Studiu. Pastila pentru leneși: a fost descoperit medicamentul care imită efortul fizic / Va fi suficientă o pastilă pentru a avea aceleași efecte ca și exercițiile fizice?
Noi descoperiri în domeniul sănătății deschid calea spre posibilitatea înlocuirii activității fizice cu medicamente, relatează La Repubblica. Rezultatele obținute pe celule de rozătoare ar putea duce la noi opțiuni terapeutice pentru cei care suferă de atrofie musculară sau sarcopenie, dar și la potențiale beneficii pentru persoanele care suferă de boli neurodegenerative
Toate beneficiile activității fizice, dar fără exerciții fizice. Acesta este scopul studiului realizat de cercetătorii de la Washington University School of Medicine și prezentat la congresul anual al Societății Americane de Chimie: să creeze o pastilă care să înlocuiască exercițiile fizice și să reproducă efectele pozitive ale acestora asupra sănătății.
Un vis însă și pentru persoanele leneșe, nu doar pentru cele care suferă de boli și afecțiuni fizice care le împiedică să facă exerciții fizice, cum ar fi în cazul persoanelor cu atrofie musculară, al bătrânilor care suferă de pierderea masei și forței musculare, al bolnavilor de cancer sau al persoanelor care trăiesc cu afecțiuni genetice și cronice care le limitează mișcarea.
„Exercițiile fizice sunt extrem de benefice pentru corp și minte, dar nu toată lumea poate beneficia de ele. Există multe persoane care nu pot face exerciții fizice, motiv pentru care a avea exerciții fizice sub formă de pilule ar putea fi foarte util pentru a imita sau a spori efectele acestei activități la cei care nu o pot face”, a declarat Bahaa Elgendy, cercetătorul principal al studiului și profesor de anesteziologie la Washington University School of Medicine din St. Louis.
Cum funcționează?
Echipa de cercetători a reușit să dezvolte un compus numit SLU-PP-332 capabil să activeze cele trei forme de receptori legați de estrogeni – ERRα, ERRβ și ERRγ – proteine specializate a căror activare declanșează modificările metabolice asociate cu exercițiile fizice.
Compusul pe care echipa își propune să îl utilizeze într-o pastilă este, prin urmare, capabil să imite efectele activității fizice asupra acestor proteine și, în special, asupra ERRα, o țintă deosebit de dificil de țintit farmacologic, dar crucială, deoarece poate îmbunătăți rezistența la efort și poate regla procesele fiziologice din mușchi, cum ar fi funcția mitocondrială și respirația celulară.
Numeroase aplicații și beneficii
În cadrul unor experimente efectuate pe șoareci, cercetătorii au constatat că administrarea de SLU-PP-332 la rozătoare a dus la o creștere a fibrelor musculare rezistente la oboseală și a fost capabilă să îmbunătățească rezistența animalelor în timpul exercițiilor fizice. În testele efectuate pe rozătoare, SLU-PP-332 s-a dovedit a fi util și împotriva obezității, a insuficienței cardiace și a declinului funcției renale cauzate de înaintarea în vârstă.
Cercetătorii au evidențiat apoi modul în care receptorii legați de estrogeni joacă, de asemenea, un rol important în contracararea unora dintre procesele care au loc în creierul pacienților care suferă de Alzheimer sau de alte boli neurodegenerative. Prin urmare, existența unui compus capabil să le activeze funcția deschide calea către noi posibilități terapeutice și în acest domeniu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank