STUDIU O pauză de cinci secunde în timpul certurilor poate ajuta la bunăstarea dintre parteneri: “Un hack simplu, gratuit și eficient”
Luarea unei pauze în timpul unei discuții aprinse poate acționa ca un întrerupător care previne escaladarea certurilor, dezamorsează dezacordurile și ar putea evita nevoia de consiliere costisitoare, arată un nou studiu, citat de The Guardian.
Psihologii de la Universitatea St Andrews au efectuat experimente pe 81 de cupluri și și-au publicat concluziile în revista Nature.
Doar cinci secunde au fost la fel de eficiente ca pauzele forțate mai lungi, potrivit lui Annah McCurry, doctorand la școala de psihologie și neuroștiințe a universității.
„Pare evident, dar aceasta este prima dată când cineva a demonstrat experimental o reducere a agresivității în urma pauzelor forțate. Forțarea cuplurilor să facă o pauză de cinci secunde a fost la fel de eficientă ca o pauză de 10 sau 15 secunde, ceea ce arată că și cele mai scurte pauze pot ajuta la dezamorsarea unei dispute”, a declarat McCurry, care a condus experimentele împreună cu supervizorii săi, Dr. Robert May și Prof. David Donaldson.
„Acesta este un hack simplu, gratuit și eficient pentru a reduce emoțiile negative în timpul certurilor. Este mai ieftin decât terapia de cuplu și poate fi ușor integrat în interacțiunile de zi cu zi.”
Pentru a măsura impactul pauzei forțate, studiul a creat un conflict prin implicarea cuplurilor într-un joc competitiv în care acestea puteau scoate un zgomot neplăcut în fața partenerului la un volum la alegere. Cuplurile au participat la 30 de runde ale jocului, cu pauze forțate la intervale diferite.
Inteligența artificială avansată și învățarea automată au fost utilizate pentru a analiza răspunsurile emoționale, care au fost surprinse de o cameră de 360 de grade cu sistem audio încorporat.
McCurry și colegii săi au constatat că cuplurile aveau tendința de a-și egala reciproc nivelul de agresivitate, chiar și la niveluri ridicate. Cu toate acestea, impunerea unei pauze scurte a perturbat acest model de represalii, ducând la scăderea agresivității generale.
Cu toate acestea, strategia are limitele sale și este destinată gestionării conflictelor de nivel inferior, prevenind escaladarea acestora în certuri mai serioase cauzate de excitarea emoțională negativă și de capacitatea scăzută de reglare a emoțiilor.
„Această abordare nu se aplică scenariilor de violență domestică”, a spus McCurry. „Este vorba despre gestionarea certurilor banale, de zi cu zi, pe care le au cuplurile și care pot escalada.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank