STUDIU O dietă sănătoasă bazată pe plante și evitarea alimentelor procesate, bogate în zahăr, poate reduce cu până la 24% riscul de apariție a diabetului de tip 2
Consumul unei diete pe bază de plante poate face minuni pentru sănătatea dumneavoastră. Studiile au descoperit că limitarea cărnii roșii și consumul de cereale integrale, leguminoase și o varietate de fructe și legume colorate pot reduce colesterolul și riscul de boli cardiovasculare, pot preveni diabetul de tip 2 și chiar pot prelungi viața oamenilor – ca să nu mai vorbim de viața planetei.
Cu toate acestea, atunci când vine vorba de prevenirea diabetului, aceste beneficii se pot manifesta doar dacă dieta bazată pe plante este una sănătoasă, care limitează alimentele foarte procesate sau încărcate cu zahăr, potrivit unui nou studiu care a analizat 206 tipuri diferite de alimente, relatează CNN.
Analiza pe 12 ani a modelelor alimentare a peste 113.000 de participanți la studiul UK Biobank, un studiu longitudinal privind sănătatea locuitorilor țării, a încadrat persoanele în patru categorii în funcție de consumul de fructe proaspete, legume și cereale integrale.
Persoanele din primele 25% au avut în cea mai mare parte o dietă bazată pe plante, săracă în dulciuri, deserturi, cereale rafinate și băuturi zaharoase. Persoanele din ultimii 25% au consumat mult mai multe dintre aceste alimente nesănătoase pe bază de plante.
În comparație cu persoanele din ultimul grup, cei care au consumat cele mai multe cereale integrale, fructe și legume proaspete și au limitat consumul de opțiuni nesănătoase și-au redus riscul de diabet cu 24%, potrivit studiului publicati în revista Diabetes & Metabolism.
Persoanele care au avut cea mai sănătoasă dietă au avut, de asemenea, un indice de masă corporală și o circumferință a taliei mai mici, precum și niveluri mai bune de zahăr din sânge și niveluri inflamatorii mai scăzute.
Beneficiul s-a extins la persoanele predispuse genetic la diabet și la cele care aveau alți factori de risc pentru diabet, cum ar fi obezitatea, a constatat studiul.
„Aceste date sunt cu adevărat importante, în special pentru cei despre care se crede că prezintă un risc ridicat de a dezvolta diabet de tip 2, deoarece demonstrează că își pot reduce foarte mult riscul urmând o dietă sănătoasă bazată pe plante”, a declarat într-un comunicat primul autor, Alysha Thompson, doctorandă la Queen’s University Belfast din Irlanda de Nord.
Cu toate acestea, persoanele care au avut cea mai puțin sănătoasă dietă bazată pe plante au avut un risc cu 37% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, alături de o circumferință mai mare a taliei și niveluri mai ridicate de trigliceride, o formă de colesterol, a constatat studiul.
De fapt, obezitatea a fost un „mediator-cheie care stă la baza unui risc mai mare de diabet de tip 2 în rândul persoanelor care urmează o dietă nesănătoasă bazată pe plante”, a declarat într-un comunicat coautorul Tilman Kühn, lector la Institutul pentru Securitate Alimentară Globală de la Universitatea Queen’s din Belfast și titular al catedrei de nutriție în domeniul sănătății publice de la Universitatea de Medicină din Viena.
Care este mecanismul de bază?
Cum ajută o dietă sănătoasă bazată pe plante să protejeze organismul de diabetul de tip 2? Prin impactul asupra unei serii de mecanisme antidiabetice „inclusiv asupra nivelului de zahăr din sânge și a lipidelor și a scăderii grăsimii corporale”, a spus Kühn.
O altă constatare a fost rolul important jucat de rinichi și ficat în reducerea riscului de diabet de tip 2, a declarat coautorul Aedín Cassidy, profesor la Institutul pentru Securitate Alimentară Globală de la Universitatea Queen din Belfast.
„Pentru prima dată am arătat că îmbunătățirile atât în ceea ce privește metabolismul, cât și în ceea ce privește funcția ficatului și a rinichiului, ca urmare a unei diete sănătoase pe bază de plante, pot explica modul în care această dietă poate reduce riscul de diabet de tip 2”, a declarat Cassidy într-un comunicat.
Deși studiul a constatat doar o asociere, nu o cauză și un efect direct, concluziile au fost „interesante”, a declarat Duane Mellor, dietetician autorizat și cadru didactic superior la Aston Medical School din Birmingham, Marea Britanie, într-o declarație pentru Science Media Centre din Londra.
Studiul „a analizat aspecte ale sănătății ficatului și alte măsuri ale inflamației și a explorat modul în care acestea ar putea fi legate de alimentație și de riscul de a dezvolta diabet de tip 2”, a declarat Mellor, care nu a fost implicat în studiu. „Acest lucru sugerează o serie de posibile modele pentru cercetări viitoare pentru a evalua efectiv dacă acest tip de dietă bazată pe plante poate reduce efectiv riscul de a dezvolta diabet de tip 2”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu