G4Media.ro

STUDIU Quercitina, molecula naturală care ucide coronavirusul. Ceapa roșie și caperele conțin…

sursa foto: Wikipedia

STUDIU Quercitina, molecula naturală care ucide coronavirusul. Ceapa roșie și caperele conțin quercitină din abundență

Quercitina – un compus de origine naturală – funcționează ca un inhibitor specific al coronavirusului Sars-CoV-2. De fapt, substanța prezintă o acțiune destabilizatoare asupra 3CLpro, una dintre proteinele cheie pentru multiplicarea agentului patogen. Studiul, susținut de Fundația spaniolă HNA, este publicat în International Journal of Biological Macromolecules. La cercetare a participat și Institutul de Nanotehnologie din cadrul Consiliului Național de Cercetare italian, CNR-Nanotec din Cosenza.

Împreună cu descoperirea unui vaccin eficient, dezvoltarea unor medicamente antivirale specifice pentru coronavirusul responsabil de Covid-19 reprezintă o altă linie majoră de studiu pe care lumea științei a lansat-o pentru a depăși inamicul pandemic.

Noua lucrare – realizată de Bruno Rizzuti de la CNR-Nanotec cu un grup de cercetători din Zaragoza și din Madrid – demonstrează că quercitina, prin blocarea activității enzimatice a 3CLpro, este „letală” pentru Sars-CoV-2. „Simulările pe computer au arătat că quercitina se leagă exact de locul activ al proteinei 3CLpro, împiedicându-l să-și îndeplinească corect funcția.

Deja, în acest moment, această moleculă este la același nivel cu cele mai bune antivirale avute la dispoziție împotriva coronavirusului, însă niciunul nu este aprobat ca medicament”, afirmă Rizzuti, autorul părții computerizate a studiului.

Quercitina are o serie de proprietăți originale și interesante din punct de vedere farmacologic, explică cercetătorii de la CNR: „Este prezentă din abundență în legumele obișnuite, precum caperele, ceapa roșie și ridichia, și este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare, anti-alergice și anti-proliferative. Proprietățile sale farmacocinetice sunt, de asemenea, cunoscute și este foarte bine tolerată de om”.

Mai mult, quercitina „poate fi ușor modificată pentru a dezvolta o moleculă de sinteză și mai puternică, datorită dimensiunilor reduse și a grupurilor funcționale deosebite prezente în structura sa chimică.

Deoarece nu poate fi brevetată, oricine o poate folosi ca punct de plecare pentru noi cercetări”. „Studiul începe de la o caracterizare experimentală a 3CLpro, principala protează a Sars-CoV-2”, explică Olga Abian de la Universitatea din Zaragoza, primul autor al publicației.

„Această proteină are o structură dimeră, formată din două subunități identice, dotate fiecare cu un loc activ esențial pentru activitatea sa biologică. Într-o primă fază a lucrării a fost studiată sensibilitatea la diferite condiții de temperatură și PH, cu diferite tehnici experimentale: un rezultat important, deoarece multe grupuri lucrează la 3CLpro ca posibilă țintă farmacologică, în virtutea faptului că este puternic păstrată în toate tipurile de coronavirus. Pentru această proteină, moleculele care acționează ca inhibitori au fost deja raportate în literatura de specialitate, dar nu pot fi utilizate ca medicamente datorită efectelor lor secundare”, subliniază Abian.

Sursa: El Messaggero / Traducerea: Oana Avram (Rador)

Sursa foto: pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Am auzit ca merge bine cu slanina

  2. dispare ceapa rosie d buzau 🙂 😛

  3. O să apară programul cornul și ceapa roșie/caperele ”

  4. S-au oprit la jumătatea drumului, nu au studiat asocierea cu alte medicamente, cum ar fi slană și palincă… Oricum, e de bine, o să apară farmaciile de Buzău sau cele din secuime.

  5. Acum chiar o sa fie nevoi de măști

    • Subtil !!!!

  6. din pacate, sunt sanse mari sa nu fie eficienta. chiar daca arata bine in vitro, e o diferenta enorma fata de in vivo. metabolismul uman o descompune rapid.
    in fine … pentru cine e interesat, pun link la articolul de baza: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141813020339970

  7. cat o descompune metabolismul ala, o descompune si el, dar daca bagi din belsug, poate mai ramane ceva si pt guvid, vb aia…
    si se mai poate suplimenta cu niscai slana si o tar de palinca…desi expresia asta „tar de palinca” suna mai degraba a blasfemie…
    si apoi, asa cu zicea cineva mai sus, musai masca…eventual si din aia de sudura…
    hai sa fim sanatosi!

  8. Simularile pe computer au fost inventate de Galsuscan. Pana la el, nu m-as fi gandit ca e nevoie de simularea computerizata a unei testari, pentru un virus omniprezent, care poate infecta maimute si soareci transgenici, sau pentru o substanta care poate fi cumparata de la Boots prin internet.

  9. Quercitina am mentionat-o in studiul meu stiintific inca din 13 iunie 2020, impreuna cu alti 5 compusi chimici naturali care au efecte puternice de eliminare a SARS-COV-2 din organismul uman. In baza lor s-au creat si vaccinurile.
    Dar copy-paste-ul este un sport inclusiv in mediul academic si indivizii astia plagiaza descoperirile cercetatorilor independenti ca sa-si justifice salariile platite din bani publici.

    • care studiu cucoana? :)))))))))))))))))))). vezi ca quercetina e studiata de mult, a fost incercata si in cancer si a dat fail si acolo.

  10. vai dragilor ma scoate de la parnaie asta?