STUDIU Praful de diamant ar putea fi folosit pentru combaterea încălzirii globale/ Oamenii de știință au folosit modele climate 3D pentru a compara substanțele care ar putea ajuta la răcirea Pământului
O echipă multi-instituțională de climatologi, meteorologi și cercetători ai a găsit dovezi că eliberarea în atmosferă a prafului de diamant ar putea ajuta la răcirea planetei. În studiul lor publicat în revista Geophysical Research Letters, grupul a utilizat modele climatice 3D pentru a compara aerosolii care ar putea fi utilizați pentru a răci planeta, transmite Phys.org.
Cercetările anterioare au arătat că Pământul se află la sau aproape de un punct de cotitură – încălzirea planetei a dus la modificări ale tiparelor meteorologice globale care se pot înrăutăți pe măsură ce planeta se încălzește. Dacă este adevărat, unele susțin că singura soluție în acest moment este găsirea rapidă a unei modalități de răcire a planetei. Unii oameni de știință au propus implementarea a milioane de dispozitive care extrag carbonul din aer, care ar putea fi apoi stocat.
Problema este că, dacă am atins un punct de cotitură, eliminarea carbonului nu va ajuta – trebuie să găsim o modalitate nu doar de a reduce încălzirea, ci și de a răci în mod activ planeta. Majoritatea specialiștilor sunt de acord că singura modalitate de a face acest lucru este de a injecta aerosoli în atmosferă pentru a reflecta lumina soarelui și căldura înapoi în spațiu.
Principalul candidat pentru un astfel de proiect este dioxidul de sulf. Deoarece acesta este aruncat natural în atmosferă de vulcani, oamenii de știință au o idee destul de bună despre ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar începe să îl injecteze artificial. Dezavantajul este că ar putea provoca ploi acide în întreaga lume. De asemenea, ar putea afecta stratul de ozon și ar putea perturba tiparele meteorologice din atmosfera joasă.
În acest nou efort, cercetătorii s-au întrebat ce alt fel de material ar putea servi cel mai bine ca mediu de răcire a planetei. Pentru a afla, ei au construit un model climatic 3D care a arătat impactul adăugării de aerosoli în atmosferă. Software-ul a inclus, printre altele, factori precum reflectarea luminii și a căldurii, modul în care aerosolii s-ar depune în cele din urmă la sol și dacă s-ar aglomera în atmosferă, reținând mai multă căldură.
Echipa de cercetare a modelat apoi impactul asupra Pământului al injecțiilor a șapte substanțe candidate: calcit, diamant, aluminiu, carbură de siliciu, anatasă, rutil și dioxid de sulf. Aceasta a arătat că praful de diamant ar fi cea mai bună opțiune – particulele ar reflecta cea mai multă lumină și căldură, ar rămâne în aer pentru o perioadă rezonabilă de timp și nu ar fi susceptibile de a se aglomera. Cercetătorii remarcă faptul că, deoarece particulele sunt inerte din punct de vedere chimic, este puțin probabil ca acestea să reacționeze pentru a forma ploi acide.
Modelul sugerează că injectarea a 5 milioane de tone de praf de diamant sintetic în atmosferă pe an ar putea răci Pământul cu 1,6°C în 45 de ani. Dezavantajul, desigur, ar fi costul uriaș – aproximativ 200 de trilioane de dolari.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank