G4Media.ro

STUDIU Oamenii tind să se simtă mai singuri pe măsură ce îmbătrânesc,…

Sursa foto: Unsplash / sk

STUDIU Oamenii tind să se simtă mai singuri pe măsură ce îmbătrânesc, dar situația este mai gravă pentru persoanele în vârstă din unele țări europene / „Singurătatea nu este doar o problemă la sfârșitul vieții”

Europenii se pot aștepta să devină mai singuri pe măsură ce îmbătrânesc, dar americanii s-ar putea confrunta cu cea mai mare pauză socială la mijlocul vieții, sugerează o nouă cercetare.

Singurătatea a apărut ca o problemă majoră de sănătate publică care crește riscul de orice, de la depresie și diabet de tip 2 la demență și accident vascular cerebral. Dar este adesea considerată o problemă care afectează persoanele foarte tinere și foarte în vârstă, populația de vârstă mijlocie fiind uneori trecută cu vederea, transmite Euronews.

Pentru noul studiu, cercetătorii au măsurat nivelul de singurătate a peste 64.000 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 90 de ani din 29 de țări, majoritatea din Europa. Ei au folosit o scară a singurătății care a luat în considerare cât de des oamenii au simțit că le lipsește compania, au fost lăsați pe dinafară sau izolați social.

Adulții de vârstă medie și vârstnici au fost cei mai singuri în Cipru și Grecia, potrivit studiului publicat în revista Aging & Mental Health. Ei au fost cel mai puțin singuri în Danemarca, Elveția și Austria.

În toate țările, oamenii tind să devină mai singuri pe măsură ce îmbătrânesc – dar cât de singuri depinde de locul în care trăiesc, cei din România, Bulgaria și Letonia înregistrând cele mai mari creșteri odată cu vârsta.

La toate vârstele, singurătatea a fost legată de lipsa jobului și de statutul de necăsătorit, deprimat sau cu o sănătate precară, dar importanța acestor factori a depins de țară și de grupul de vârstă.

În Statele Unite, de exemplu, lipsa locului de muncă a fost strâns legată de singurătate la mijlocul vieții. Aceasta a fost singura țară în care persoanele de vârstă mijlocie s-au simțit mai singure decât generațiile mai în vârstă. (Aceeași tendință a apărut în Țările de Jos, dar raportul a remarcat limitările datelor care fac ca această asociere să fie mai puțin sigură.)

Diferențele dintre țări și grupuri de vârstă sugerează că singurătatea nu este doar o consecință naturală a îmbătrânirii – este probabil legată de factori sociali mai largi, cum ar fi munca și cerințele de îngrijire, au declarat cercetătorii.

„Constatările noastre arată că singurătatea nu este doar o problemă la sfârșitul vieții”, a declarat Esteban Calvo, decan la Universidad Mayor din Chile și autorul principal al studiului.

„O abordare unică nu va rezolva această problemă mondială”, a adăugat Calvo.

Raportul are câteva limitări, în special faptul că datele au fost colectate înainte de pandemia COVID-19 și că ratele de răspuns au fost scăzute în unele țări, ceea ce înseamnă că rezultatele nu pot fi pe deplin reprezentative.

De asemenea, raportul nu a identificat factorii despre care se spune că sunt legați de singurătate. O persoană singură poate fi divorțată, văduvă sau nu s-a căsătorit niciodată, de exemplu, în timp ce o persoană care nu lucrează poate fi șomeră sau pensionară – iar aceste distincții pot face o mare diferență.

„Unele lucruri care nu sunt neapărat atât de acționabile. … Toată lumea pierde în cele din urmă un partener”, a declarat pentru Euronews Health Caterina Mauri, cercetător principal la Institutul de Studii Sociale și Populaționale din Bruxelles de la Universitatea Liberă din Bruxelles (VUB).

Dar având în vedere legăturile dintre singurătate, rezultatele asupra sănătății și calitatea vieții, este un subiect care, în opinia ei, merită mai multă atenție – pentru persoanele de toate vârstele.

„Singurătatea este ceva care face parte din viața noastră, dar devine problematică atunci când este cronică, când duce la depresie”, a spus Mauri, care nu a fost implicat în noul studiu.

Solitudinea „este un pic ca foamea”, a spus ea, servind ca un „semnal pentru a căuta mai multe conexiuni”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.