G4Media.ro

Studiu: România, printre țările cu cea mai mică influență și relevanță în…

Studiu: România, printre țările cu cea mai mică influență și relevanță în UE, cu două luni înainte de preluarea președinției rotative a Uniunii Europene

Un studiu al influentului think-tank European Council on Foreign Relations (ECFR) care măsoară nivelul influenței statelor membre în interiorul Uniunii Europene arată că România este una dintre țările cu cea mai mică relevanță la nivel european.

Studiul arată că, dintr-un total de peste 800 de experți intervievați în toată Uniunea Europeană (politicieni, miniștri, ziariști și oameni din mediul universitar) doar 0,8% cred că țara lor ar contacta România pe teme de politici europene. Mai slab decât România sunt poziționate doar cinci țări, toate având o populație mult mai mică sau intrate mai târziu în UE (Cipru, Bulgaria, Slovenia, Malta, respectiv Croația).

Polonia, stat est-european la fel ca România și care a aderat în anii 2000, este văzută ca a șasea cea mai influentă țară în UE, după Germania, Franța, Marea Britanie, Olanda și Italia.

Cercetarea a fost realizată de ECFR în perioada 24 aprilie – 12 iunie 2018, iar raportul complet a fost publicat pe 30 octombrie.

Experții intervievați au răspuns la întrebarea: ”Ce stat membru UE ar fi contactat de guvernul țării dvs. în chestiuni de politici europene (selectați până la 5 țări)?”

Practic, rezultatele arată că România și Bulgaria nu contează atunci când statele membre decid marile politici comunitare.

Puteți citi aici studiul complet

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Nici n-ati fost la vot, majoritatea, deci va place sa fiti inapoiati.

  2. Sper ca acum intelegeti reactia UE la lupta voastra inutila…rezistentelor?!

  3. Ca sa fii influent trebuie sa ai opinii, Romania, daca are, le-a tinut mereu bine ascunse. Asa sintem noi, politicosi, sa nu suparam vreo somitate.

  4. Nu trebuie să ne mirăm, la ce maimuțe conduc țara, ăsta este rezultatul.

  5. Rezultatul este normal. Cu exceptia Poloniei , care a fost mai ” vocala” , restul tarilor foste sub papucul rusiei nu au aceeasi „sonoritate ” in west, asa ca respondentii din occident , in mod normal au votat tari din occident. Ramane sa aflam de ce Spania , Portugalia , Suedia , Finlanda , Irlanda, Grecia ca sa nu mai zic si de Belgia sunt in acelasi procentaj ca noi si ca restul fostelor socialiste. Oricum, sondajul nu poate fi relevant. Trebuiau mentionate minim 10 tari, nu 5 , si atunci cred ca sondajul arata altfel. Pentru noi, oricum tot in coada clasamentului am fi fost, la ce conducatori avem.

  6. Rezultatul este normal. Cu exceptia Poloniei , care a fost mai ” vocala” , restul tarilor foste sub papucul rusiei nu au aceeasi „sonoritate ” in west, asa ca respondentii din occident , in mod normal au votat tari din occident. Ramane sa aflam de ce Spania , Portugalia , Danemarca, Suedia , Finlanda , Irlanda, Grecia ca sa nu mai zic si de Belgia sunt in acelasi procentaj ca noi si ca restul fostelor socialiste. Oricum, sondajul nu poate fi relevant. Trebuiau mentionate minim 10 tari, nu 5 , si atunci cred ca sondajul arata altfel. Pentru noi, oricum tot in coada clasamentului am fi fost, la ce conducatori avem.

  7. E si normal.

    Sa nu uitam istoria: in timp ce Polonia in anii 80 se lauda cu Lech Walesa si Solidaritatea, ajutati fiind probabil si de catolici, in Romania nu aveam decat cativa dizidenti precum Doina Cornea. Nimic structurat, organizat si de impact. Mai fusese „Scrisoarea celor sase” dar numele lui Tatuca-Iliescu, marele revolutionar cu al sau FSN nu se regaseste printre cei 6. A propos, acest „front” dovedeste a cata oara orientarea marxist-leninista a acestui moscovit. Restul, este o farsa istorica si tot ceea ce a urmat pana astazi, inclusiv ceea ce este astazi PSD.

    Romania, in ultimii 30 de ani, nu a avut cu adevarat „oameni de stat” ci numai „copii la indigo”, respectiv pseudo-UE, pseudo-liberali, etc. Vorbim de ethos, mentalitate, know-how, expertiza. Pana si „reformatii” si „scolitii” s-au metamorfozat in „zombi” politicianisti. O mare parte au ramas doar (neo)comunisti in esenta cu ambalaj UE/NATO. Aceeasi faimoasa sintagma „fond fara forma”. Totul porneste de la inceputurile iliesciene ale Romaniei post-lovilutie 1989.

    Din nefericire, tara noastra nu si-a jucat niciodata cartea geopolitica a zonei de intersectare a influentelor existente de sute de ani. Cand spre est, cand spre vest, cand spre sud-est.

  8. multumiri G4 pt acest link / pozitia Romaniei este absolut catastrofala mai ales raportata la populatia ei – dupa Big Six urmam noi ca populatie !! ce naiba vor face dupa ce iese UK ? vor schimba denumirea grupului in Big Five 🙂
    asta este rezultatul a 29 de ani de politica interna obscura si distructiva / in acest context aberatia maxima este sa te duci tu ca prim-ministru marioneta semi-analfabet, produs tipic al unui sistem politic corupt si mafiot ce distruge Romania si sa sari la gatul UE, sa le explici diverse tampenii promovate de A3 si sa te intorci in tara triumfatoare – „le-am aratat noi !” … iar prostimea din tara (pentru care de fapt ai performat) sa te aplaude
    trebuie sa scapam de astia cat se poate de repede ca ne termina complet !

  9. E clar ca Romania nu are influenta pe care ar trebui si putea s-o aiba. DAR, acest „studiu” nu ne lamureste prea tare. Nu este un studiu stiintific, este un document al unui think tank laburist care cauta sa influenteze politica Europeana si este condus de unu tip Mark Leonard care nu are nicio autoritate stiintifica de niciun fel, iar „studiul” nu este decat o joaca cu imagini.

    Nu asa se fac studiile.
    Daca vrem sa vorbim serios trebuie sa pornim de la studiile stiintifice, nu de la pseudostudiile lobyistilor. Merita mentionat si asta, dar cum detaliile de rigoare. Nu asa.