G4Media.ro

STUDIU Reducerea impozitelor pentru cei mai bogaţi nu ajută economia

STUDIU Reducerea impozitelor pentru cei mai bogaţi nu ajută economia

Reformele care reduc impozitele pentru cei mai bogaţi au ca rezultat o creştere a inegalităţilor fără a stimula economia, arată un studiu al universităţilor britanice LSE şi King’s College London, transmite AFP.

„Decidenţii nu ar trebui să se îngrijoreze că majorarea taxelor pentru bogaţi pentru a finanţa costul financiar al pandemiei, le va afecta economiile”, susţin autorii raportului într-un comunicat de presă.

Reducerea taxelor pentru bogaţi, o măsură tradiţională în programele de guvernare ale conservatorilor sau partidelor de dreapta, se inspiră din teoriile neoliberale potrivit cărora ajutarea celor bogaţi îi va simula să muncească mai mult, să consume sau să investească, ceea ce va avea efecte pozitive asupra întregii economii (‘trickle down economics’).

În studiul intitulat „Consecinţele economice ale principaleleor scăderi de impozite pentru bogaţi”, cercetătorii David Hope de la London School of Economics şi Julian Limberg de la King’s College London arată că reducerile de taxe pentru bogaţi adoptate în ultimii 50 de ani, în special în anii’ 80, au fost doar în beneficiul persoanelor direct afectate, dar nu au promovat crearea de locuri de muncă sau creşterea economică.

Potrivit autorilor, diminuarea impozitelor pentru cei cu averi mari a avut „un impact major: în medie, fiecare reformă notabilă a dus la o creştere de 0,8 puncte procentuale a ponderii din venitul naţional pentru cei mai bogaţi 1%, însă performanţa economică a ţării, măsurată prin rata şomajului sau PIB-ul pe locuitor nu s-a modificat în mod semnificativ”. „Rezultatele studiului nostru au implicaţii importante asupra dezbaterilor actuale cu privire la consecinţele economice ale taxării celor mai bogaţi şi demonstrează că argumentele pentru a menţine un nivel redus al taxelor pentru cei bogaţi sunt slabe”, insistă autorii.

Printre cei mai bogaţi oameni ai lumii, miliardarul american Warren Buffett se numără printre adversarii teoriei ‘trickle down economics’ şi cere în mod frecvent o taxare mai aspră pentru cei cu averi mari.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Nu mai faceti reclama la studii socialiste:))
    Si ca sa fie totul corect, impozitele trebuie reduse pentru toata lumea, nu doar pt un anumit grup. Cu cat taxele si impozitele sunt mai mici, cu atat guvernul are mai putin de irosit/furat, cu atat piata este mai libera si mai sanatoasa.

    • Doar în cazul în care din ce rămâne în urma ”impozitelor reduse” se investește în economie. Dacă se apucă ”socialiștii” maneliști care se dau mari capitaliști conservați să-și cumpere numai bărci și avioane, ca să-și demonstreze ce bine au reușit în viață, atunci piața nu va fi nici mai liberă, nici mai sănătoasă, cum s-a văzut. Ca să fie totul corect.

    • Tu ce studii ai peste The London School of Economics and Political Science si King’s College London?
      Pe cine sa cred, un postac anonim sau universitatile de top globale?
      Cum se trezesc unii de se cred mai destepti si citit decat elitele academice ale globului, numai in Romania vezi asemenea idioti.
      Libertarianismul este o ideologie basita de secol 19, suntem in secolul 21.

      Vrei o societate si economie dezvoltata, dar nu vrei taxe?
      Tu vrei si varza unsa si slanina in pod? Nu se poate, cum spune englezul „you can’t have your cake and eat it too”

      Model de tari fara taxe = Somalia, Uganda, Mongolia, Nauru

      Model de tari cu taxe adaptate secolului 21 = Danemarca, Germania, UK, Franta, Suedia, Finlanda, Spania

    • @Albus Dumbledore @Libertarian are dreptate! Tairle din vest sunt bogate pt ca au avut impozite mici! Doar un socialist ignorant (pleonasm) poate crede ca tarile se dezvolta cu multe impozite date pe mana politicienilor si birocratilor.

    • @ Adani

      1 Probeaza-ti afirmatia cu dovezi, nu cunosti „istoria tarilor din vest”.
      2 Tarile din vest au impozit progresiv, taxe pe bogatie din secolul 20.
      3 Ai fost in vacanta in vestul Europei (iti permiti) ? Ai muncit pe acolo legal? Eu am studiat si muncit ani de zile in Suedia si Germania, statul aplica echilibrat politici si de stanga si de dreapta, pentru ca asa se conduce si dezvolta o societate.

      Ma indoiesc ca tu castigi milioane de euro si vai de tine, te cocoseaza taxele din Romania, esti probabil un alt salariat cu mentalitate de sclav, cand o sa iti permiti sa pleci afara, mai discutam.

  2. Nu este normal sa mai impozitezi de la 300 de milioane de dolari in sus. Au castigat jocul vietii si oricum fac ce vor muschii lor. Sa terminam cu ipocrizia si sa scoatem odata pentru totdeauna impozitele de la un anumit prag in sus!

  3. Foarte interesant articolul.
    Era vechea minciuna ca impozitele mici pentru bogati ar aduce benefici, se dovedeste ca este fals.

  4. Cercetătorii economiști de la LSE ( London School of Economics ) și King’s College sunt printre primii în domeniul inegalităților de natură economică, inegalități care există în mod obiectiv. Lucrările lor studiază efectele inegalităților sociale asupra economiei globale iar corelațiile existente sunt concrete și de netăgăduit.
    ( un exemplu de inegalitate crasă este existența pensiilor speciale, ca să înțeleagă și cei care dorm cu sintagma de ”socialism” sub pernă ))))

  5. Incredibil cum sarakii din Romania isi rup camasa de pe piept pentru a opri impozitarea bogatilor, exact precum un sclav care lupta pentru drepturile proprietarilor de sclavi 🙂

  6. Nici nu era nevoie de un „studiu” ca să-ți dai seama!

    • Oamenii ăștia nu lucrează cu ”a-ți da seama”/ ”a da cu părerea” / ”a avea opinia” pentru că nu duce la acumulare de cunoștințe, care este baza progresului. Știu că ”progres” sună ca dracu pentru unii, dar asta e. Observație, inducție, ipoteză, experiment reproductibil, deducție, verificarea falsității, teorie / adevăr, cam din astea e compusă, la origine, metoda științifică. Cu asta lucrează.

  7. Voi credeţi că gunoaiele republicane din SUA încearcă să ajute pe cineva, când dau tăieri uriaşe de taxe? Normal că nu, e camarila lor, a bogătanilor.

    Oricine nu se naşte bogat ca Trump trebuie pedepsit.