Studiu: Oamenii care se trezesc dimineața au gene de Neanderthal / ”Trebuiau să se trezească devreme dacă voiau să mănânce și, în consecință, să se culce imediat după apusul soarelui”
Universitatea din California dezvăluie că așa-numitele ciocârlii, așa cum sunt denumite persoanele care obișnuiesc să se trezească dimineața, spre deosebire de bufnițe, cele care preferă orele de zi celor de noapte, au moștenit trăsături genetice de la „verii” primitivi ai lui Homo Sapiens, scrie La Repubblica.
Dacă aveți obiceiul de a vă culca devreme noaptea și de a vă trezi în zori, probabil că trebuie să le mulțumiți strămoșilor voștri din Neanderthal, arată un studiu realizat de Universitatea din California.
Acesta dezvăluie că așa-numitele ciocârlii- cei care, spre deosebire de bufnițe, preferă orele de zi celor de noapte – au moștenit trăsături genetice de la „verii” primitivi ai lui Homo Sapiens. Acesta nu este singurul motiv pentru care există un ceas biologic similar la oamenii de astăzi, spun oamenii de știință americani, dar probabil că este un factor care contribuie.
Homo Sapiens s-a dezvoltat în Africa de Est între 300.000 și 100.000 de ani în urmă. În jurul a 70 de mii de ani î.Hr., valuri succesive ale acestor primii noștri părinți s-au mutat din Africa pe continentul eurasiatic, unde au întâlnit specia Neanderthal, un hominid înrudit care se aclimatizase deja la viața într-un climat mai rece, deoarece trăise acolo timp de mii de ani. Omul de Neanderthal a dispărut mai târziu, dar timp îndelungat cele două specii au coexistat în Europa și Asia: prin încrucișare au creat hibrizi. Astfel, oamenii de astăzi conțin până la 4 la sută din ADN-ul Neanderthalului.
„Analizând micile părți din neanderthalieni care au rămas în genomul oamenilor moderni, am descoperit o tendință surprinzătoare”, a declarat pentru The Guardian profesorul John Capra, epidemiolog la Universitatea din California, San Francisco. „Și anume că moștenirea genetică neanderthaliană afectează genele care guvernează ritmurile circadiene, crescând aptitudinea de a fi o persoană matinală”. Pentru cercetarea lor, cercetătorii californieni au comparat datele de la Uk Biobank, o bază de date biologice care conține informații genetice despre o jumătate de milion de persoane.
Profesorul Capra speculează că mulți oameni moderni au păstrat gene de Neanderthal pentru că acestea i-au ajutat pe strămoșii lor să se adapteze la latitudini mai mari, în emisfera nordică, mai degrabă decât în Africa, unde s-a dezvoltatHomo Sapiens.
„Pentru oamenii care au evoluat în Africa tropicală, ziua medie era de 12 ore, dar cu cât migrau mai mult spre nord, cu atât zilele deveneau mai scurte, reducând, în consecință, timpul în care puteau încerca să facă rost de hrană”, comentează profesorul Mark Maslin de laUniversity College London. „Așadar, era logic ca Neanderthalienii, și Homo Sapiens cu care s-au amestecat, să înceapă să vâneze imediat ce răsărea soarele.”
Pe lângă binecunoscutele categorii de ciocârlii și bufnițe, unii ar putea fi tentați să spună că cei care se trezesc dimineața devreme sunt Neanderthalienii, iar cei care preferă să stea treji până târziu în noapte sunt Sapiens. Cu toate acestea, lumea este plină de oameni care în tinerețe au stat treji până la primele ore ale nopții, în timp ce, ajunși la bătrânețe, au adormit la ora zece noaptea în fața televizorului pornit: și alți factori ne reglează ceasul biologic, după cum avertizează oamenii de știință din San Francisco. Dar în urmă cu aproximativ șaptezeci de mii de ani, când Neanderthalienii și Sapiens s-au întâlnit în pădurile din Europa, trebuiau să se trezească devreme dacă voiau să mănânce și, în consecință, să se culce imediat după apusul soarelui. De asemenea, pentru că televizorul nu fusese încă inventat, notează jurnaliștii italieni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.