G4Media.ro

Studiu prezentat de Ministerul Mediului: Conform analizelor realizate la peste 24.000 de…

Sursa foto: Știrile ProTV

Studiu prezentat de Ministerul Mediului: Conform analizelor realizate la peste 24.000 de probe recoltate din 25 de judeţe, în România trăiesc între 10.419 şi 12.770 de exemplare de urs brun

Datele unui studiu realizat recent şi prezentat, joi, de oficialii Ministerului Mediului arată că în România trăiesc între 10.419 şi 12.770 de exemplare de urs brun, transmite News.ro.

Reprezentanţii Ministerului Mediului au anunţat, joi, rezultatele preliminare ale studiului care estimează populaţia de urs brun din România.

”Determinarea numărului minim de indivizi s-a realizat pe baza rezultatelor analizelor probelor genetice, a diversităţii genetice şi a structurii populaţionale a speciei de urs brun din România”, au transmis, joi, reprezentanţii Ministerului Mediului, într-un comunicat de presă.

Studiul se derulează în cadrul Proiectului “Implementarea planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România”.

”Cifra care deschide această prezentare este una istorică: conform analizelor realizate la peste 24.000 de probe recoltate din 25 de judeţe, realizatorii studiului estimează că în România trăiesc între 10.419 şi 12.770 de exemplare de urs brun, cu un nivel de încredere de 95%. Este pentru prima dată când România poate afirma, cu o bază ştiinţifică solidă, câţi urşi are în pădurile sale. Până acum, am lucrat cu estimări, uneori controversate, bazate pe observaţii vizuale sau metode indirecte. Astăzi, însă, avem o imagine clară, bazată pe ADN-ul recoltării de la nivel naţional”, a declarat ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet.

Reprezentanţii ministerului precizează că proiectul va continua cu finalizarea, în acest an, a planului de monitorizare genetică pe termen lung, pentru ca aceste eforturi să nu fie punctuale, ci să continue an de an.

”Tot până la finalul anului 2025 se va aproba prin act normativ zonarea naţională şi planul de monitorizare genetică, astfel încât aceste instrumente să fie integrate oficial în politicile publice”, au precizat reprezentanţii ministerului.

Potrivit acestora, zonarea naţională a managementului populaţiei de urs brun împarte teritoriul în patru categorii distincte: zone cheie pentru conservare, zone de management al conflictelor (sau zonele de risc), zone de management durabil, zone marginale.

”Această clasificare este rezultatul unei analize complexe ce a integrat date genetice, distribuţia habitatelor, zonele agricole, turistice, apelurile la 112 şi chiar istoricul pagubelor produse de urşi.

Astfel, în funcţie de zona în care trăiesc, urşii vor beneficia de un management diferenţiat:

de la conservare strictă, la măsuri de prevenire şi intervenţie în zonele de conflict. Pentru prima dată, România va avea un instrument digital, cu acoperire naţională, care va permite luarea de decizii rapide şi informate, în timp real”, au mai precizat oficialii ministerului.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în calitate de beneficiar, derulează în parteneriat cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A., Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură “Marin Drăcea”, proiectul “Implementarea planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România”.

Proiectul va contribui la creşterea capacităţii instituţionale a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru îmbunătăţirea managementului speciei de urs brun la nivel naţional prin:

•          aplicaţia mobilă Android/iOS pentru colectarea şi inventarierea probelor genetice colectate din teren;

•          400 de persoane instruite în vederea colectării probelor genetice din teren;

•          3 câini dresaţi în vederea localizării probelor genetice;

•          echipamente de analiză pentru genetică animală achiziţionate şi funcţionale;

•          1140 de sisteme de garduri electrice pentru protecţia animalelor domestice, culturilor agricole şi a bunurilor materiale, achiziţionate şi livrate către gestionarii de fonduri cinegetice, instalate în judeţele din regiunea lanţului Carpatic, în zone în care este cunoscută prezenţa speciei de urs brun;

•          150 de sisteme foto/video de monitorizare a sistemelor de garduri electrice, achiziţionate şi instalate în teren;

•          10 cuşti de transport pentru urşi;

•          10 truse de tranchilizare, achiziţionate şi livrate către Gărzile Forestiere Regionale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ministerul Mediului este o mizerie condusă de cel mai dezagreabil om pe care l-am văzut vreodată.

  2. Fiecare fată de pe TOCZAPARU e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.