G4Media.ro

Studiu realizat în Chile: Varianta Lambda ar putea fi o adaptare a…

Sursa Foto: Webmd.com

Studiu realizat în Chile: Varianta Lambda ar putea fi o adaptare a coronavirusului la vaccinul CoronaVac produs de China

Un studiu preliminar realizat de cercetători din Chile arată că vaccinul CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac, s-ar putea să fi determinat o adaptare a coronavirusului ce a dus la apariția variantei Lambda, scrie Digi24.ro.

Cercetătorii au plecat de la observația că Chile este una dintre țările care stă foarte bine la capitolul vaccinare, cu o rată mare de vaccinare a populației, dar cu toate acestea transmiterea virusului SARS-CoV-2 este ridicată. Populația a fost vaccinată predominant cu CoronaVac și mai puțin cu vaccinul bazat pe tehnologia ARN mesager de la Pfizer-BioNTech sau cu vaccinul AstraZeneca, ce se bazează pe tehnologia vectorului viral nereplicativ.

Varianta Lambda a apărut în Peru în august anul trecut, iar acum este varianta dominantă în această țară, dar s-a răspândit în mai multe țări din America de Sud și inclusiv în Europa au apărut cazuri.  În Chile a fost detectată în circa 30 la sută dintre cazuri. Studiul cercetătorilor chilieni, care este în procedură de avizare științifică, sugerează însă că varianta Lambda ar fi mai contagioasă decât varianta Gamma (varianta braziliană) sau varianta Alfa (britanică). „Rezultatele noastre indică faptul că mutațiile prezente în proteina spike a variantei Lambda conferă un grad de infecțiozitate crescut și nu reacționează la anticorpii neutralizanți generați de CoronaVac. Aceste date întăresc ideea că în țările cu o circulație ridicată a SARS-CoV-2 campaniile de vaccinare în masă trebuie să fie însoțite de campanii de supraveghere strictă care, prin secvențiere genomică, să permită identificarea de noi mutații ale proteinei spike și de studii imunologice care să determine impactul acestor mutații asupra imunității și eficienței vaccinurilor”, arată cercetătorii chilieni în concluziile studiului lor.

Deocamdată, OMS nu a trecut varianta Lambda pe lista sa cu variante „îngrijorătoare”, dar rămâne o „variantă de interes”, ceea ce înseamnă că a fost identificată ca fiind o cauză de transmitere și că a fost depistată în mai multe țări, dar nu se știe cât de contagioasă este.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Fake news.. fiti atenti de unde va luati informatiile …daca nu sunt validate de maresalul Gheorghita , cosmeticiana Mihaila ori salvatorul arahat informatiile sunt false

    pregati va de maraton

  2. In articol scrie „Varianta Lambda a apărut în Peru în august anul trecut, iar acum este varianta dominantă în această țară” . Cum e o adaptare la vaccin daca vaccinul CoronaVac nu era inca folosit in 2020?

    • Da, e vorba de selectie evident, nu de adaptare. Practic vaccinul a cam oprit varianta initiala a virusului, si acum circula doar variantele ceva mai rezistente la vaccin.

      Acelasi lucru il face si imunizarea prin boala. Dupa o vreme vor circula doar variantele „noi” care pot ocoli cat de cat aceasta imunitate.

      Pana cand nu atingi imunitatea de grup la nivel mondial, e inevitabil sa se intample asta. De asta trebuie vaccinati cat mai multi, cu vaccinuri cat mai eficace. Vaccinul chinezesc era mai bun decat nimic pentru varianta initiala a virusului, cu eficacitatea in jur de 50%. Pentru noile variante s-ar putea sa fie aproape inutil.

      E greu de spus ce se va intampla in viitor, sunt motive de optimism, dar trebuie sa fim precauti. Inca mor zilnic cam 8.000 de persoane de COVID, la nivel mondial. Anul trecut pe vremea asta mureau in jur de 5.000 pe zi, deci lucrurile inca nu stau grozav. Ce-i drept, fata de varful de 15.000 pe zi din iarna e mult mai bine.

  3. Ati pus-o la fileu : Si ‘Delta’ ‘adaptare’ la Pfizer. Dupa cum a zis maresalul G. : Tulpina ‘indiana’ la noi e ‘autohtona’. Noaptea mintii ori am dreptate.

    Oamenii astia chiar au impresia ca suntem facuti bata si ca nimeni nu le analizeaza aberatiile …

    Pai cum adica ‘Delta’ la noi n-are legatura cu ‘strainatatea’ ? Care ar trebui sa fie logica ?

    Logica: Pfizer.

  4. (In caz ca se posteaza precedentul) : Delta datorita celorlalte pe piata. Nu exista excludere. De ce pt. ‘Astra'(si oricare dintre celelalte) n-ar putea dezvolta mutatii ? Hai sa fim cinstiti. (si tineti cont de ce-am zis in precedentul… pare singura logica daca M.G. are dreptate).

  5. Cred ca cei in domeniu ar trebui sa explice tuturor cum stau lucrurile. Cred ca e un domeniu destul de precis si ca si mutatiile care s-au produs de-a lungul anului trecut erau destul de usor de anticipat. Ca nimeni nu putea face nimic este adevarat.
    Era de asteptat ca virusul sa faca mutatii in domeniul in care se „rupe” si invadeaza gazda, e de asteptat sa faca mutatii cu scopul de a face eschiva in fata sistemului imunitar. Si „terminalele” astea unde poate produce mutatiile sunt vizibile cu aparatura sofisticata, „locul” precis e predictibil. Codoni, aminoacizi, proteine, bla bla. Chimie si ceva mai mult.
    Comportamentul virusului era de asteptat.
    Noi, masa, trebuia sa stim un singur lucru, sa stim ca e foarte important sa evitam imbolnavirea, asta tinea si tine de noi.
    Si am dat-o in bara. Masca ne-a sufocat si ne-a sugrumat libertatile, izolare (3 luni) ne-a marcat pe viata, mai ca ne-a dat pts, scoala pe care in rest nu o bagam in seama e mai vitala ca viata pentru copii si noi, etc. O telenovela planetara.

    • Virusul n-are „scop” fiindca nu e constient, unii zic ca nici macar nu e ceva viu. Asa se desfasoara treburile in natura, se schimba, evolueaza, de multe ori aleatoriu, de multe ori ca reactie la mediul inconjurator.

    • Actiune si reactiune. Sistem imunitar versus virus. Era bine daca nu se intalneau.
      „Constient, scop” – asta e filosofie.

  6. Din categoria Cum să inventezi un eveniment al cărui tratament jurnalistic să producă propagandă anti-chineză. Și cu profitul suplimentar al unui product placement rudimentar. Coronavirusurile sunt dintre virusurile dintre cele mai favorabile mutațiilor. Aceste mutații au loc prin transmitere generalizată și infectarea tot mai diversă, dar și prin confruntarea cu vaccinurile, cu anticorpii produși de acestea (există voci de specialiști care spun că aceste mutații produc variantele cele mai agresive): toate vaccinurile favorizează mutații; nu doar CoronaVac. Interesant este și că acum câteva zile, New England Journal of Medicine a publicat un studiu, peer-reviewed, cu o metodologie foarte solidă, care arată eficiența remarcabilă a CoronaVac-ului chinez, cu virus inactivat, cercetare făcută tot în Chile! Asta nu a făcut știre. Dar un articol nepublicat, ne-peer-reviewed, care sugerează exact contrariul concluziei celui anterior, și care afirmă existența unui fenomen care ar putea fi demonstrat în legătură cu orice vaccin, chiar și cu cele americane, face știre.
    PS ni se tot spune cât de avansată este vaccinarea în Europa occidentală, iar noi suntem pe la 30%, dar acolo numărul cazurilor explodează (nu neapărat și spitalizările), aici aproape au dispărut. Complicat.

  7. Imaginea de ansamblu e că fără vaccinuri, ar apărea și mai multe mutații într-un timp relativ scurt pentru că fiecare om infectat poate determina o nouă mutație și mai infecțioasă decât era tulpina din care a plecat.

    „Vaccin” chinezesc, are o eficiență atât de scăzută încât e la fel de periculos ca biocidele diluate.

    Bine, știu că tu ești anti-waxer convins și nu ai urmărit povestea vaccinului chinezesc, dar jubilezi la ideea că poți perpetua ideea șchioapă că vaccinurile duc la apariția de noi tulpini.

  8. Nu e deloc complicat, e chiar simplu. Acolo unde s-au vaccinat mai mulți, chiar dacă au explodat cazurile (tulpină mai contagioasă), au ajuns la spital mai puțini (protecția vaccinurilor împotriva formei grave).

    De ce au dispărut la noi: pentru că tot mai mulți români evită să meargă la spital și mor acasă, neincluși în statistica deceselor covid. Dacă te uiți pe nr. de decese din toate cauzele din România, vei vedea că sunt mult mai mari comparativ cu anii trecuți. Morții în exces față de statistica anilor trecuți, nu sunt toți la covid. Da, au murit oameni care n-au mai avut acces la tratament, dar numărul lor nu s-a înzecit ca să explice diferența.