STUDIU Pierderile de gheață din Groenlanda vor crește nivelul global al mării cu aproape 30 de centimetri, iar fenomenul nu poate fi oprit
Pierderile generalizate de gheață din Groenlanda vor determina o creștere de aproape 30 de centimetri a nivelului global al mării, care va avea loc în viitorul apropiat – iar noile cercetări sugerează că nu există nicio modalitate de a opri această creștere, chiar dacă lumea ar înceta să mai emită astăzi emisii care încălzesc planeta, relatează CNN.
Studiul, publicat luni în revista Nature Climate Change, a constatat că pierderea totală de gheață din calota de gheață a Groenlandei va declanșa o creștere de cel puțin 25.4 centimetri a nivelului mării, indiferent de scenariile de încălzire a climei. Aceasta este, în general, aceeași cantitate pe care mările globale au crescut deja în ultimul secol din cauza topirii ghețarilor din Groenlanda, Antarctica, dar și din cauza expansiunii termice (atunci când apa oceanică se extinde pe măsură ce se încălzește) combinate.
Cercetătorii de la Institutul Geologic al Danemarcei și al Groenlandei au observat schimbările în volumul stratului de gheață din Groenlanda și din jurul acesteia și au constatat că scurgerea apei de topire a fost principalul factor determinant. Folosind „o teorie bine stabilită”, cercetătorii au putut determina că aproximativ 3,3% din calota glaciară a Groenlandei – echivalentul a 110 trilioane de tone de gheață – se va topi în mod inevitabil, pe măsură ce calota de gheață reacționează la schimbările care au avut loc deja.
Creșterea nivelului mării ca urmare a acestei gheațe topite va avea loc „indiferent de orice cale climatică viitoare previzibilă în acest secol”, potrivit autorului principal Jason Box, om de știință la Geological Survey of Denmark and Greenland.
Deși autorii nu au specificat un termen, ei prevăd că modificarea nivelului mării poate avea loc între momentul actual și sfârșitul secolului.
Cercetarea a avut ca unic scop estimarea unui minim, sau „o limită inferioară foarte conservatoare”, a creșterii nivelului mării ca urmare a topirii Groenlandei, „iar în cazul aproape sigur în care clima continuă să se încălzească, nivelul mării nu face decât să crească”, a declarat Box.
Straturile masive de gheață se pot topi rapid atunci când temperatura aerului este caldă, dar apa mai caldă a oceanelor erodează, de asemenea, stratul de gheață în jurul marginilor.
Descoperirile vin în urma unui raport privind creșterea nivelului mării în 2022, publicat la începutul acestui an de către Administrația Națională Oceanică și Atmosferică, care a constatat că coastele SUA s-ar putea aștepta la o creștere a nivelului mării cu 25.4 până la 30.48 centimetri în următorii 30 de ani. Potrivit raportului, acest lucru va face ca inundațiile cauzate de mareea înaltă să se producă de 10 ori mai frecvent și va permite valurilor de furtună să se extindă mai mult în interior.
Groenlanda conține suficientă gheață încât, dacă s-ar topi toată, ar putea ridica nivelul mării cu aproximativ 7.62 de metri în întreaga lume. Cercetătorii subliniază faptul că o creștere a nivelului mării de 6 metri nu înseamnă că acesta va crește în mod egal pe tot globul, lăsând unele locuri devastate în timp ce nivelul mării scade în altele.
De exemplu, pe măsură ce locuri precum Groenlanda pierd gheață, pierd și atracția gravitațională a gheții asupra apei, ceea ce înseamnă că nivelul mării din Groenlanda scade în timp ce nivelul crește în alte părți, a declarat William Colgan, cercetător principal la Geological Survey of Denmark and Greenland. Ritmul acestei schimbări este problema, a declarat Colgan pentru CNN în timpul unei călătorii de cercetare în vara anului 2021.
„Va fi foarte greu să ne adaptăm la o schimbare atât de rapidă”, a spus Colgan, aflându-se la ghețarul Jakobshavn din Groenlanda, unde fiordul este plin de gheață care s-a desprins din ghețar.
Înainte ca schimbările climatice provocate de om să se declanșeze, temperaturile de aproape 32 de grade Celsius în Groenlanda erau nemaiîntâlnite. Dar, începând cu anii 1980, regiunea s-a încălzit cu aproximativ 1,5 grade pe deceniu – de patru ori mai repede decât ritmul global – ceea ce face ca temperaturile să fie cu atât mai probabil să depășească pragul de topire.
Cantitatea de gheață care s-a topit în Groenlanda numai între 15 și 17 iulie – 6 miliarde de tone de apă pe zi – ar fi suficientă pentru a umple 7,2 milioane de piscine olimpice, potrivit datelor furnizate de Centrul Național de Date privind Zăpada și Gheața din SUA.
Oamenii de știință de la nivel mondial au declarat că tendințele de accelerare a schimbărilor climatice sunt destul de clare și că, dacă emisiile nu sunt reduse imediat, multe alte evenimente extreme de topire vor continua să se producă mai intens și mai frecvent.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii