![ochi, cornee](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/02/pexels-ahmad-ramlee-2281061-4124335-768x512.webp)
STUDIU Laptele matern uman îmbunătățește vindecarea corneei
Cu ani în urmă, mama unui pacient tânăr i-a spus doctorului Emily McCourt, profesor asociat de oftalmologie la Universitatea din Colorado School of Medicine, că nu a folosit un unguent prescris pentru a trata o arsură chimică a corneei bebelușului său, ci, în schimb, și-a folosit propriul lapte matern, relatează MedicalXpress.
„Îmi amintesc că m-am gândit: Ei bine, asta e interesant, pentru că pacientul arată uimitor”, își amintește McCourt. „Apoi, m-am gândit la toți pacienții mei care mi-au spus că au folosit lapte matern în ochii bebelușilor pentru canale lacrimale blocate și erupții cutanate. Era o oportunitate reală de a investiga ce se întâmplă și de ce.”
McCourt, șefa oftalmologiei pediatrice la Children’s Hospital Colorado și deținătoarea Ponzio Family Chair for Pediatric Ophthalmology, și-a împărtășit curiozitatea cu Mark Petrash, Ph.D., profesor emerit de oftalmologie, care și-a dedicat cariera studiului terapiilor pentru afecțiuni oftalmologice.
Petrash a folosit această oportunitate pentru a introduce studenții la medicină în cercetarea de laborator, ceea ce a dus la descoperirea că laptele matern uman pare să aibă proprietăți de vindecare a rănilor corneene, deși mecanismul exact nu este încă pe deplin înțeles.
Observarea accelerării vindecării rănilor
Un studiu recent publicat de cercetătorii în oftalmologie de la Universitatea din Colorado a constatat că laptele matern aplicat pe corneea rănită în modelele animale a accelerat procesul de re-epitelizare (o parte a vindecării rănilor), comparativ cu o soluție salină și un medicament prescris.
„Încă din 2016, am descoperit că laptele matern uman părea să accelereze vindecarea corneei, dar nu aveam încă un mecanism clar pentru a explica acest fenomen”, spune Petrash. „Acest ultim studiu analizează mai profund și ridică întrebări precum: Ce semne celulare vedem că ar putea indica faptul că laptele matern îmbunătățește capacitatea corneei de a se repara după o rană superficială?”
Cercetarea, condusă de Sarah Pimple, MD, absolventă recentă a CU School of Medicine, și facilitată de Michelle Pedler, specialist în cercetare, a analizat un marker al proliferării celulare numit Ki67 – o proteină produsă de celulele care se divid activ. S-a descoperit că ochii răniți tratați cu lapte matern uman aveau niveluri mai ridicate de Ki67, ceea ce confirmă observațiile făcute de McCourt în clinică cu ani în urmă.
O recuperare rapidă este crucială în aceste tipuri de leziuni oculare, deoarece previne infecțiile care pot cauza daune suplimentare ochiului.
„Cu cât rana se vindecă mai repede, cu atât mai bine”, spune Petrash. „Laptele matern uman pare să stimuleze acest proces.”
De ce funcționează laptele matern
Nu este clar ce anume din laptele matern contribuie la recuperarea rapidă, dar McCourt consideră că ar putea avea proprietăți similare cu lacrimile serice, un medicament obținut prin centrifugarea sângelui pacientului pentru a separa serul, care este apoi sterilizat și îmbuteliat.
Serul conține componente, inclusiv proteine și factori de creștere, similare cu lacrimile naturale, făcându-l un tratament eficient pentru ochi uscați severi și boli inflamatorii ale ochilor.
„Sunt încântată să aflu de ce laptele matern pare să funcționeze”, spune McCourt. „Oare am putea îmbutelia această putere maternă și transforma laptele matern într-un colir oftalmologic, așa cum facem cu lacrimile serice? Este greu de spus acum, dar merită investigat.”
„Vârful aisbergului”
Cercetătorii spun că studiul lor este doar începutul și oferă o bază solidă pentru a pune întrebări despre ce poate face laptele matern pentru corneea rănită și de ce. De asemenea, validează tradițiile transmise din generație în generație de mii de ani.
Egiptenii antici numeau laptele matern „nectarul zeilor”. Grecii și romanii au adoptat practici similare, iar povești din Anglia secolului al XVIII-lea susțin că laptele matern a salvat vieți.
Cercetările lui Petrash, McCourt și studenții lor sunt doar începutul unei înțelegeri mai profunde.
„Ceea ce am observat este doar vârful aisbergului”, spune Petrash. „Laptele matern este extrem de complex – conține zaharuri, carbohidrați, lactoză, dar și proteine cu factori de creștere și proprietăți biologice unice. Ar fi foarte util să aflăm ce anume îl face atât de promițător terapeutic.”
McCourt îi sfătuiește pe părinți să consulte întotdeauna un medic în cazul unei leziuni oculare la copii, dar speră că în viitor ar putea exista mai multe opțiuni de tratament datorită cercetării asupra laptelui matern.
„Acest studiu susține ideea că femeile știu de mult timp că laptele matern are proprietăți vindecătoare și poate fi benefic în multe moduri. Ne apropiem tot mai mult de înțelegerea motivului”, spune McCourt.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.