G4Media.ro

Studiu: Râsul poate fi la fel de eficient ca picăturile în cazul…

Sursa foto: Unsplash/ Amanda Dalbjörn

Studiu: Râsul poate fi la fel de eficient ca picăturile în cazul ochilor uscați / 360 de milioane de persoane suferă în întreaga lume de boala ochiului uscat, o afecțiune cronică / Nu au fost observate efecte adverse

Cercetători chinezi și britanici susțin că „exercițiile de râs” ar putea fi un prim tratament pentru ameliorarea simptomelor bolii ochiului uscat, scrie Corriere della Sera.

Pentru ameliorarea sindromuluiochi uscat ochi uscat râsul ar putea fi la fel de eficient ca picăturile pentru ochi, susține un studiu clinic realizat în China și publicat în British Medical Journal. Cercetătorii sugerează că „exercițiile de râs” ar putea deveni un tratament pentru ameliorarea simptomelor inițiale ale ochiului uscat.

Boala ochiului uscat, este o afecțiune cronică care afectează aproximativ 360 de milioane de indivizi din întreaga lume. Este o alterare cantitativă sau calitativă a lacrimilor (sau a filmului lacrimal) care umezesc suprafața oculară (corneea) în contact cu lumea exterioară.

Această afecțiune poate provoca unele simptome deranjante și, în cazurile cele mai grave, deteriorarea suprafeței oculare.

„Ochiul uscat apare atunci când suprafața oculară nu este bine protejată și lubrifiată de lacrimi din cauza alterării compoziției, cantității sau evaporării mai rapide a acestora”, explică Paolo Nucci, profesor de oftalmologie la Universitatea din Milano.

Diverse cercetări sugerează că terapia prin râs ameliorează depresia, anxietatea, stresul și durerea cronică, consolidând în același timp funcția imunitară și este recunoscută ca un tratament complementar și adjuvant pentru o serie de afecțiuni cronice, inclusiv cancerul, diabetul și bolile mintale. Cu toate acestea, nu se știa încă nimic despreeficacitatea și siguranța exercițiilor de râs asupra sindromului de ochi uscat.

Prin urmare, un grup de cercetători chinezi și britanici a recrutat 283 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani (74% femei) cu sindrom de ochi uscat: unii dintre ei, selectați aleatoriu, au efectuat exerciții de râs, alții autoadministrare de picături oftalmologice pe bază de acid hialuronic sodic de patru ori pe zi timp de opt săptămâni.

Grupul care a făcut exerciții de râs a vizionat un videoclip instructiv, iar participanților li s-a cerut să vocalizeze și să repete anumite fraze într-o perioadă de timp, folosind o aplicație mobilă de recunoaștere facială pentru a standardiza exercițiul și a îmbunătăți mișcările faciale. Grupul de control (cu picături oftalmologice) a aplicat picături oftalmologice cu acid hialuronic de sodiu 0,1% pe ambii ochi de patru ori pe zi timp de opt săptămâni, monitorizând frecvența utilizării prin aceeași aplicație.

La sfârșitul celor două luni, pacienții au fost evaluați cu teste care măsurau disconfortul suprafeței oculare, comparându-l cu rezultatul de dinaintea terapiei.  A reieșit că exercițiile de râs nu au fost mai puțin eficiente decât picăturile oftalmologice.

„În general, lacrima provine din zonele limbice ale creierului, deci zonele care sunt mai emoționale”, explică profesorul Nucci. „De fapt, semnificația lacrimei nu este nimic mai mult decât plânsul, pentru că vrei să transmiți un mesaj de suferință, să aduci cealaltă persoană de partea ta. În mod similar, atunci când râdeți, o puteți face până la lacrimi: și acesta este un mecanism emoțional. Lacrimarea bazală depinde de glandele lacrimale care se află pe pleoape și produc filmul lacrimal. Dar adevărata lacrimă de plâns este activată de glanda principală legată de zonele limbice ale creierului, care sunt zone emoționale. În timp ce plângi, râzi cu lacrimi”, explică specialistul.

Exercițiul de râs a arătat, de asemenea, îmbunătățiri semnificative ale timpului de rupere a filmului lacrimal (timpul necesar pentru ca prima pată uscată să apară pe cornee după clipire), ale funcției glandelor meibomiene (glandele sebacee care ajută la prevenirea evaporării prea rapide a lacrimilor) și ale scorurilor de sănătate mentală.

Nu au fost observate efecte adverse în niciunul dintre grupurile de studiu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...