Studiu: Pandemia a produs cea mai mare scădere a speranței de viață din Europa de Vest, de la al Doilea Război Mondial
Covid a șters ani de progrese în ceea ce privește speranța de viață, constată un studiu realizat de Centrul Leverhulme pentru Științe Demografice din Oxford, citat de The Guardian.
Cele mai mari scăderi ale speranței de viață s-au înregistrat în rândul bărbaților din SUA, cu un declin de 2,2 ani față de nivelul din 2019, urmat de bărbații lituanieni (1,7 ani).
„Pentru țările din vestul Europei, cum ar fi printre altele Spania, Anglia și Țara Galilor, Italia, Belgia ultima dată când astfel de mari magnitudini de scădere a speranței de viață la naștere observate într-un singur an a fost doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, susține dr. José Manuel Aburto, co-autor al studiului.
Constatările sunt cuprinse într-o lucrare publicată în Jurnalul Internațional de Epidemiologie și analizează datele din 29 de țări pentru care au fost publicate înregistrările oficiale de deces pentru anul trecut. Dintre acestea, în 27 s-au înregistrat reduceri ale speranței de viață.
Săptămâna trecută, Office for National Statistics a estimat că speranța de viață a bărbaților din Marea Britanie a scăzut pentru prima dată în 40 de ani din cauza impactului Covid-19. Se așteaptă ca un băiat născut între 2018 și 2020 să trăiască până la 79 de ani, în scădere de la 79,2 pentru perioada 2015-17, potrivit ONS.
Aburto a spus că amploarea pierderilor speranței de viață a fost puternică în majoritatea țărilor studiate, 22 dintre ele suferind pierderi mai mari decât jumătate de an în 2020.
„Femeile din opt țări și bărbații din 11 țări au suferit pierderi mai mari de un an. Pentru a contextualiza, au fost necesari în medie 5,6 ani pentru ca aceste țări să realizeze o creștere cu un an a speranței de viață recent: progresele au fost anulate în cursul anului 2020 de Covid-19”
Bărbații au înregistrat scăderi mai mari ale speranței de viață decât femeile din majoritatea celor 29 de țări. Cele mai multe reduceri ale speranței de viață în diferite țări au fost atribuite deceselor oficiale Covid, potrivit ziarului.
Dr. Ridhi Kashyap, un alt autor coproducător, a declarat că cercetătorii sunt conștienți de mai multe probleme legate de numărarea deceselor Covid, cum ar fi testarea inadecvată sau clasificarea greșită. Cu toate acestea, el a adăugat că „faptul că rezultatele noastre evidențiază un impact atât de mare, care este direct atribuibil Covid-19, arată cât de devastator a fost un șoc pentru multe țări”.
„Cerem urgent publicarea și disponibilitatea mai multor date dezagregate dintr-o gamă mai largă de țări, inclusiv țări cu venituri mici și medii, pentru a înțelege mai bine impactul pandemiei la nivel global”.
Estimările ONS de la începutul acestei luni au arătat variații între diferitele părți ale Regatului Unit în ceea ce privește speranța de viață, care se referă la vârsta medie la care ar trăi un nou-născut dacă ratele actuale de deces ar continua pentru întreaga lor viață.
Sursa foto: Dan Jiman
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii