G4Media.ro

STUDIU Românii ar fi dispuşi să treacă din nou prin restricţii, în…

STUDIU Românii ar fi dispuşi să treacă din nou prin restricţii, în cazul unui al doilea val al pandemiei de COVID-19

Aproape 60% dintre români se declară de acord să treacă prin aceleaşi restricţii dacă s-ar produce o situaţie similară sau va veni al doilea val de coronavirus, reiese din datele unui studiu Novel Research, la iniţiativa Provident Financial România, transmite Agerpres.

În acest context, peste 46% dintre respondenţi cred că munca de acasă va fi principalul mod de desfăşurare a activităţii şi în următorul an, în timp ce o treime (33%) spun că intenţionează să-şi ţină copiii acasă şi să nu-i trimită la şcoală sau grădiniţă. Totodată, aproape 21% dintre cei chestionaţi au menţionat că se poziţionează la polul opus din acest punct de vedere.

În ceea ce priveşte situaţia financiară, doar 6% dintre români spun că veniturile actuale le permit un trai fără griji şi doar puţin peste 14% ţin o evidenţă scrisă a cheltuielilor.

Aproape 40% dintre respondenţi afirmă că veniturile curente sunt suficiente doar cât să le asigure un trai decent, fără să-şi poată permite lucruri mai scumpe, iar aproape un sfert subliniază că banii pe care îi câştigă le asigură doar lucrurile esenţiale. În acelaşi timp, aproape 9% spun că banii nu le sunt suficienţi nici măcar pentru bunurile de strictă necesitate.

Pe de altă parte, peste un sfert dintre respondenţi nu acordă prea multă atenţie cheltuielilor şi modului cum îşi împart veniturile, iar restul de 75% sunt atenţi la gestionarea veniturilor şi cheltuirea banilor. Cei mai chibzuiţi, din acest punct de vedere, sunt românii cu vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani, iar în ce priveşte distribuţia pe tipul de localitate de reşedinţă orăşenii sunt mai atenţi la modul în care îşi împart banii decât locuitorii din zona rurală.

În acest moment, aproape 60% dintre locuitorii ţării au un card de debit şi mai bine de o treime deţin un card de credit sau de cumpărături.

De asemenea, peste o cincime din populaţie nu foloseşte, în prezent, niciun fel de produs financiar şi doar 17% au un cont de economii. Întrebaţi despre probabilitatea de a folosi un produs financiar în viitorul apropiat (card de debit, credit, ipotecă etc.), aproape două treimi au declarat că nu au în plan să acceseze vreun tip de produs de acest gen, iar dintre aceştia aproape 18% sunt dintre respondenţi care nu au nici în prezent vreunul dintre produsele financiare disponibile în piaţă.

Potrivit sursei citate, aproape jumătate din totalul persoanelor chestionate sunt de părere că efectele pandemiei COVID-19 se vor resimţi major asupra vieţii lor chiar şi după ce va fi trecut cu totul. Un procent aproape similar au declarat că perioada prin care trec acum i-a determinat să-şi reevalueze planurile de viitor, să controleze mai strict resursele pe care le au la dispoziţie şi să se orienteze mai mult către tehnologia digitală.

La nivel general, puţin sub 60% dintre români au precizat că ar fi acord să treacă prin aceleaşi restricţii dacă s-ar produce un al doilea val al pandemiei de coronavirus.

Studiul Novel Research a fost realizat pe un eşantion de 1.003 persoane, selectat aleatoriu din rândul populaţiei adulte din România (de peste 18 ani), folosind cote cu o marjă de eroare de +/- 3%.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Deci, am avut o scădere semnificativă și după scadere cazurile au început să crească mai ceva ca Prâslea cel Voinic și tot în primul val suntem?

  2. E clar, ne pregatesc baietii prin „studii”

    • Corect. Pas cu pas, ne pun la zid. Usurel, prin discutii, povesti, indemnuri, studii si trosc! Ne trezim cu ordonante militare si prosti cu chitantiere.

  3. Si eu unt de acord sa mai stau odata inchis in casa pe 25% din salariul meu normal, DOAR DACA SI TOTI BUGETARII CARE LUCREAZA IN SECTOARE NEESENTIALE VOR INTRA IN SOMAJ TEHNIC. EVENTUAL SA SI LUCREZE DE ACASA IN TOT ACEST TIMP.

  4. Cand se termina sezonul estival si diaspora pleaca la munca(care mai pleaca), este posibil sa continue „distractia” pentru cei ramasi.Sa speram ca nu!

  5. Si normal. Decat sa te scoli in fiecare dimineata sa mergi la serviciu, este mult mai placut sa stai acasa si la o adica sa plimbi cei 25 de maidanezi din cartier.
    Daca mai esti si profesor sau invatator iti iei si salariul intreg, cu tot cu bonuri de vacanta.

  6. pai o solutii exista: sa nu mai stati la seminte toata ziua, cand va duceti la magazin nu trebuie sa ii suflati aluia din fata in ceafa.
    mai toate magazinele mari au buline pe jos. respectati-le.

  7. @Daniel
    comentariu tau adresat lui @Doi e fix ca nuca in perete…imposibil sa ii penetreze teasta aia seaca 🙂

  8. Asta cu „al doilea val” e un mit cretin! Va fi un val continuu până se termină! Sau na… Primul val in România a fost până pe 31 mai, când am avut cele mai puține cazuri, și al doilea a început de atunci! Dar, toată lumea a renunțat la ideea unor valuri și vede pandemia ca un tot unitar. Astea probabil sunt studii plătite din primăvară, când se credea că va dispărea vara și va reapărea toamna! E de a dreptul stupid pe ce aruncă unii cu bani! Ce relevanță are dacă eu sunt de acord sau nu cu restricțiile?! De aia nu mai poate guvernul, nu ar mai dormi guvernanții liniștiți noaptea, ca s-ar gândi că sunt câteva persoane care nu sunt de acord! Bleah!

  9. eu nu sunt de acord in nici un caz pentru ca unu , eficienta masurilor a fost foarte redusa : https://covid19.geo-spatial.org/statistici/statistici-generale?chart=ziua-fata-de-cazuri-cumulative ., mai incet cu psd ,ccr,urss ca nu tine , si doi virusul asta nu mai e nou deci argumentul ca toti ne putem infecta nu mai tine !

  10. Precizări privind studiul. Respondenții au fost Arahat, Lucovid și ciuma galbena beneficiara de contracte. Rafila, a fost singurul care s a opus dar din păcate el e minoritar. Conform studiului urmează să udați ficusul încă 60 zile . Pregătiți-va.

    • Si tu, sa te speli…mai des! Macar o data pe luna! Ca uite-asa se lipeste covidu’ si de tine si de neamu’ tau de im p utiti neigienizati!

  11. Valul este deja aici din cauza grabirii deschiderii; am deschis la 150-200 cazuri pe zi, pe un „trend usor descendent” dupa cum a zis Tataru. Probabil a rotit putin foaia cu grafice si i-a dat.

    Acum Guvernul nu isi mai permite economic un „lockdown” la nivel de tara, dar la nivel de judet isi permite, dar nu o face… Pentru ca cei cu bani (baroni, oameni cu influenta) decid pe vietile oamenilor. Guvernul e slab, scuze, e praștie….

  12. Hai sa scriem civilizat ca G4 nu mai suporta limbajul neelevat, i se tulbura rezolutia si culorile.
    Aceasta, in pofida aparentelor, e o problema stiintifica. In stiinta nu exista democratie (sau n-ar trebui sa existe, desi lumea e azi plina de oameni de stiinta faimosi pe baza de „like”-uri), exista numai date, cercetare, logica.
    Vreti sa va dati cu tesla-n … fluierul piciorului, atunci luati decizii stiintifice democratic.
    Nu exista argumente logice pentru carantinare in afara incapacitatii sistemului sanitar sau a iminentei aparitiei unui vaccin. Frica nu e unul dintre argumente. Asa se vede de la mine.

  13. Carantina nu functioneaza in cazul unei pandemii care are sanse sa devina endemica. E istoric probat lucrul acesta, n-a functionat in vremea lui Justinian, n-a functionat in vremea mortii negre, nu va functiona nici acum. Scopul ei este doar amanarea, nu si evitarea. Pana la aparitia unui tratament, omenirea ramane in stare de asediu si vigilenta. De preferat, oricum, arestarii la domiciliu (=carantinarii fortate)

  14. Si cine o sa ranforseze respectarea regulilor? Politia care a disparut odata cu relaxarea?

    La cati nonconformisti nu poarta masti in spatii inchise, ar fi trebuit sa ploua cu amenzi. O singura data am vazut un politist legitimand un tanar care purta masca sub barbie, in mall, dar nu l-a amendat.

    Cine o sa ne pazeasca intr-un nou lockdown? Politistii care se tem si ei de Covid? Poate doar dupa alegeri.

    Si nu e mai bine pentru economie si mai corect democratic ca cei care nu poarta masti sa fie amendati, in loc sa fim iar incuiati in case toti, inclusiv cei care respectam regulile?

  15. Normal procentul !

  16. Cred ca studiul a fost facut prin spitale si au participat DOAR pacientii internati la ATI.

  17. Articolul e o facatura, o manipulare grosolana.E nesemnat iar chipurile IFN-ul Provident a cerut aceasta cercetare.
    Unde a fost publicat studiul ?
    In ce perioada a fost facut ?
    Ce intrebari au fost folosite ?
    Manualele de Psihologie spun altceva si toti sociologii au sustinut asta la absolut toate posturile media.

  18. Eu daca asi fi comandantul fortelor terestre asi refuza sa execut ordinele!

    Prosti v-ati nascut , sclavi o sa muriti.

  19. Bai fraților de când și mai ales de ce o firma de cămătari ca Provident ordona un asemenea studiu?
    E suspecta chestiunea …..
    din cale afara de suspecta

  20. Pe cel cu mentalitate de sclav, frica de moarte (indusă mediatic de data asta) îl va face foarte ușor să renunțe la viață. Preferă să existe în loc să trăiască. Siguranța în locul libertății.