G4Media.ro

Studiu Oxford: Coronavirusul ar fi infectat deja jumătate din populația Marii Britanii…

Foto: Parlamentul European

Studiu Oxford: Coronavirusul ar fi infectat deja jumătate din populația Marii Britanii / Un nou model de simulare epidemiologică arată că marea majoritate a britanicilor ar putea suferi de forme ușoare sau nu prezintă simptome

Noul coronavirus ar putea să fi infectat deja mai mulți oameni în Marea Britanie decât a fost estimat – cel mai probabil jumătate din populație – se arată într-o simulare realizată de cercetătorii Universității Oxford, publicat de Financial Times.

Dacă rezultatele se vor confirma, acest lucru implică ca mai puțin de un caz dintr-o mie ajunge  la o formă gravă care se necesite spitalizare, a declarat Sunetra Gupta, profesor epidemiolog, care a condus echipa de cercetători. Cei mai mulți dezvoltă forme foarte ușoare sau nu prezintă simptome deloc.

”Trebuie să începem de îndată teste pe scară largă pentru a evalua în ce stadiu al epidemiei ne aflăm acum”, a mai declarat el.

Simularea realizată de Oxford’s Evolutionary Ecology of Infectious Disease group arată că virusul Covid – 19 ar fi ajuns în Marea Britanie la mijlocul lunii ianuarie cel târziu. Ca multe alte infecții, s-ar fi răspândit nedetectat mai bine de o lună înainte de transmiterea comunitară în interiorul UK, unde oficial a fost înregistrat primul caz la sfârșitul lunii Februarie.

Acest studiu prezintă o perspectivă foarte diferită asupra epidemiei față de simularea realizată de Imperial College London, care a influențat masiv politica guvernului. Profesorul Gupta a fost reținut însă în a critica guvernul pentru închiderea țării pentru a combate răspândirea coronavirusului, dat fiind că acuratețea simulării realizate de Oxford nu a fost confirmată încă și, dacă s-ar dovedi corectă, măsurile de distanțare socială vor reduce numărul persoanelor care se vor face forme grave de boală și ar diminua presiunea pe sistemul de sănătate în  perioada de vârf a epidemiei.

Studiul Oxford se bazează pe ceea ce se cheamă  “susceptibility-infected-recovered model” of Covid-19, pornind de la la cazuri și decese raportate în Marea Britanie și Italia. Cercetătorii au realizat astfel ceea ce ei cred că ar fi cea mai plauzibilă simulare a comportamentului virusului.

Cercetarea aduce din nou în atenție teoria ”imunității de turmă”, bazată pe ideea că răspândirea virusului se va opri atunci când un număr suficient de persoane vor devenit rezistente dat fiind că deja sunt infectate. Guvernul britanic a abandonat strategia ”imunității de turmă” prin acceptarea răspândirii controlate a infecției, după ce consilierii pe probleme de sănătate au susținut că există riscul suprasolicitării sistemului de sănătate.

Însă studiul realizat de cercetătorii de la Oxford arată că populația ar fi obținut deja suficientă ”imunitate de turmă” în urma răspândirii virusului în ultimele două luni. Dacă rezultatele studiului vor fi confirmate în urma testelor, atunci restricțiile în vigoare ar putea fi ridicate mai devreme decât s-a estimat.

Deși unii experți au pus la îndoială capacitatea auto-imunizării de a lupta cu virusului, profesorul Gupta susține că rezultatele cercetării o fac să creadă că populația ar putea dezvolta imunitate de turmă împotriva virusului.

Pentru a obține dovezile necesare, grupul de cercetători de la Oxford lucrează împreună cu universitățile din Cambridge și Kent pentru a începe testarea masivă cât mai rapid posibil.  Ei speră să înceapă testările în cursul acestei săptămâni și să obțină primele rezultate în câteva zile.

(Sursa: The Financial Times)

Citește și

Cine ar putea fi pacientul zero din Marea Britanie? Un turist întors la jumătatea lunii ianuarie din Ischgl, o stațiune de Ski din Austria, de unde virusul s-ar fi împrăștiat la mai mulți turiști veniți din diferite state europene

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Bună ziua!
    Vă semnalez faptul că aţi omis să precizaţi că există deja o replică (critică) a unor oameni de ştiinţă din Marea Britanie la materialul semnalat de Dumneavoastră:

    „Letter in response to this article:
    The Oxford study figure has no empirical justification / From Tim Colbourn and others” (care se găseşte la adresa: https://www.ft.com/content/ebab9fcc-6e8d-11ea-9bca-bf503995cd6f).

    • articolul e un draft, in fond britanicii au 137 de recuperati. cand vor sa imunizeze populatia astfel incat sistemul sanitar sa nu crape? termina cand or fi nepotii blondului PM

    • Esti blocat ca un pick-up cu un vinil zgariat (daca stii ce sunt alea).
      Nu mai poti emite alta ineptie, doar aceeasi, la orice articol?
      Cat de tare v-a tampit pzd-eaua?!?

    • Continuă pe aceeași linie, zdreanța hoață, folosește numele furat bad@. După care, de pe o fantosă de monică sputnikară, îi dă zor cu ”ideologia stangista”, narațiunea troilor putiniști care vor să facă pe ”conservații”. Ăștia au fost educați de mici în spiritul hoției, de jivinele care i-au fătat, plus că lucrează pentru mafia PRO-PSD care, se știe, are ca ocupație de bază furtul.

  2. Teoretic, cifrele se baga in malaxor si iese rezultatul care trebuie. Matematic, ar trebui ca 34 mil sa fie infectati. Presupunem ca rata de mortalitate la englezoi (ca e mai smecheri) este de 0.5%. Rezulta ca ar avea cam 170.000 de morti. Aberant, bineinteles, bat campii, nu-i asa? Cine o fi platit studiul? Care sunt interesele? Pe de alta parte, toti suntem constienti ca nu putem sta inchisi mai mult de 4 saptamani si virusul nu dispare in urmatoarele luni in mod sigur. Totusi cine o sa ne plateasca facturile?!

    • Daca ai fi citit mai atent ai fi vazut ca ei (Oxford) estimeaza mortalitatea la 1/1000. Nu 0.5%.
      Cu alte cuvinte o raceala obisnuita.
      Om vedea, dar dac-o fi asa vom ride bine (sau ne vom da pumni in cap, depinde).

    • De fapt si eu bat cimpii, 1/1000 e destul de serios, o raceala neobisnuit de agresiva.

    • Greu cu intelesul textelor. 1 la o mie ajung in spital, nu este mortalitatea.

    • simulari, algoritmi, presupuneri …. exista o singura metoda eficienta in acest caz si aceasta este EMPIRICA. deci …. TESTARE MASIVA!. personal sper sa se adevereasca acest studiu (desi nu prea imi fac mari sperante) pentru ca ar fi o rezolvare excelenta la cele doua mari probleme – medicala si economica.

    • @amicu, da am gresit cu procentul dar am explicat mai jos ce am vrut sa subliniez si tot aberatii sunt chiar si la 0.5 la mie. Cand vrei, matematica o invarti cum crezi ca e mai bine si iese ce trebuie. Ii zice „Burticof(v)” 🙂

    • @plictisitu, ai terminat profil uman? Atunci te inteleg. Matematica este „covid” pentru tine. WHO a declarat ca 3.4% din cei infectati mor. Deci nu 1 la mie ajung in spital, asa ca mai usor cu cifrele. Toate calculele mele se refera la cei infectati si care pot dezvolta forma severa si mortala a bolii. Am gresit cu 5%. Dar si 5 la mie este foarte mult. Nu mai e nici Oxfordul ce a fost ?.

    • @John Doe, 3.4% mor dintre cei infectati SI testati. Ce ar vrea sa sublinieze studiul este ca defapt multi oameni ar avea virusul, dar nu si simptome, deci nu sunt testati, deci rata ar fi mai mica. Intr-adevar si cei din studiu au niste cifre care par cam exagerate, dar pe alta parte cati oameni au fost intr-adevar testati? In UK au fost tetsati doar approx. 70000, adica 0.1% – si nu cred ca global procentul e foarte diferit. Deci acel 3.4% rata mortalitatii rezulta doar din 0.1% din populatie.

  3. mai oameni buni este o stire 50% maxim adevarata. citit va rog articolul din wired pe tema asta sau orice virusolog cu bun simt neplatit de Boris

  4. Alo,

    Dacă majoritatea celor afectați de Covid-19 au temperatura crescuta 38-39grade nu era mai simplu termometru la fiecare casă din România?
    TermoScannere în magazine la intrare ,pe străzi,testarea din masina exudat faringian si radiografia pulmonare la ce-i cu tuse seacă.
    ???????
    Atunci când ai temperatura mare si stai in casa suni la Dsp care vine si iti face testul.
    Aloo

    • Febra nu este prezenta in permanenta la cei infectati iar unii nu au facut deloc febra. Ar fi un indicator cu precizie foarte scazuta.

  5. John Doe, ia mai verifică te rog calculele alea, in special zerourile (hint: e 0,5/1ooo nu 0,5/1oo)

    • Da ai dreptate dar tot aia este. 0.5 la mie adica 17.000 de morti. Unde-s aia?! Ideea e ca, matematic poti abera mult pe tema coronavirusului. Pe de alta parte ii inteleg ca ar vrea sa scurteze perioada de izolare sociala. Nici o economie din lume nu va rezista la un shutdown de 2-3 luni .

    • Ca sa nu mai vorbim de faptul ca daca juma din populatie este contaminata asta ar trebui sa se vada si in raportul cazuri pozitive / numar de persoane testate (cel putin in ultimele zile) care ar trebui sa fie tot aproximativ 0.5.

  6. nu mai inventati procente, cititi articolul in original.
    rata de spitalizare estimata in acea lucrare e .01% . Islanda a testat foarte multe persoane, inclusiv cele aparent sanatoase si 50% din cazurile pozitive n-au stiut ca au fost virusati si ca s-au si vindecat. in Italia estimau unii 50-75% cazuri sunt asimptomatice.
    deci dupa masuratorile de azi minim 50% infectati nu fac nici macar o raceala, 80% pot sa aiba febra dar se refac fara tratament, la restul 20% depinde de varsta si boli si asta inca nu e bine explicat

    • Bravo, nea Ion! Lasa-i sa zburde ca in Suedia, ca pana la urma cam asta vrea sa transmita studiul. Si in 2-3 saptamani vezi daca cifrele 1 la mie, 0.5 la mie, 0.5 % dau sau nu dreptate aberatiilor marca Oxford. Nu ma intereseaza cei asimptomatici, ci cei la care probabilitatea de deces este foarte mare. Chiar nu conteaza cati oameni mor?!

    • deci, mai usor cu estimarile. lucrurile nu sunt chiar asa simple. sa-ti explic. testezi un pacient asimptomatic. iese pozitiv la testul rt pcr. e in prima saptamana de la infectare si majoritatea da, au in aceasta saptamana simptome foarte usoare sau chiar nu au. bun, ai un glob de cristal in care vezi cum va evolua acest pacient? tu il treci ca si calcul la persoane care nu au simptome dar e posibil ca acea persoana sa dezvolte peunomie, apoi detresa respiratorie si chiar sa moara. asa ca toate aceste estimari, etc, au o marja de eroare foarte mare. sa lasam timpul sa treaca si vom avea o imagine in cateva luni. mortii sunt morti, nu ai cum sa-i calculezi altfel (bine, daca ii testezi pe morti, ca multi nu ii testeaza, de exemplu nemtii 🙂 ). crezi ca a anticipat cineva macelul din italia si spania acum o luna? iti amintesti cum erau estimarile in februarie?

    • ” tu il treci ca si calcul la persoane care nu au simptome dar e posibil ca acea persoana sa dezvolte peunomie”

      pai nu e posibil. poate daca ai facut test rapid si a avut ghinion sa fie in aia 20% eroare.
      aveti rabdare ca au aparut teste sa vada cine s-a vindecat, sunt rapide si incep sa fie folosite in unele tari.
      CNN: „Eight out of ten people in the Spanish capital will get COVID-19, according to the president of the Region of Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

    • @ion, stai putin ca tu nu intelegi absolut nimic din domeniul asta. deci, testele rt pcr detecteaza arn-ul viral si din cauza asta au erori asa mici. sample se ia din nas si din gat, adica portile principale de intrare ale sars-cov-2. deci in prima saptamana, daca ai virusul, chiar daca esti asimptomatic, testul rt pcr il detecteaza. testul rapid il faci degeaba in prima saptamana 😉 ai sanse foarte mari sa fie fals negativ. pentru ca se bazeaza pe detectarea anticorpilor asociati epitopilor virali. intrebare de liceu si de cultura generala: ce componenta a sistemului imunitar genereaza acesti anticorpi si incepand de cand? deci, un test rt pcr pozitiv facut la inceputul perioadei de infectare nu iti spune nimic de evolutia ulterioara. si legat de testele rapide. da, ele detecteaza daca cineva a fost infectat cu covid si in functie de tipul anticorpilor, IgM sau IgG, se poate si estima cat a trecut de la infectare. dar aici ideea era alta. idea era ca un om asimptomatic detectat rt pcr pozitiv la inceputul perioadei de infectare poate sa evolueze catre o forma serioasa sau chiar deces. deci, vezi tu, cand te apuci sa sucesti numere, estimari pe un domeniu, trebuie sa ai totusi un minim knowledge pe domeniul respectiv. altfel nu intelegi nimic si iti formezi „certitudini” false. dar vorba aia, romanii se pricep la toate 😀

    • ”aaberatii marca oxford”! tztztztz….gioane, de unde le scoti, tata? Profesorii tai de la Spiru sau de la Cantemir….ce zic?

  7. „Testarea masiva ” din ultimul paragraf se refera la „antibody testing” – adica daca intr-adevar jumatate din populatia UK a capatat imunitate. Cam ciudat rezultatul dar e made in Oxford. Pana la proba contrarie … speram ca au dreptate.
    Daca am putea intelege articolele de specialitate care acum sunt open source (incredibil!), – pot fi lizibile intr-o mica masura daca nu esti de specialitate folosindu-te de logica si rabdare, ceva timp investit si google. Am constatat ca toate incep cu atentionarea ca acesti virusi, coronavirusi, de la 2003 SARS, 2012 MERS si cu sutele lor rude, necesita multa atentie si ca pot oricand sa ne faca probleme. Probabil, ca de obicei, vocile cercetatorilor, de oriunde erau ei, nu au fost ascultate si nici finantate in efortul gasirii unui vaccin.
    In spatele conspiratiilor acum se piteste incompetenta, falsul interes fata de sanatatea cetateanului, etc. Declinul demografic in relatie cu economia pareau mai importate. Acum rontaim la pandemia si economia. Ce se intampla in Italia arata cam asa : munciti si cand o sa aveti peste 65 si vine batman va oferim sacrificiu.

  8. „…virusul Covid – 19 ar fi ajuns în Marea Britanie la mijlocul lunii ianuarie cel târziu”..
    Foarte intereant….

  9. Imunitatea de turma nu poate fi un scop, este o stare in care vor ajunge toate tarile.
    Scopul este sa tina mortalitatea cat mai jos pana cand se ajunge la imunitatea de turma.
    Daca este sa lasam oamenii sa se descurce cu imunitatea pe care au mostenit-o sau au dobandit-o va fi o mortalitate ridicata. Este nevoie de schimb de experienta intre echipele care lucreaza la dezvoltarea de vaccinuri si antivirale la nivel international dar sunt foarte multi bani la mijloc pe care nu se risca nimeni sa-i piarda. Deci pentru multi salvarea nu va veni foarte curand.