G4Media.ro

Studiu: Pisicile care dorm în pat cu stăpânii lor infectați pot contracta…

sursa foto: Pexels

Studiu: Pisicile care dorm în pat cu stăpânii lor infectați pot contracta COVID-19

Persoanele care au COVID-19 pot transmite boala animalelor lor de companie, iar pisicile care dorm în pat cu stăpânii „au un risc mai mare de infectare”, potrivit unui studiu prezentat la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ECCMID), relatează EFE, citată de Agerpres.

Cercetări prealabile au demonstrat că pisicile şi câinii pot contracta SARS-CoV-2 de la stăpânilor lor, dar nu era clar în ce măsură şi ce anume face să crească riscul unei posibile infectări.

Pentru a răspunde la aceste întrebări, o echipă a Universităţii Guelph (Canada) a studiat atât câini şi pisici care trăiesc în aceiaşi locuinţă cu stăpânii bolnavi de COVID-19, cât şi alte animale din adăposturi sau care trăiesc pe stradă.

Echipa a făcut teste de anticorpi – dovada unei infecţii prealabile – unui număr de 48 de pisici şi 54 de câini din locuinţe, precum şi altor 75 de animale din adăposturi şi în cazul a 75 de feline ce trăiau pe stradă şi care fuseseră îngrijite în clinici veterinare.

În cazul animalelor de casă, proprietarii au completat un formular despre modalitatea de interacţiune cu animalele de companie: cât timp petreceau în compania lor, dacă le mângâiau sau sărutau, dacă acestea dormeau în poala lor sau în pat cu ei.

Chestionarul conţinea şi o întrebare referitoare la animalele bolnave şi la tipul de simptome.

În cazul animalelor cu stăpân, 67% dintre pisici şi 43% dintre câini au avut rezultate pozitive la testul de anticorpi, faţă de 9% dintre animalele din adăposturi şi 3% dintre pisicile de pe stradă.

Câinii care au avut COVID-19 au prezentat simptome uşoare care au dispărut la scurt timp; în cazul pisicilor, situaţia a fost similară, deşi s-au înregistrat şi forme mai grave. Timpul petrecut de stăpâni în compania câinilor lor şi tipul de contact cu aceştia nu au influenţat riscul de infectare al patrupedului.

În schimb, pisicile care petreceau mai mult timp cu stăpânul lor „păreau să aibă un risc mai mare de infecţie”, iar cele care dormeau în pat cu ei „erau mai predispuse la contractarea COVID-19”, potrivit unui comunicat al Congresului.

Autorii studiului au indicat că biologia pisicilor, inclusiv receptorii lor virali, le fac mai susceptibile la COVID-19 decât câinii. De asemenea, faptul că dorm mai aproape de faţa stăpânului lor face să crească expunerea lor la orice infecţie.

Potrivit studiului, rata de infectare a animalelor cu stăpân sugerează că modul de transmitere a virusului este de la oameni la patrupede şi nu invers.

sursa foto: Pexels

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Oare puricii sau păduchii care infestează waxerii or avea și ei lucovid? Dacă da, este de tip Delta+ sau Delta-?

  2. Pisicile ca pisicile insa eu dorm cu gaina in pat.ea este ok?

  3. Mâncai aș năsucul lui mă duc să l vaccinez la moskova că doar rușii au scos și pentru companioni

  4. Deci animalele de casa pot prelua si transmite virusul. Booon, concluzia e clara: vaccinati si puneti masti la pisici.
    Sau testul PCR e o mare gluma.

  5. Anul trecut se jurau specialiștii ca pisicile se îmbolnăvesc de sarscov2 de la proprietari si mor. Insa, nu a mai apărut nici o știre cu mortile feline cauzate de proprietarii iresponsabili, care nu se izolează in spitale (ca doar plangeau specialistii la tv ca lumea nu se interneaza benevol) sau care nu se vaccinează (parese ca vaccinul conține doar vacante si festivaluri).

    Iete ca de atunci am tot întrebat colegi veterinari (diferite cabinete) daca li se pare că au venit la ei pisici cu pneumonii atipice: nimic ieșit din comun. Si nici colegiul medicilor veterinari nu a anunțat cazuri.

    Daca era situația asa apocaliptică, vedeam stiri, reportaje susținute cu bani pentru conștientizarea populației asupra contagiozității, chiar sugestia ca pisicile din focare sa fie eutanasiate împotriva voinței proprietarilor (vezi legislația in caz de pesta porcina, rabie) – bine, trebuie seclarata epidemie/pandemie pentru asta…

    Iar acum, doar pisicile care dorm langa persoana infectata „au risc mai mare de îmbolnăvire”.

  6. Anul trecut pe la inceput doua pisici din cartier au avut mucozitati oribile.
    Cel mic a murit, cel mare a supravietuit. Nu am stiut ce e cu ele si nu m-am gandit la covid dar le curgea nasul ingrozitor, le-au atarnat mucii mult timp. Le-am facut poza sa intreb un vet dar nu am ajuns sa fac si asta.
    Eu as lua in serios stirea.