STUDIU România se confruntă cu un exod al oamenilor tineri, talentați și educați care pleacă către țări mai tolerante / Discriminarea LGBTQ+ costă România între 1,6 și 4,4 miliarde de dolari anual
România se confruntă cu un exod al oamenilor tineri, talentați și educați aflați în plină putere de muncă, care pleacă din România către țări cu societăți mai deschise și tolerante. În plus persoanele care lucrează în medii deschise, diverse și incluzive tind să fie mai performante.
Astfel, există o corelare strânsă între inovare și drepturile persoanelor LGBTQ+, iar companiile care promovează diversitatea și incluziunea au rezultate mai bune în materie de inovare decât concurenții lor, arată cel mai recent studiu “Argumentele economice pentru incluziunea persoanelor LGBT+ în Europa Centrală și de Est”, transmis G4Media.ro
În plus, accesul inegal la servicii de sănătate, dar și discriminarea persoanelor LGBT+ la locul de muncă, contribuie la o productivitate mai scăzută ceea ce implicit generează pierderi în economia românească.
În acest context, Romanian Diversity Chamber of Commerce (RDCC) organizează a doua ediție a conferinței “LGBTQ+ at Work” din România. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Francez și Ambasada Franței în România, alături de Asociația ACCEPT, și își propune să promoveze schimbarea socială în mediile de afaceri locale și regionale, punând accent pe problemele actuale cu care se confruntă comunitatea LGBTQ+ la locul de muncă.
Conferința din acest an se va concentra pe analizarea modului în care lipsa recunoașterii căsătoriilor între persoane de același sex afectează capacitatea companiilor de a atrage și reține talente, afectând semnificativ PIB-ul României.
„Trăim vremuri în care oamenii vor să recunoscuți pe deplin la locul de muncă. Companiile vor trebui să se adapteze, sau riscă să piardă talente și forță de muncă din cauza modalităților învechite de lucru. În acest moment, este costisitor să nu fii incluziv. Dorim să lucrăm cu companii pentru a le sprijini în a privi diversitatea și a o include cu brațele deschise. Potrivit studiului “Argumentele economice pentru incluziunea persoanelor LGBT+ în Europa Centrală și de Est” lansat în 2021, în fiecare an, discriminarea LGBTQ+ costă România între 1,6 și 4,4 miliarde de dolari, sau echivalentul a 0,63% până la 1,75% din PIB-ul țării. Haideți să aducem acești bani înapoi în economie”, a declarat Lestat Monroe, fondatorul RDCC.
Costurile discriminării persoanelor LGBT+ sunt generate în mare parte de accesul inegal la servicii de sănătate și discriminarea la locul de muncă, acestea contribuind la o productivitate mai scăzută a angajaților, se mai arată în comunicat.
Conferința va avea loc pe 17 mai la Institutul Francez (Cinematograful Elvira Popescu, bd. Dacia 77) unde vor lua cuvântul reprezentanți ai Institutului Francez, Asociația ACCEPT, RDCC, Dentons România, IKEA, Accenture precum și Aluziva, creator de conținut și activist social. Conferința este susținută de Camera de Comerț Olandeză – Română, Camera de Comerț România – Belgia și de Ambasada Suediei la București ca Parteneri Strategici. Pentru înregistrarea la conferință, click AICI.
În cadrul evenimentului vor fi prezentate povești de succes și politici de incluziune LGBTQ+ promovate de companiile private din România, pentru a sublinia performanța afacerilor care îmbrățișează diversitatea pentru a atrage talente și a crește productivitatea, precum și pentru a genera transformări sociale.
De asemenea studiul prezintă informații care plasează România la coada clasamentului în Europa în ceea ce privește protecția acestor persoane, arătând că țara se află pe locul 39 din 49 la capitolul drepturi LGBT+ și că discriminarea la locul de muncă și agresiunile sunt o realitate pentru foarte multe persoane din România. Astfel 23% s-au simțit discriminați la serviciu în ultimele 12 luni, 15% au fost suferit atacuri fizice și abuzuri sexuale în ultimii 15 ani și 44% au fost hărțuiți, în ultimul an.
Romanian Diversity Chamber of Commerce (RDCC) este o organizație non-profit care promovează principiile diversității și incluziunii în comunitatea de business din România și sprijină dezvoltarea economiei românești prin implementarea de inițiative și programe de diversitate și incluziune.
Ca atare, RDCC este un forum de activități care reunește grupuri de stakeholderi, inclusiv femei, LGBTQ+, persoane de diferite etnii, persoane cu dizabilități și alte grupuri dezavantajate și lideri din comunitățile de afaceri. Viziunea RDCC este de a crea o organizație de afaceri care promovează oportunități de dezvoltare profesională, resurse comunitare și evenimente de networking. De asemenea, RDCC oferă un program de certificare în Diversitate și Incluziune util întreprinderilor multinaționale care doresc să asigure diversitatea partenerilor lor de afaceri.
Înființată în 1996, într-o perioadă în care homosexualitatea era încă incriminată, ACCEPT este prima organizație din România care apără și promovează drepturile persoanelor LGBTIQ+ la nivel național. ACCEPT este inițiatorul și organizatorul Bucharest Pride, festival anual dedicat comunității și aliaților LGBTIQ+, încă din 2005.
Promovam si aparam, prin toate mijloacele legale, persoanele ale caror drepturi si libertati fundamentale sunt incalcate din cauza orientarii lor sexuale sau a identitatii de gen. În ultimele două decenii, ACCEPT a câștigat numeroase bătălii juridice naționale și europene pentru egalitatea LGBTIQ+.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
65 comentarii