STUDIU O specie de balenă pe cale de dispariție din largul coastei de sud a Australiei naște mai rar / Principalele cauze: schimbările climatice și activitățile umane
O specie de balenă pe cale de dispariție, aflată în largul coastei sudice a Australiei, naște mai rar decât în mod obișnuit, potrivit unui proiect de cercetare care a durat zeci de ani, relatează The Guardian.
Balena francă australă naște de obicei o dată la trei ani, dar un studiu condus de Universitatea Curtin a descoperit că majoritatea balenelor au un pui la fiecare patru sau cinci ani.
„Creșterea intervalelor de fătare a fost legată de schimbările climatice și de ratele mai lente de recuperare”, a declarat cercetătorul principal, Dr. Claire Charlton.
„Este vital să înțelegem modul în care schimbările climatice și activitățile umane pot afecta supraviețuirea lor continuă”.
Timp de peste 30 de ani, cercetătorii au efectuat anchete anuale asupra balenelor australe pentru a urmări populația acestora în largul coastei sudice a Australiei.
Studiul Universității Curtin este rezultatul unei colaborări cu Fundația Minderoo, Corporația aborigenă Yalata Anangu și alte grupuri.
Balenele australe erau cândva abundente în apele din sudul Australiei, dar vânătoarea intensivă de balene din anii 1800 a redus drastic numărul acestora.
Eforturile de conservare au crescut populația australiană a acestei specii pe cale de dispariție la aproximativ 3.000 de exemplare, dar Charlton a declarat că se poate face mai mult pentru a le proteja.
„Știm că principalele amenințări la adresa populațiilor de balene sunt perturbarea habitatului, zgomotul subacvatic și loviturile provocate de navele maritime”, a spus ea.
„Trebuie să facem tot ceea ce putem, inclusiv protecția legislativă, pentru a asigura extinderea lor în noi habitate și recuperarea continuă în timp”.
Dr. Steve Burnell, care a început proiectul de cercetare în 1991, a declarat că finanțarea continuă din partea Fundației Minderoo și a altora a asigurat monitorizarea balenelor pentru anii următori.
„Studiul pe termen lung asupra balenei australe este unic și de neînlocuit, valoarea națională și internațională a setului de date neîntrerupt de peste 30 de ani crescând în fiecare an”, a spus el.
„Este vital pentru a informa managementul conservării acestei specii pe cale de dispariție în cadrul rețelelor de parcuri marine australiene și pentru a înțelege ecosistemele marine de care depind balenele australe”, a mai afirmat Burnell.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii