G4Media.ro

STUDIU Oamenii de știință au descoperit dovezi directe că strămoșii antici ai…

Foto: Wikipedia

STUDIU Oamenii de știință au descoperit dovezi directe că strămoșii antici ai nativilor americani mâncau carne de mamut

Strămoșii antici ai nativilor americani, cunoscuți sub numele de poporul Clovis, mâncau mai ales mamuți și alte animale mari în timpul celei mai recente ere glaciare, potrivit unui nou studiu, citat de CNN.

Oamenii de știință au examinat semnăturile chimice lăsate de produsele alimentare în rămășițele unui copil de 18 luni care a fost îngropat în urmă cu aproximativ 13.000 de ani înainte de a fi descoperit în 1968 lângă Wilsall, un orășel situat în sud-vestul statului Montana.

Deoarece băiețelul încă alăpta, echipa de oameni de știință de la universități americane și canadiene a putut să deducă regimul alimentar al mamei sale.

Ei au ajuns la concluzia că aceasta mânca mai ales mamuți, care reprezentau aproximativ 35% din dieta sa, precum și elani, bizoni și cămile, în timp ce consumul de mamifere mici și plante era neglijabil.

O astfel de descoperire i-a făcut pe oamenii Clovis „mai reali pentru mine, ca oameni cu care puteam interacționa aproape direct”, a declarat coautorul principal James Chatters de la Universitatea McMaster, Ontario, într-o conferință de presă. „A trecut de la artefacte în pământ și oase de animale și modele în peisaj la un grup de oameni pe care mi-i pot imagina”.

Oamenii Clovis au călătorit probabil pe distanțe lungi urmând rutele de migrație ale mamuților, ajutând la explicarea modului în care „s-au putut răspândi în America de Nord și în America de Sud în doar câteva sute de ani”, a adăugat Chatters într-o comunicat.

Experții știu de mult timp că poporul Clovis folosea arme cu vârful ascuțit, în formă de lance, „vârfurile Clovis”, pentru a ucide mamuți și alte animale de vânat de talie mare, însă până acum, pentru a sugera dieta lor, potrivit studiului, erau disponibile doar dovezi secundare, precum resturi de animale sau arme specifice găsite în siturile arheologice.

Acest lucru a dus la multe dezbateri cu privire la dieta poporului Clovis, unii oameni de știință susținând că aceștia vânau animale mari, iar alții sugerând că aveau o dietă mai variată, inclusiv animale mici, plante și pești, date fiind dificultățile de a vâna animale atât de mari.

Potrivit lui Gary Haynes, profesor emerit la Universitatea din Nevada, care nu a fost implicat în studiu, „această nouă lucrare infirmă această (a doua) linie de raționament”.

„Semnificația acestei lucrări este că oferă dovezi directe, mai degrabă decât circumstanțiale, că mamuții făceau parte din dieta Pleistocenului”, a declarat joi pentru CNN Haynes, care a studiat mult timp animalele epocii glaciare și poporul Clovis.

Pentru a furniza dovezi directe, această lucrare a folosit analiza izotopilor stabili, care, după ajustarea efectelor alăptării, a permis oamenilor de știință să identifice alimentele specifice pe care mama copilului le-a mâncat prin studierea diferitelor variante, numite izotopi, de carbon și azot.

Oamenii de știință au comparat semnăturile izotopice ale mamei cu alte produse alimentare pentru a ajunge la concluziile lor. De asemenea, au comparat-o cu alte omnivore și carnivore, descoperind că dieta ei era cea mai asemănătoare cu o pisică sălbatică care vâna în principal mamuți.

Pentru Shane Doyle, director executiv al Yellowstone Peoples, care a asigurat legătura cu triburile de nativi americani pe parcursul studiului, descoperirile ilustrează „cât de uimitori (oamenii Clovis) erau cu adevărat”.

„Erau pricepuți, dar erau determinați și erau unii dintre cei mai rezistenți oameni care au existat vreodată pe această planetă”, a declarat Doyle într-un briefing de presă.

Prin vânarea mamuților, este posibil ca oamenii să fi contribuit la grăbirea extincției animalului.

„Cele mai mari situri de mamuți din SUA și Europa Centrală conțin rămășițe în principal de animale tinere… probabil cele mai ușor de ucis”, a declarat Haynes. „Eliminarea acestei generații de animale în America de Nord în timpul unei perioade de schimbări climatice critice ar fi putut fi principalul factor care a dus la dispariția mamutului”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Aia erau romani emigrati, din romani se trag si muricanii, ca si romanii si mayasii. Intrebati-l pe kremlingeorgi, va lamureste el.
    Si mamutii se trag din p0rcul de mangalita patentat romanesc.

  2. Hai bre ca se stie ca erau vegani si aia :)))))))))))