Studiu: Porumbeii și ciorile care mor în Iași au urme de metale grele în corp / ”Se poate face o paralelă – oamenii fiind expuși în același mediu ca și păsările studiate”
Cercetători ieșeni au recoltat de pe străzile din Iași cadavrele câtorva păsări și le-au studiat pentru a detecta prezența metalelor grele în organismul acestora și pentru a demonstra astfel ce impact are un mediu toxic asupra organismelor din Iași, relatează Ziarul de Iași.
Ei au descoperit în țesuturile porumbeilor și ciorilor prezența unor metale grele precum cadmiul (Cd), cobaltul (Co), cromul (Cr), cuprul (Cu), nichelul (Ni) și plumbul (Pb). Iar acest lucru a demonstrat, în studiul intitulat „Bioacumularea metalelor grele la porumbei sălbatici și ciori din mediul urban al orașului Iași”, că porumbeii și ciorile locale pot deveni indicatori prețioși pentru gradul de poluare a mediului din Iași.
Valorile obținute în urma analizării concentrațiilor de metale grele din cadavrele de porumbei și ciori le-au sugerat cercetătorilor că păsările nu au fost expuse în mediul lor de viață la niveluri ridicate de metale grele. Totuși, spune Diana Iacob, doctorand la Școala Doctorală de Geoștiințe din cadrul Facultății de Geografie și Geologie a universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, expunerea cronică la metale grele poate duce la acumularea acestora în organisme, cu consecințe grave atât pentru păsări, cât și pentru oameni și ar putea avea un impact major asupra sănătății pe termen lung.
“În cadrul studiului a fost realizată și o comparație între concentrațiile detectate în țesuturile păsărilor analizate și datele înregistrate de Agenția de Protecția Mediului Iași pentru prezența în particulele atmosferice a metalelor grele (cadmiu, plumb și nichel)”, spune cercetătoarea.
Cercetătorii atrag atenția că “expunerea cronică și concentrarea spre vârful piramidelor trofice au ca rezultat accentuarea toxicității acestora, cu consecințe nefaste pentru organismele vii, inclusiv pentru om”.
Concluzia principală a studiului este că porumbeii și ciorile pot fi utilizați ca bioindicatori pentru a evalua nivelurile de poluare cu metale grele în mediul urban.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank