului, discutiile face to face, documentele pe hartie si semnaturile cu pixul, ce nu concep sa investeasca in orice ar putea scapa angajatul de sub respiratia acestor patronasi si directori.

  2. Abia astept sa stau 2-3 ore in trafic sau inghesuit in tramvaiele astea mizere din Bucuresti.

  3. E un trend normal peste tot. Productivitatea e relativ scazuta in multe domenii de acasa. Majoritatea companiilor merg catre un model mixt. 1-2 zile acasa si trei la birou. Firma unde sunt eu de exemplu a reintrodus obligativitatea de prezenta in birou pentru oricine e la distanta de mai putin de o ora de birou.

    • Asta e discriminare. Daca stai la 55 minute trebuie sa pierzi timp pe drum iar la 1h02min nu? Productivitatea tine de management, de organizare si de oamenii pe care ii ai, de resursele pe care le folosesti sau nu, de indicatorii de performanta, de motivatie, de rezultate. Nu ca stai sau nu acasa. Nu e nimic normal. Daca se poate lucra de acasa, de pe laptop, nu e obligatoriu, si nici schimbul pe zile nu are o relevanta logica. Singura relevanta e daca e cu adevarat nevoie sa fii fizic acolo.

  4. Pài normal cà scade, oitele trbuie aduse inapoi la stâna, pentru cà acolo asteaptà o gràmadà de tàietori de frunze, cainii lor de pazà, prietenii câinilor, prietenii prietenilor si toata sleahta de alti gabori, jândari si tobosari de galerà pe care îi poate suporta o firmà din Românika… Si nu de alta, dar ce ne facem dacà se reduce schema cu alde àstia ? Cà am fost la un moment dat pe un „proiect”, unde din 3 oameni ràmàsesem singur sà fac treaba, dar deasupra mea aveam vreo 5 straturi de cremà peste blat. Delicios ? Nu, gretos !